Składniki:
ulubiony makaron (u nas dziś penne) tyle ile zjecie 🙂
ząbek czosnku
pół cebuli
mała cukinia
szklanka mleka rosślinnego
szczypta (mniej niż pół łyżeczki) gałki muszkatołowej
łyżeczka oliwy z oliwek
świeże (ewentualnie suszone)oregano
pieprz 

sos beszamelowy:

W małym rondelku gotujemy mleko roślinne z dodatkiem łyżeczki oliwy. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy  powoli mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką tak by nie powstały grudki, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu tak by sos zgęstniał. Doprawiamy  szczyptą pieprzu, gałką (a dla dorosłych solą, najlepiej na talerzu). Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dosypcie jeszcze troszkę mąki.

Makaron gotujemy do miękkości lub al dente.

Cukinię obieramy i kroimy w paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Warzywa wrzucamy na patelnię z dodatkiem wody i oliwy (kilka kropek tak by nic się nie przypaliło) i dusimy pod przykryciem kilka minut (ok.5-6) aż warzywa zmiękną.Zdejmujemy pokrywkę i jeszcze chwilkę gotujemy, tak by woda wyparowała.

Sos mieszamy z makaronem, dodajemy warzywa i całość posypujemy oregano.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep