ok 20 sztuk porcje 12 miesięcy+

Dawno, dawno temu na blogu pojawił się przepis Ani na kruche owsiane ciasteczka, o TEN, zerknijcie. Robimy je często w różnych konfiguracjach i modyfikacjach. Dziś sama mąka i owies oraz słodko-kwaśna żurawinka:) Mniam!

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych;

1 3/4 szklanki mąki ( u mnie pół na pół pszenna/orkiszowa jasna);

1/2 szklanki drobno posiekanej, suszonej żurawiny;

100g miękkiego masła;

2 łyżki wiórek kokosowych;

2 łyżki amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie);

2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu;

2 jajka.

12630975_1106362859397297_199708693_o 12669325_1106362802730636_310419073_o 12669762_1106362486064001_1869818046_o 12656277_1106362372730679_1949579471_o 12632861_1106362332730683_1138146898_o

 

Piekarnik nastaw na 180'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

W dużej misce zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto tak, by masło pod wpływem ciepła rąk całkiem się roztopiło i wymieszało z mąką i płatkami owsianymi. Utwórz zwartą kulę, jeśli ciasto mocno się klei do rąk, podsyp je odrobiną mąki.

Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je w dłoni i układaj na blasze.
Piecz ciasteczka w 180'C na środkowym poziomie piekarnika ok 15-18 minut, aż lekko zbrązowieją. Przechowuj w zamknietym pojemniczku.

Ciastka są kruche, lekko twarde, dzieci poniżej roku mogą sobie z nimi nie poradzić, ale wszystko zależy od umiejętności Waszego dziecka.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep