10 porcji 12 miesięcy+

Ciastka francuskie z jabłkami, to bardzo prosty, szybki i efektowny pomysł na jesienny, sobotni podwieczorek do kawki i „kakałka” 🙂 Lubicie?

Pewnie zastanawiacie się, które ciasto francuskie będzie dobre? Nie ma idealnego, no chyba, że zrobicie je samodzielnie. jedna zrobienie ciasta francuskiego to dodatkowa praca, której tutaj akurat sensu nie widzimy. Od czasu do czasu możecie kupić przecież gotowe ciasto francuskie, zwracając uwagę na skład.

Przyzwoite ciasto francuskie, to te, które w składzie nie posiadła tłuszczu palmowego. Przegląd ciast francuskich znajdziecie tutaj. 

 

Ciastka francuskie z jabłkami zrobicie z pomocą gotowego ciasta w 10 minut!

Składniki:

Ciasto wyjmij z lodówki na ok. 15 minut przed rozpoczęciem pracy. 

Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, skrop obficie sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.

Rozłóż ciasto i podziel jak na zdjęciu na 10 prostokątów. 

Oddziel białko od żółtka i obficie posmaruj za pomocą pędzelka każdy prostokąt ciasta, zwłaszcza na brzegach. Na środku każdego prostokąta ułóż 1 łyżkę pokrojonego jabłka. 

Zaklej każdy prostokąt dociskając brzegi, a następnie dociśnij widelcem. Wierzch każdego ciastka lekko natnij nożem w trzech miejscach. Przełóż gotowe ciastka na blachę, zachowując odstępy, a następnie posmaruj każde ciastko żółtkiem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz 20 minut. Gotowe!

ciastka francuskie z jabłkami
ciastka francuskie z jabłkami
ciastka francuskie z jabłkami alaantkoweblw

Chcesz poznać ponad 100 przepisów na jesień, zimę, wiosnę i lato?
Wszystkie znajdziesz w naszej najnowszej książce:

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep