8 miesięcy+

Czekoladowy krem z ciecierzycą to pasta kanapkowa, którą musicie spróbować. Zaskoczy Was jej smak i zapach. A dzieciaki? Oszaleją:) 

Pasta kanapkowa z ciecierzycą przyda się nie tylko do kanapek, ale również jako farsz do naleśników czy ciasteczek. 

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu (Uwaga! tylko dla dzieci powyżej 12 m+ )*
  • 1 łyżka oliwy/ miękkiego masła
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 mały banan
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka masła orzechowego

Do misy malaksera przesyp ugotowaną ciecierzycę, dodaj obranego banana, kakao, miód, oliwę/masło, ziarenka z laski wanilii, cynamon, szczyptę soli i masło orzechowe. Zblenduj na gładki, jednolity krem. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce maks. 3-4 dni.

Czeko krem z ciecierzycy jest idealny do ciepłych tostów, naleśników, na placuszki, albo do wyjadania łyżeczką:)

*Jeśli Twoje dziecko nie ukończyło 12 m. zamiast miodu możesz dodać 1 daktyla (namocz go w gorącej wodzie przed zblendowaniem). Możesz też pominąć miód i nie dosładzać pasty wcale. 

Dlaczego niemowlę nie może jeść miodu? Przeczytaj tutaj. 

Zobacz przepis w rolce na instagramie:

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep