12 miesięcy+

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Czekoladowe ciasto – brownie, smaczek czekoladożerców. Czyli Antka:) Doszłam do wniosku, że przecież musi istnieć opcja zdrowsza i proszę bardzo. Bazą jest czerwona fasola, bogactwo witamin z grupy B, białka, żelaza, cynku, wapnia… Co więcej, wcale jej nie czuć w cieście. Nie zaburza smaku czekolady, a daje genialną wilgotność. Sami spróbujcie.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (około 400g)
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 1 gorzka czekolada 70% (100 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki orzechów sproszkowanych (np.laskowych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • opcjonalnie 2 łyżki żurawiny suszonej

Nastaw piekarnik na 180’C góra-dół. Blaszkę, około 25×25 wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Żurawinę namocz w gorącej wodzie (około 10 min), by zmiękły i odsącz.

Jeśli użyłaś fasoli z puszki, odsącz ją z zalewy na sitku i przełóż do miski. Dodaj banany i zblenduj całość na gładki krem. Dodaj jajka, czekoladę, cukier, olej, orzechy, proszek do pieczenia i zmiksuj całość.  Dodaj żurawinę i zamieszaj. Czekoladowe ciasto przełóż do blaszki i piecz około 40 minut.

Czekoladowe ciasto możesz przed upieczeniem posypać płatkami migdałów.

Jeśli wolisz bardziej słodki smak, dodaj więcej cukru kokosowego.