12 porcji 12 miesięcy+

Antek rozkochał się w czekoladzie. Dlatego na warsztaty świąteczne do przedszkola upiekliśmy muffiny czekoladowe i to byl strzał w dziesiątkę. Będzie dla Was jak znalazl na weekend .

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g czekolady 70%
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii

Nastaw piekarnik na 180’C. Przygotuj foremki do muffinek.

Roztop masło. Do gorącego masła dodaj drobne kostki czekolady, zamieszaj i poczekaj, aż się roztopi. Odstaw do ostudzenia. Pilnuj, by pozostało w płynnej konsystencji.

W misce wymieszaj mąki, cukier koko i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski rozbij jajka, dodaj mleko, ostudzone masło z czekoladą i ziarnka wanilii. Zmiksuj wszystko.

Płynne skladniki przelej do sypkich i wymieszaj całość łyżką.

Przełóż do foremek na muffinki. Piecz 20 minut z termoobiegiem.

Do muffinek możesz dodać pokrojonego w kostkę banana, wciskając jego kawałki  przed upieczeniem. My zawsze tak robimy, jest pyszniej i zdecydowanie bardziej słodko:).