Ciastka imbirowe to nasze ostatnie odkrycie. Zakochaliśmy się w nich całą rodziną już od pierwszego zapachu unoszącego się z piekarnika. Bardzo lubimy imbir. Nie tylko za smak, ale i za wartości, które posiada. Te ciastka to nie tylko smakołyk ma święta, ale i na cały rok. 

składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (średniej wielkości)
  • 100 g masła
  • 3 – 4 pełne łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki tartej z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki tartej z pomarańczy

Nastaw piekarnik na 160’C z termoobiegiem. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

W rondelku rozpuść masło i miód. Nie gotuj, mają się tylko rozpuścić. Dodaj do nich tartą skórkę pomarańczy i cytryny (pamiętaj, by przed starciem skórki, sparzyć cytrusy i umyć dokładnie) Zamieszaj i odstaw do ostudzenia.

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Wlej do nich zawartość rondelka, dodaj jajko i zamieszaj, a następnie wyrób ciasto rękoma.

Odrywaj ciasto po kawałku i formuj kulki wielkosci orzecha włoskiego, spłaczaj je i ukladaj ciasteczka na blaszce w odstępach (lekko urosną). Piecz 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

Ciastka imbirowe nie są mocno ostre, ale jeśli boisz się intensywnego smaku imbiru, użyj go mniej, np. 1 1/2 łyżeczki.

Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.