składniki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej/orkiszowej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kwasnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao/karobu
  • 50 g czekolady 80% (czytaj skład!)
  • 1 laska wanilii
  • 2/3 szklanki cukru kokosowego lub syropu daktylowego
Wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na gładki krem. Dodaj jajka, olej, śmietanę i ucieraj jeszcze chwilę do połączenia składników. Do masy wsyp mąki, sodę i kakao. Zamieszaj do połączenia składników. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Nie odsączaj z nadmiaru soku*. Przełóż do czekoladowej masy wraz z czekoladą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią ciasto i piecz około 40 minut w 160’C z termoobiegiem. *zetrzyj cukinię tuż przed dodaniem jej do masy, dzięki temu nie puści za wcześnie soku. inspiracja – mojewypieki.pl

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep