
8 miesięcy+
Czekoladowy krem z ciecierzycą to pasta kanapkowa, którą musicie spróbować. Zaskoczy Was jej smak i zapach. A dzieciaki? Oszaleją:)
Pasta kanapkowa z ciecierzycą przyda się nie tylko do kanapek, ale również jako farsz do naleśników czy ciasteczek.
Składniki:
Do misy malaksera przesyp ugotowaną ciecierzycę, dodaj obranego banana, kakao, miód, oliwę/masło, ziarenka z laski wanilii, cynamon, szczyptę soli i masło orzechowe. Zblenduj na gładki, jednolity krem. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce maks. 3-4 dni.
Czeko krem z ciecierzycy jest idealny do ciepłych tostów, naleśników, na placuszki, albo do wyjadania łyżeczką:)
*Jeśli Twoje dziecko nie ukończyło 12 m. zamiast miodu możesz dodać 1 daktyla (namocz go w gorącej wodzie przed zblendowaniem). Możesz też pominąć miód i nie dosładzać pasty wcale.
Dlaczego niemowlę nie może jeść miodu? Przeczytaj tutaj.
Zobacz przepis w rolce na instagramie:


Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy można użyć ciecierzycy ze słoika?
Tak.
Na pewno zrobię dla mojej córci 🫠
Jak długo krem można przechowywać?
przechowuj w lodówce maks. 3-4 dn
Może być gotowa ciecierzyca z puszki/ze słoika?
tak.
Czy mogę podać 10 miesięcznemu maluszkowi ?
Tak, zobacz przepis – nie dodawaj miodu, a np. daktyl.
Czy można dać ciecierzycę ale ze słoika?
Tak.