
Cukiniowe kotleciki z ricottą są bardzo delikatne w konsystencji i smaku. Nie są takie zbite jak np. placki ziemniaczane, a raczej rozpływają się w ustach, za sprawą miękkiej cukinii i serka ricotta. Pamiętajcie, że młodą cukinię w sezonie możecie zetrzeć razem ze skórką. Zimą lepiej cukinię obrać.
Składniki:
- 150 g serka ricotta
- 1 średnia cukinia
- 1/2 żółtej papryki (może być czerwona)
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 mała cebula
- 4 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia.
Cukinię obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Odsącz w dłoniach z nadmiaru soku. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę. Do miski przełóż cukinię, ricottę, paprykę, cebulę, dodaj żółtka, paprykę w proszku i tartą bułkę. Wymieszaj dokładnie. Białka ubij na pianę i dodaj do masy. Wymieszaj ponownie całość łyżką.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju rzepakowego i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując gruby kotlet. Obsmażaj z dwóch stron do zrumienienia, ok 3-4 minut na każdej stronie. Pod usmażeniu odsącz cukiniowe kotleciki z ricottą z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
! Nie podawaj bobasom przed ukończeniem 12 m zbyt często smażonych dań. Unikaj tego, wybieraj pieczenie i gotowania w garnku lub na parze. Sporadycznie po 8-9 miesiącu, możesz dziecku podać smażone placuszki.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Jak to jest z tą papryką? Trzeba odbierać? Czy można podawać że skórką bez obawy że się „przyklei”
Na oocząku rozszerzania diety można obierać, a później to już zależy od umiejętności Twojego dziecka
Czy jest mozliwosc zastapienia rocotty przy alergii na bmk??
Nie
A co można dać zamiast bułki tartej?
Kaszę mannę
Da sie zastapic czyms ricotte? Mam jedynie zwykly jogurt w domu jesli o nabial chodzi..a on jednal inny ma smak:/
Kremowym twarozkiem
Zawsze mam z tym problem: ile waży u Was mała, a ile średnia cukinia?
ok dziewczyny, postaram się ją następnym razem zważyć:) ale ok 300g max
Witam.Czy zamiast cukini może być bakłażan? Pozdrawiam.
Nie
Ciekawy przepis. Do wypróbowania.
Jaki inny ser zamiast riccoty? Czy mozzarella może być?
Kremowy twarożek
Jako zamiennik ricotty często w książkach kucharskich podawany jest serek mascarpone i z takim też te kotleciki robiłam. Wyszło ? jest slodsza i gestszy niż ricotta ale bardzo zbliżone są do siebie
Zapomniałam kupić paprykę…wyjdą bez niej?
Tak
Czy te placki da się upiec w piekarniku?
Musisz spróbować, my nie piekłyśmy, ale nie ma powodu, dla którego miałyby nie wyjść.
Ja od początku je tylko piekę – 180c, termoobieg, 20 min. Trzeba pamiętać aby wysmarować papier do pieczenia tłuszczem inaczej mogą przybierać.
kasza manna zamiast bułki tartej ugotowana?
surowa
Dziś tak właśnie wypróbowałam i wyszły super ??
A co można zrobić gdy się rozpadają przy smażeniu ? Albo co można z nich zrobić jak już są rozpadające się, bo córeczka nie akceptuje ich w takiej postaci zwłaszcza papryki i cebuli :/
Jeśli się rozpadają, to musisz zagęścić np. mąką, ale orzede wszystkim smażyć na dobrej, rozgrzanej patelni.
Czy można zastapić czymś jajko?
w tym przepisie raczej nie.
Jakiego zamiennika jajka radziłybyście użyć do tych kotlecików dla małego alergika?
Namoczone, zmielone siemię lniane.
super przepis 🙂 a gdzie kupujesz ricottę z dobrym składem?
np w Lidlu https://czytajsklad.com/ricotta/
Średnia cukinia ile to gram? Przepisy są super, jednak wolałabym bardziej sprecyzowane. Wtedy wiem że dodaję wszystkiego odpowiednią ilość.
nie wiem ile gram, przykro mi:(
Boze jak a podziwiam wasza cierpliwosc przy odpowiadaniau na pytania typu
Ile gram ma srednia cukinnia?
???? buziaki?
Albo czy kaszą manną ugotowana???????
Swietny przepis moj 11-miesieczniak wlasnie zajada sie plackami. Kotleciki beda czesto goscic na naszym stole.
Czy moge dodac Mascarpone zamiast serka Ricotta? dziekuje 🙂
tak
jednego dnia smażyłam i wyszły dość tłuste … ale drugiego upiekłam w piekarniku (200st / termoobieg/15min) i wyszły super – smaczniejsze i na pewno zdrowsze
Dzięki za Twój komentarz, tak upiekłam jak napisalas, wyszły przepyszne. Jeśli ktoś się zastanawia nad ricottą to rozwiewamy wątpliwości-zapomnialam o niej zupełnie a placuszki są ok.
No i bomba jak zawsze super???kochane polećcie dobrą patelnię plissssss
Aktualnie uzywamy woll
Placuszki mozna tez nakladac ciensze i „smazyc” na dobrej patelni bez oleju. Na mniejszym ogniu/indukcji, ale nie przypalaja sie mimo braku tluszczu.
Robiłam zarówno w wersji smażonej i pieczonej (jak w komentarzach 200st./termoobieg/15min.) i bardziej polecam wersję pieczoną, są smaczniejsze, nie rozpadają się i nie są tłuste 🙂
Właśnie zrobiłam pieczone (20 min. termoobieg, 190°). Pycha!
Czy serek można zastąpić twarożkiem ?
Tak
Kotleciki pyszne. Zapisuję przepis. Niestety trochę się rozpadały, więc musiałam dodać mąki (u mnie ryżowa-dieta bezglutenowa). Córce zdecydowanie smakowały (12.5 m-ca).
Juz zdarzylam 2 razy zrobic te kotleciki, pierwszy raz na patelni ale ciezko sie smazyly . Ale za drugim razem zrobilam w piekarniku , zasugerowalam sie komentarzami i wyszly o niebo lepsze 🙂 delikatne, mieciutkie , pycha 🙂
Jestem wielką fanką waszych przepisów, a ten jest chyba w moim top 5 🙂 Dzieci zajadały ze smakiem a córka powiedziała, że mam te kotleciki robić codziennie 🙂
Czy można czymś zastąpić bułkę tartą? Nie możemy jeść pszenicy
hm trudno ją tutaj zastąpić niestety:(
Czy można zamrozić placuszki?
nie
Zrobiłam małe modyfikacje: ricottę zastapilam twarogiem zrobionym z mleka i jogurtu, bułkę tartą kaszą manną i upiekłam w 180 st z termoobiegiem 15 min. Placuszki wyszły bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Smakowało zarówno dzieciom ( 6 latkowi i 8 miesięcznemu niemowlęciu) jak i rodzicom. Dziękujemy za ten przepis ( i wiele, wiele innych również)
Placuszki przepyszne, zrobiłam identycznie jak w przepisie, lecz moja 14-miesieczna córeczka robi bleee 🙁 🙁 ….Robi bllleee na pulpeciki gotowane, na placuszki cukiniowe, kotleciki itp. Jedyne placuszki jakie akceptuje to bananowe z maka kokosowa lub inna. Pomocy, macie jakis patent co zrobic by to sie zmieniło? Na obiadek zje: makarony, zupki i ziemniaki …….Dzieki 😛
nie ma patentu, przeczekaj i podawaj inne urozmaicone dania.
A ja poległam, totalnie mi nie wyszły! Rozpadały się i kleily mimo gorącej patelni i zagęszczeniem mąka 🙁
! Nie podawaj bobasom przed ukończeniem 12 m zbyt często smażonych dań. Unikaj tego, wybieraj pieczenie i gotowania w garnku lub na parze. Sporadycznie po 8-9 miesiącu, możesz dziecku podać smażone placuszki.
Od kiedy Tak radzicie ? Rozszerzam dietę z wasza książka i strona i moje dziecko non stop je placuszki i smażone rzeczy a tutaj nagle takie informacje …
Od zawsze. To rodzic wybiera jak ułoży menu dziecku, by podajemy przykładowe dania. Rodzic łączy je w jadłospis swojego dziecka. To, że na naszym blogu są placki, czy naleśniki, nie oznacza, że proponujemy, by dziecko 3 razy dziennie, codziennie je jadło. Mamy wieeeeeeele innych dań. Należy zachowywać rozsądek i kierować się talerzem prawidłowych proporcji.
witam. czy można ciasto przygotować dzień wcześniej? lub usmażyć wieczorem i na drugi dzień podgrzać?
Na drugi dzień nie będą już tak dobrze smakować. A samo ciasto przez noc za bardzo naciągnie wodą.
Hej! Korzystam z waszych przepisów od dawna a dopiero dziś korzystając z tego powyższego doczytałam adnotację odnośnie podawania takich potraw dzieciom poniżej roku..
Myślałam, że jak jest 8+ to spokojnie mogę podawać .. Mój się zajadał waszymi omlecikami, placuszkami a teraz czytam że powinno być sporadycznie ;-(
Mały ma obecnie 10,5 mca.. czy powinnam zrezygnować narazie? I to co mi spokoju nie daje.. dużą „krzywdę” mu zrobiłam podając częściej niż sporadycznie..? (Wiem, że to moja wina.. brak doświadczenia + zdrowego rozsądku chyba..) Pozdrawiam Was dziewczynki! Świetną robotę robicie!
Spokojnie 🙂 Po prostu należy sporadycznie podawać potrawy smażone- są ciężkostrawne.
Czy placuszki można mrozić? Ciekawa jestem, czy tez inne z Waszych przepisów np. jaglane, z łososia, pomidorowe, czy z cukinii nadają się do mrożenia?
Placki wiele tracą na mrożeniu niestety.
Pyszne! Polecam dodać też około pół szklanki lekko rozgotowanej żółtej soczewicy i zamiast ricotta dałam mój ulubiony serek wyszło super 🙂
Próbowaliśmy:) zamiast jajek aquafaba , bez papryki , pieczone w piekarniku. Początkowo ciapate i się rozpadały ale po ostygnięciu ok. Ciekawe 🙂 maleństwu smakowało:)
A z czym można podać te placuszki???
z mięsem, albo z sosem jogurtowym
Zrobiłam, dodałam delikatnie więcej bułki tartej, nie miałam ricotty, zamieniłam więc na biały serek kanapkowy, wyszly przepyszne..