Cukiniowe kotleciki z ricottą są bardzo delikatne w konsystencji i smaku. Nie są takie zbite jak np. placki ziemniaczane, a raczej rozpływają się w ustach, za sprawą miękkiej cukinii i serka ricotta. Pamiętajcie, że młodą cukinię w sezonie możecie zetrzeć razem ze skórką. Zimą lepiej cukinię obrać.

Składniki:

  • 150 g serka ricotta
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 żółtej papryki (może być czerwona)
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 mała cebula
  • 4 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia.

Cukinię obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Odsącz w dłoniach z nadmiaru soku. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę.  Do miski przełóż cukinię, ricottę,  paprykę, cebulę, dodaj żółtka, paprykę w proszku i tartą bułkę. Wymieszaj dokładnie. Białka ubij na pianę i dodaj do masy. Wymieszaj ponownie całość łyżką.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju rzepakowego i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując gruby kotlet. Obsmażaj z dwóch stron do zrumienienia, ok 3-4 minut na każdej stronie. Pod usmażeniu odsącz cukiniowe kotleciki z ricottą z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

! Nie podawaj bobasom przed ukończeniem 12 m zbyt często smażonych dań. Unikaj tego, wybieraj pieczenie i gotowania w garnku lub na parze. Sporadycznie po 8-9 miesiącu, możesz dziecku podać smażone placuszki.

Więcej porad dotyczących rozszerzania diety uzyskasz w naszym bestsellerowym kursie blw online. Wskakuj po więcej info TUTAJ (KLIK)