12 sztuk porcji 9 miesięcy+

To jest niekwestionowany król naleśników na słodko. Dla nas to oczywiste. U Toli i Antka naleśniory są co sobotę, świecka tradycja:) i te są najczęściej, z różnymi modyfikacjami.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka migdałowego/ krowiego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kaszki 5 zbóż od Helpa lub innej*
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 czubata łyżka kakao/ karobu
  • masło orzechowe z dobrym składem lub domoweąDo wysokiej miski  wlej mleko, wbijamy jajka, dodaj mąkę, kaszkę, kakao i miksuj. Odstaw na 15 minut, by ciasto „odpoczęło”, a następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Pierwszy naleśnik warto usmażyć na oleju, kolejne wyjdą bez dodatku tłuszczu.

Posmaruj każdy placek masłem orzechowym, ułóż plasterki banana i zwiń w ulubiony sposób. Możesz posypać je liofilizowanymi, wartościowymi owocami.

*Kaszkę możesz zastąpić inna mąką, np jaglaną albo użyć więcej tej samej. 

Więcej przepisów znajdziesz w naszych bookach i książkach kucharskich. Znajdziesz je w naszym Alaantkowym sklepie. Zapraszamy!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep