Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 maja 2014

Cukiniowe penne z sosem beszamelowym

Składniki:ulubiony makaron (u nas dziś penne) tyle ile zjecie 🙂ząbek czosnkupół cebulimała cukiniaszklanka mleka rosślinnegoszczypta (mniej niż pół łyżeczki) gałki muszkatołowejłyżeczka oliwy z oliwek świeże (ewentualnie suszone)oreganopieprz  sos beszamelowy: W małym rondelku gotujemy mleko roślinne z dodatkiem łyżeczki oliwy. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy  powoli mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką tak by nie powstały grudki, ciągle...

Składniki:
ulubiony makaron (u nas dziś penne) tyle ile zjecie 🙂
ząbek czosnku
pół cebuli
mała cukinia
szklanka mleka rosślinnego
szczypta (mniej niż pół łyżeczki) gałki muszkatołowej
łyżeczka oliwy z oliwek
świeże (ewentualnie suszone)oregano
pieprz 

sos beszamelowy:

W małym rondelku gotujemy mleko roślinne z dodatkiem łyżeczki oliwy. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy  powoli mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką tak by nie powstały grudki, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu tak by sos zgęstniał. Doprawiamy  szczyptą pieprzu, gałką (a dla dorosłych solą, najlepiej na talerzu). Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dosypcie jeszcze troszkę mąki.

Makaron gotujemy do miękkości lub al dente.

Cukinię obieramy i kroimy w paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Warzywa wrzucamy na patelnię z dodatkiem wody i oliwy (kilka kropek tak by nic się nie przypaliło) i dusimy pod przykryciem kilka minut (ok.5-6) aż warzywa zmiękną.Zdejmujemy pokrywkę i jeszcze chwilkę gotujemy, tak by woda wyparowała.

Sos mieszamy z makaronem, dodajemy warzywa i całość posypujemy oregano.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (13)

Anda

Dodano opinię: 06.08.2015

Czy mleko kokosowe będzie tutaj pasować?

Mama Marceliny :)

Dodano opinię: 26.01.2016

ile mąki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2016

MAMA NIEJADKA

Dodano opinię: 28.04.2016

Ja zjadłam ze smakiem, ale córka ostentacyjnie zrzuciła wszystko na podłogę ani myśląc by wziąć do ust :/

Bogusia

Dodano opinię: 12.04.2018

Bardzo. Bardzo pyszne!. Sugerując sie komentarzami, starlam cukinie na dużych oczkach, żeby nie dalo sie jej pominąć przy jedzeniu i naprawde córeczce smakowalo i mnie tez bardzo 🙂

Słodkie Serce (SweetHeart)

Dodano opinię: 18.05.2018

Często robię sosik z mleka kokosowego, zagęszczonego jakąś mąką. Jakoś tak nam wychodzi, że zwykle jest to zielone danie. Chyba dlatego, że mój Elfik najbardziej na świecie lubi brokuły. Ale ostatnio wcinał też sos porowo-groszkowy. Dodałam łyżkę mąki z zielonego groszku, którą znalazłam w Lidlu. Super mi tu pasowała. Następnym razem spróbujemy z cukinią!

Ahafia

Dodano opinię: 07.08.2019

Wersja z mlekiem krowim przejdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

tak

Dominika

Dodano opinię: 11.05.2020

Rewelacja ❤️❤️ dziewczyny dziękuję, kolejny raz „uratowałyście” mi obiad ? kicham Waszą stronę ❤️

Justyna

Dodano opinię: 26.09.2020

Pyszne. Super przepis na obiad bezmięsny dla całej rodziny.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.09.2020

Bardzo nam miło.

Karolina

Dodano opinię: 30.04.2021

Można pominąć beszamel? Córeczka ma 8 miesięcy i chcę jej tej przepis dać bez beszamelu

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Tak, ale zamień na jakiś inny, żeby suche nie było. Może po prostu jakiś śmietanowy lub na bazie jogurtu

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek