18 porcji 12 miesięcy+

Koronawirusowe wspomnienie zapasów jaglanki i płatków owsianych górskich czas w końcu zakończyć. Miesiąc temu miałam sporo zapasów, głównie po to by po prostu nie wychodzić z domu bez potrzeby. Dziś spoglądając na 2 zamknięte opakowania płatków, pomyślałam – czas je wykorzystać:) A, że ciasteczka z płatkami owsianymi wychodzą nam zawsze i smakują całej mojej rodzinie, więc od razu zabrałam się do pieczenia chrupiących ciasteczek sezamowych.

Składniki:

  • 3/4 szklanki sezamu
  • 1 jajko
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Nie lubię długo zagniatać ciasta z zimnym masłem, więc pokroiłam je w kostkę i razem z płatkami owsianymi i rozbitym jajkiem przełożyłam do misy malaksera i zmiksowałam. 

Rozdrobnioną masę przełożyłam do miski, dodałam sezam, cukier, proszek do pieczenia, masło orzechowe. Wymieszałam wszystko łyżką, a następnie zagniotłam ciasto rękoma, tak by wszystkie składniki połączyły się.

Piekarnik nastawiłam na 180’C z termoobiegiem. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Gdy to zrobisz, odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj je w dłoni. Ułóż ciasteczka na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz ok 22-25 minut na środkowym poziomie piekarnika aż się zrumienią. Gotowe!

 Jeśli nie zjecie ich jednego dnia, schowaj do puszki, albo innego zamykanego pojemnika na noc:)

JUŻ WKRÓTCE DZIEŃ DZIECKA!

ZOBACZ, CO ALAANTKOWE MAMY PRZYGOTOWAŁY DLA WAS NA TĘ OKAZJĘ. 

W NASZYM SKLEPIE CZEKA NA WAS WIELE PROPOZYCJI PREZENTOWYCH, KTÓRE UCIESZĄ KAŻDE DZIECKO:

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep