4 porcje 8 miesięcy+

Tosty francuskie to nasz nr 1 na śniadania. Znudzily nam się klasyczne, więc powstał ten chrupki pomysł. Jesteśmy pewni, że i Wam posmakuje ta propozycja. 

Składniki

  • 1 długa bagietka
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie szczypta kardamonu
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

Pokrój bagietkę na kromki. Banana rozgnieć na papkę za pomocą widelca.

W głębokim talerzu rozkłóć jajka, dodaj banana, cynamon i kardamon. Wymieszaj.

W głębokim talerzu rozgnieć płatki kukurydziane (ja zrobilam to ręką, ale możesz użyć łyżki albo zblendować je, oby nie na proszek).

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, maczaj kromeczki w jajku z obu stron a nastepnie w kukurydzianej panierce. Smaż tosty francuskie z obu stron do zrumienienia.

Po usmażeniu rozłóż tosty na chwilę na ręczniku papierowym rozłożonym na talerzu, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Te tosty francuskiej nie potrzebują dużej ilości oleju, więc nie przesadzaj z jego ilością.

Inne przepisy na nasze tosty francuskie znajdziesz tutaj i tutaj.

Jeśli chcesz zapisać się na kurs rozszerzania diety metodą BLW KLIKNIJ TUTAJ