8 porcji 8 miesięcy+

Idealne ciasto naleśnikowe bez jajek.

Jak zrobić idealne naleśniki, ale bez użycia jajek? Sprawdziłyśmy to dla wszystkich rodziców alergików! Serio, dostajemy od was codziennie masę zapytań, o to, czym zastępować jajka w przepisach. Więc testujemy dla Was dania z użyciem choćby wody… po ugotowanej ciecierzycy. tak, tak, ta niedawno odkryta ”aquafaba” daje alergikom mnóstwo możliwości. Nie zmienia smaku potrawy, daje się ubijać jak białko, jest wręcz idealnym zamiennikiem jajek w wypiekach. Kolejny pomysł na wykorzystanie aquafaby (klik) czyli wody po ugotowanej ciecierzycy, która idealnie naśladuje jajeczko:) to ciasto do naleśników:

Składniki:
  • 2 szklanki mleka krowiego;
  • 1 1/2 szklanki mąki (np. 1 szklanka pszennej+ 1/ szklanki orkiszowej);
  • 6 łyżek aquafaby;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Miksujemy wszystko i odstawiamy ciasto na 10 minut by ”odpoczęło”. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na małej ilości tłuszczu. Gwarantujemy, że nikt nie pozna, ani w smaku, ani w konsystencji, że są bez jaj! Serio 🙂