Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 lutego 2018

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Mięciutkie, wilgotne dzięki cukinii, mocno czekoladowe. Wypróbuj koniecznie, bo sezon na cukinię właśnie się rozpoczął.

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Mocno czekoladowe i cudownie wilgotne dzięki dodatkowi tartej cukinii.

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki jaglanej/orkiszowej
2 jajka
100 g masła
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki kwasnej śmietany
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki kakao/karobu
50 g czekolady 80% (czytaj skład!)
1 laska wanilii
2/3 szklanki cukru kokosowego lub syropu daktylowego

Wykonanie:

Wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z cukrem na gładki krem. Dodaj jajka, olej, śmietanę i ucieraj jeszcze chwilę do połączenia składników. Do masy wsyp mąki, sodę i kakao. Zamieszaj do połączenia składników.
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Nie odsączaj z nadmiaru soku*. Przełóż do czekoladowej masy wraz z czekoladą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią ciasto i piecz około 40 minut w 160’C z termoobiegiem.
*zetrzyj cukinię tuż przed dodaniem jej do masy, dzięki temu nie puści za wcześnie soku.
inspiracja – mojewypieki.pl

Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (50)

Magda

Dodano opinię: 27.02.2018

3/4 mąki jaglanej? tzn 3/4 szklanki….
?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Tak

Patrycja

Dodano opinię: 27.02.2018

Jaka mąka bezglutenowa można zastąpić mąkę pszenna ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2018

Kokosową, ryżowa.

Ania

Dodano opinię: 27.02.2018

A zamiast pszennej ?? Chodzi o gluten .. co proponujesz? Ryżowa ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2018

Będzie ok, kokosowa też może sie nadać.

Karolina

Dodano opinię: 27.02.2018

Uwielbiamy takie ciasta! Dzięki ? W innych przepisach widziałam, że używacie czekolad Lindt. Tutaj też? Jakich składników się wystrzegać w przypadku czekolad 80%? Albo jaki to jest skład idealny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2018

Tak, uzywamy Lindt. Olej palmowy i inne atrakcje, tego unikamy.

mila

Dodano opinię: 28.02.2018

Wyjdzie z samej mąki orkiszowej czy musi być pszenna?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2018

Wyjdzie. Tez robiłam.

ewa

Dodano opinię: 28.02.2018

czym moge zastąpić śmietane kwaśną

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2018

Jogurtem lub pomiń

Katarzyna

Dodano opinię: 28.02.2018

Czym mogę zastąpić kwaśną śmietanę? Córka ma skaze białkową.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2018

Pomiń

Violetta

Dodano opinię: 28.02.2018

Czym zastapic smietane? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2018

Jogurtem

Klaudia

Dodano opinię: 28.02.2018

Czy ciasto jest wilgotne w środku? Bo takowe mi wyszło:) w smaku dobre:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2018

Tak, jak to ciasto z cukinią:)

Maria

Dodano opinię: 01.03.2018

Czy przy użyciu syropu daktylowego należy zmienić proporcje, np. dodać więcej mąki? Bo syrop tzn. ta woda po namoczeniu daktyli, dobrze myślę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2018

Ńie trzeba. Syrop jest dość gesty.

Dagmara

Dodano opinię: 02.03.2018

Przepyszne, kolejny cudowny przepis Dziękuję

Ewelina

Dodano opinię: 03.03.2018

Mamy taki mały deficyt składników więc proszę o radę ;D czy mogę użyć samej pszennej mąki oraz zwykłych siekanych daktyli zamiast syropu? I jeszcze tylko małe pytanie… ile to jest szklanka mąki w gramach, bo nie mam szklanek hihi. Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Szklanka to około 175g. Możesz użyć samej pszennej i daktyli tez, ale orzeciez możesz sama zrobić syrop, tzn. zalej daktyle gorąca woda i zblenduj i tadam:)

Ewelina

Dodano opinię: 14.03.2018

Jeju jakie to proste z tym syropem! Nawet nie wiesz ile się nachodziłam po sklepach ostatnio i nigdzie nie mogłam go znaleźć ? zrobiłam tego samego dnia co napisałam komentarz, więc nie widziałam Twojej odpowiedzi i wymyśliłam sobie, że szklanka mąki to 250g haha. No cóż, niestety muszę powiedzieć, że wyszło bardzo zbite ale uwaga: mężowi i synowi nadal bardzo smakowało! (Mąż miał wersję z posypanym cukrem pudrem). Chyba jutro zrobię jeszcze raz i mam nadzieję, że wyjdzie już tak jak ma być ?

Aga

Dodano opinię: 05.03.2018

Czy cukinie mozna zastapic baklazanem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2018

Nie polecamy.

Anna

Dodano opinię: 11.03.2018

Niestety mi sie nie udalo. Nie upieklo mi się; wyszlo gorzkie i bardzo czuć je bylo soda

Paulina

Dodano opinię: 17.03.2018

Pyszne. Wilgotne z wyraźną nutą gorzkiej czekolady. W ogóle nie czuć w nim cukini.

Marta

Dodano opinię: 25.03.2018

Czy jeśli zastąpię cukier kokosowy cukrem trzcinowym to również użyć 2/3 szklanki? Przyznam, że nigdy nie używałam cukru kokosowego i nie wiem, czy słodycz jest podobna.
Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.03.2018

Tak.

Ania

Dodano opinię: 11.05.2018

Wyszło super! Fajnie czuć kawałeczki niedokładnie posiekanej czekolady ? Dodałam cukier trzcinowy i mąkę orkiszową. Po upieczeniu znikło w mgnieniu oka ???

Agnieszka

Dodano opinię: 25.05.2018

Na jaką blaszke jest ten przepis? Jakie wymiary?

Magda

Dodano opinię: 25.05.2018

Olej musi być ? Olej w ciastach niedobry Bez przejdzie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.05.2018

Zamień na masło jak nie chcesz oleju.

Marta

Dodano opinię: 29.05.2018

To ciasto to moja absolutna miłość 😀 po schlodzeniu w lodówce jest nawet lepsze! Córka co prawda go nie pokochała, ale to mnie nie powstrzyma przed częstym pieczeniem 😀

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.06.2018

hahahah, no wiadomo, matka też musi dbać o swoje kupki smakowe:))

Natalia

Dodano opinię: 05.10.2018

Drogie Dziewczyny.
Od dawna zamierzam napisać komentarz pod którymś z dań. To rozwaliło mnie na łopatki :-). Mam dwuletniego synka. Od dawna staram się zdrowo odżywiać, ale zaczęłam korzystać z Waszych przepisów dopiero przy rozszerzaniu diety. Jestem zachwycona tym blogiem. Wykonałam już kilkanaście dań z Waszego menu i każde na stałe zagościło u mnie w domu. Synek wszystkim chętnie się zajada. Nie gotuje oddzielnie, jemy wszyscy razem, to samo, czerpiąc inspiracje z Waszego bloga. Nawet nie przeszkadza mi brak soli, którą zazwyczaj dodawałam do dań ot tak. Mąż jak wybrzydza, to każe mu dosolić na talerzu i tyle :-). Wybieram z Waszych propozycji wg składników, które lubimy i nigdy się nie zawiodłam na żadnym z dań. Każde się udaje. No a to ciasto, no cóż. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to najsmaczniejsze ciasto, jakie dotychczas jadłam! Jest po prostu przepyszne. Wprawdzie użyłam cukru brązowego, zamiast tego zalecanego przez Was, ale akurat nie dostałam go w sklepie, a na to ciasto byłam już napalona 😀 tak czy siak, wielkie gratulacje dla Was, życzę dalszych sukcesów i smacznych pomysłów :-).
Natalia z Synkiem Kubusiem.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2018

Dziękujemy! Dla takich wiadomości warto pisać tego bloga!

Aga od Weronisi

Dodano opinię: 26.06.2019

Podpisuję się rękami i nogami pod tą wiadomością ? U mnie jest dokładnie tak samo. Brawo dziewczyny! Stokrotne dzięki za tego bloga? Jesteście wspaniałe Aniu i Asiu ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.06.2019

Jak miło czytać takie słowa. Nie dlatego, że jesteśmy próżne, ale to TAAAAAKA motywacja:*:*:* Dziękujemy!

Naleśniki

Dodano opinię: 10.10.2018

Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, muszę zrobić, bo teraz ogromnego smaka mam 😀

Joanna

Dodano opinię: 14.01.2019

czy dzieciom 18 mcy, które nie jadły jeszcze czekolady i kakao można takie ciasto podać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.01.2019

Jeśli nie mają alergii to tak

Basia

Dodano opinię: 29.07.2019

A jaka mniej więcej wagowo powinna być średnia cukinia? Albo objętość startej? Patrząc jakie mama ma w ogródku wydaje mi się, że średnia może być za duża…

Michalina

Dodano opinię: 19.02.2020

Dzisiaj robiłam po raz pierwszy, zapomniałam dodać wanilię. Mimo to wyszło pyszne. ? Moja córka chora i z gorączka, a zajadała w najlepsze ?

Michalina

Dodano opinię: 21.02.2020

Moja córka miał chore gardło i nie chciała nic jeść, postawiłam przed nią to oto ciasto i jadła aż się uszy trzęsły ?? Wspaniałości ❤️

Olga

Dodano opinię: 23.11.2020

Dzień dobry!? Szklanka to 250 ml ( w książce Nowe BLW!) 250 gram= 250 ml. Dla czego u Pani szklanka w tym przepisie raptem 175 gram, nie rozumiem. Proszę objaśnić. Dziękuje!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

250ml to 250g wody, 1 szklanka innych składników będzie ważyć różnie- inną wagę będzie mieć cukier, inną mąka.

Ewelina

Dodano opinię: 27.04.2021

Właśnie się piecze, dałam 1 małą cukinię i jedną marchewkę, poczekamy na efekt 🙂

Ania S

Dodano opinię: 04.08.2022

To ciasto to sztos. Następnym razem zetre czekoladę na grubych oczkach bo kawałki jakoś nam nie odpowiadały. Pół blachy zjadła mama 😂 resztę tata z córcia 😁

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek