Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

05 października 2018

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli Czekoladowe ciasto – brownie, smaczek czekoladożerców. Tym razem w wersji bez mąki, za to z fasoli.

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Czekoladowe ciastobrownie, smaczek czekoladożerców. Czyli Antka:) Doszłam do wniosku, że przecież musi istnieć opcja zdrowsza i proszę bardzo. Bazą jest czerwona fasola, bogactwo witamin z grupy B, białka, żelaza, cynku, wapnia… Co więcej, wcale jej nie czuć w cieście. Nie zaburza smaku czekolady, a daje genialną wilgotność. Sami spróbujcie.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (około 400g)
2 dojrzałe banany
4 jajka
1 gorzka czekolada 70% (100 g)
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 kopiasta łyżka kakao
3 łyżki orzechów sproszkowanych (np.laskowych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru kokosowego
opcjonalnie 2 łyżki żurawiny suszonej

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 180’C góra-dół. Blaszkę, około 25×25 wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Żurawinę namocz w gorącej wodzie (około 10 min), by zmiękła i odsącz.

Jeśli użyłaś fasoli z puszki, odsącz ją z zalewy na sitku i przełóż do miski. Dodaj banany i zblenduj całość na gładki krem. Dodaj jajka, czekoladę, cukier, olej, kakao, orzechy, proszek do pieczenia i zmiksuj całość.  Dodaj żurawinę i zamieszaj. Czekoladowe ciasto przełóż do blaszki i piecz około 40 minut.

Czekoladowe ciasto możesz przed upieczeniem posypać płatkami migdałów.

Jeśli wolisz bardziej słodki smak, dodaj więcej cukru kokosowego.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (78)

Klaudia

Dodano opinię: 06.10.2018

Czy zamiast oleju rzepakowego moge uzyc slonecznikowego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2018

tak

Joanna

Dodano opinię: 06.10.2018

Zabieram sie dzisiaj do testowania ale kusi mnie zeby na wierzch ozdobic jakimis borowkami albo kremem kokosowym …..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2018

Eksperymentuj:) Jasne.

Iza

Dodano opinię: 07.10.2018

Czy mogę dać ksylitol zamiast cukru kokosowego bo nie mogę na mojej
Wsi znaleźć, a zjadłoby by się ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2018

Jasne

Joanna

Dodano opinię: 07.10.2018

Zrobilam. Wyszlo ge-nial-ne. Rozbilyscie bank tym przepisem. Jest serio cudowny, Rezultat na zdjeciu.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2018

WoooooW!

Monika

Dodano opinię: 07.10.2018

Zrobiłam 🙂
Łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne. Wszystkim smakowało.
Dziękuję 🙂

Zofia

Dodano opinię: 09.10.2018

Ile surowej fasoli ugotować, żeby wyszło 400g po ugotowaniu?pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Około 2 szklanek

lidzia943

Dodano opinię: 09.10.2018

Czym zastąpić orzechy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Amarantusem ekspandowanym

Maja

Dodano opinię: 11.10.2018

A mozna uzyc fasoli z puszki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Tak

Kasia

Dodano opinię: 12.10.2018

Ile mniej więcej daktyli trzeba dodać, żeby użyć ich zamiast cukru kokosowego? Namoczyć je jak żurawinę i zmiksować ze wszystkim?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Tak. Około 8

Meg

Dodano opinię: 21.10.2018

Smaczne. Moim zdaniem po nocy w lodówce lepsze. Wtedy nie czuć banana 😉 zrobiłam z połowy porcji. Dałam suszoną śliwkę zamiast żurawiny. Polecam

Justyna

Dodano opinię: 27.10.2018

Dziewczyny kochane a nie da rady bez jajek? Nie mogę jajek, czym je zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

Kładzik

Dodano opinię: 28.10.2018

Dzień dobry!

Mam pytanie, czy w wersji muffinkowej też wyjdzie? Ciasto wg. przepisu, ale czy po nałożniu też piec 40 minut? Z gory dziękuję za odpowiedż! 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Tak. 20 min piecz

Anna

Dodano opinię: 02.11.2018

Czy mozna użyć posiekanych orzechów włoskich?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.11.2018

Tak

M

Dodano opinię: 05.11.2018

Czy można zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną? W jakiej ilości?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

1 porcja sody to 2-3 razy więcej proszku do pieczenia.

Ewelina

Dodano opinię: 13.11.2018

Zamierzam dziś zrobić to ciacho, tylko czy zamiast cukru kokosowego można użyć słodziwa w płynie? Np. syropu klonowego czy daktylowego?

Iwona

Dodano opinię: 14.11.2018

Wyszlo:) pyszne, tylko zapomniałam dodać kakao…:)

Mati

Dodano opinię: 16.11.2018

Suuuper. Polecam niezdecydowanym My akurat potrzbujemy dodac wiecej cukru kokosowego ale uwazam ze ciasto wymiata☺

Ewa

Dodano opinię: 18.11.2018

A czy można zastąpić kakao karobem? Kakao mi się przeterminowało 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.11.2018

Jasne

Ewa

Dodano opinię: 21.11.2018

Dziękuje! Udało mi się jednak kupić kakao, ale zapomniałam go dodać bo w przepisie jest tylko składnikach i potem już nie jest wspomniane. Wyszło pyszne! Teraz robię drugie, tym razem już dodałam kakao.

Zastanawiam się tylko czy to możliwe, że po kawałku tego ciasta synek dostał po 5 godzinach od zjedzenia takiego zastrzyku energii. Skakał jak szalony i nie było mowy o spaniu, może to ta czekolada w cieście 🙂

Mama Natalia

Dodano opinię: 25.11.2018

Piszecie że fasola daje genialną wilgotność – jak duża ma być ta wilgotność? Piekłam ciasto duuużo dłużej, a wciąż wygląda na niedopieczone, poza tym ok, smak w porządku, zakalca nie ma, no ale mam wątpliwości czy to ciasto ma być takie mokre, no dla mnie ono nie jest upieczone po prostu ale nie wiem ile musiałabym je trzymać w piekarniku żeby było. Piekłam na termoobiegu, bo wszystko zawsze na nim pieke, czy to ma znaczenie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Ono jets wilgotne bardziej niż inne ciasta, cos jak brownie.

Mama Kuby

Dodano opinię: 10.02.2019

Upieklam. Jest ge nia lne! Zamiast cukru dałam melase karobowa. Polecam.

Marzena

Dodano opinię: 11.02.2019

Jest tak pyszne i tak proste, że zastanawiam się czy można zastąpić fasolę jakimś innym „dobrodziejstwem”? Tak dla urozmaicenia ☺️ no bo jak długo można jeść czerwoną fasolę dzień w dzień ?

Natalia

Dodano opinię: 19.02.2019

Czy można pominąć banany i dać daktylr lub więcej ksylitolu? Czy wyjdzie za mała ilość wtedy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

Nie polecamy zastepowac banana

Iza

Dodano opinię: 28.03.2019

hmmm…córka nie lubi bananów, czym stłumić jego smak??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.03.2019

Nie czuć ich w cieście

Klaudia

Dodano opinię: 02.04.2019

Do czego kakao?
Jest na liście składników, ale nigdzie dalej.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.04.2019

już dodane.

Asia

Dodano opinię: 11.04.2019

Czy ciasto można zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Tak

Ilona

Dodano opinię: 17.04.2019

Witam. A czym można zastąpić cukier kokosowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.04.2019

Syropem daktylowym

Paulina

Dodano opinię: 11.05.2019

Wyszło pyszne!

Nonna

Dodano opinię: 25.06.2019

Wiem że to głupie pytanie, ale czy fasolę z puszki też się gotuje?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

nie

Joanna

Dodano opinię: 19.07.2019

Czy mogę zastąpić olej rzepakowy kokosowym a cukier kokosowy ksylitolem? Chciałabym dodać na wierzch świeżych malin, kiedy to zrobić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

tak i tak, ale ksylitol po 3 roku życia:)

Joanna

Dodano opinię: 18.07.2019

Czy mogę zastąpić olej rzepakowy kokosowym, a cukier kokosowy ksylitolem? Chciałabym dodać na wierzch maliny. Kiedy najlepiej to zrobić?

Ewa

Dodano opinię: 19.07.2019

a ja mam pytanko o orzechy jeszcze – czy można dodać po prostu masło orzechowe? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Tak

JustynaChF

Dodano opinię: 29.07.2019

Dziś zrobiłam. Nie miałam tylu jajek i bananów (generalnie brakowało połowy tych składników) ale też wyszło pyszne.

Mama trójki :)

Dodano opinię: 19.12.2019

Czy cukier trzcinowy może być ? Jeśli tak czy w takiej samej ilości?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Marta

Dodano opinię: 04.02.2020

To ciasto jest genialne. Przetestowalam już nie jedno Brownie ale to wymiata :)smakuje nie tylko mojemu rocznemu synkowi ale i rodzicom .polecam i dziękuję

Basia

Dodano opinię: 27.02.2020

Czy wyjdzie ciasto z tych proporcji w tortownicy? Chciałabym je zrobić w formie tortu. Czy jakiś krem polecacie wtedy na niego? Pozdrawiam:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.02.2020

Jeśli użyjesz tortownicy o podobnych proporcjach to pewnie tak:) Krem możesz zrobić z serka mascarpone.

Jagoda

Dodano opinię: 19.03.2020

Witam serdecznie 🙂 Na 400g puszce fasoli jest napisane, że po odsączeniu zostaje jedynie 200g, czy w takim razie muszę dać 2xpuszki?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

W przepisie należy użyć dwóch szklanek ugotowanej fasoli. Jeżeli używamy gotowej z puszki to dodajemy 2 szklanki fasoli po odsączeniu.

Zwyczajna

Dodano opinię: 21.04.2020

Jestem za zdrowym żywieniem i takim szukaniem kompromisów ale co chodzi z tym cukrem kokosowym czy syropami? Czy i w czym to jest zdrowsze od cukru buraczanego? Czy to chodzi o jakieś wyszukane doznania smakowe dla 1-2 letnich dzieci? Dziwi mnie to. Ciasto jest okej, nawet bez dodatku cukru.

Fatamorgana

Dodano opinię: 01.08.2020

Uda sie w keksówce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Pewnie, trzeba tylko dostosować czas pieczenia

Asia Loeb

Dodano opinię: 20.08.2020

Czy konsystencja ucierpi bez czekolady?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Raczej nie, ale będzie zdecydowanie mniej czekoladowe

Darek

Dodano opinię: 10.12.2020

Ciasto genialne. Proste, szybkie i jak smakuje. Ja zrobiłem z niego muffiny i też wyszły super. Dodałem jedynie więcej orzechów, spora garść zmielonych włoskich. Do środka zamiast żurawiny poszły kawałki gorzkiej czekolady. Teraz przymierzam się do tortu na tej bazie. Zobaczymy efekt…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Czekamy na ten tort, koniecznie się pochwal.

Joanna

Dodano opinię: 01.01.2021

PRZEPYSZNE!! ? Mega łatwe, szybkie i każdemu smakuje ?

Jola

Dodano opinię: 16.02.2021

Mój 6-letni syn uważa, że to najpyszniejsze ciasto na świecie! A jada też ciasta zupełnie nie-fit 🙂 ciasto jest fantastyczne, wilgotne, ale nie czuć fasoli. Polecam niezdecydowanym, robiłam je już chyba z 5 razy 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Bardzo nam miło.

Maggie

Dodano opinię: 02.04.2021

Witam, ciasto obłędne? tylko ze mi nie uroslo i sobie pomyslalam czy moze bialka ubic same i dodac na koniec czy wtedy bedzie bardzoej puszyste?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Powinno poprawić konsystencję.

Ewa

Dodano opinię: 13.02.2022

Czy mozna dodać skórki pomarańczowej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

tak

Aga

Dodano opinię: 04.06.2022

Mam okrągłą formę o średnicy 23cm – jak długo piec?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Wszystko zależy od piekarnika

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek