12 sztuk porcji 9 miesięcy+

 

Dziś na obiad totalna rozpusta! Naleśniki posmarowane masłem orzechowym (oczywiście domowym) i plasterkami banana. Mmmm, ale żeby nie było wyrzutów sumienia, że te naleśniory to sama mąka, trochę je „podrasowałam”.

Składniki:

2 szklanki mleka migdałowego/ krowiego;

2 jajka;

3/4 szklanki kaszki 5 zbóż od Helpa;

1 1/2 szklanki mąki orkiszowej;

1 czubata łyżka kakao/ karobu;

 

dodatki:

masło orzechowe, banany, truskawki, twaróg, różdżka smaku Helpa, płatki migdałowe i co Wam tylko fantazja podpowiada:)

Do wysokiej miski  wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, kaszkę, kakao i miksujemy. Odstawiamy na 15 minut, by ciasto „odpoczęło”, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Pierwszy naleśnik warto usmażyć na oleju, kolejne wyjdą bez dodatku tłuszczu.

Smarujemy masłem orzechowym, układamy plasterki banana i zwijamy w dowolny sposób.

Smacznego!

 

ps przepis powstał z sympatii do naszych koleżanek i pomysłodawczyń stuprocentowych kaszek dla niemowląt bez cukru Helpa. Zajrzyjcie koniecznie na HELPA.pl tam dowiecie się więcej:)