30 porcji 8 miesięcy+
Dziś odwiedziłam małego Marcelka. Ten chłopak ma 9 m, a wsuwa jedzenie aż miło się na niego patrzy. Zgadniejcie ile zjadł ciasteczek…. nie chcecie wiedzieć:) To znak, że są naprawdę smaczne i nie mogą się nie udać.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej lu orkiszowej + mąka do podsypywania;
- 100g zimnego masła;
- 1 jajko (osobno białko i żółtko);
- 1/2 szklanki cukru kokosowego* (lub trochę mniej bo wychodzą b. słodkie);
- 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki płatków migdałowych.
Białko roztrzep widelcem i dodaj do niego 1 łyżeczkę cukru kokosowego i wymieszaj. Odstaw. Masło pokrój w małą kostkę. Do miski wsyp mąkę i resztę cukru, wymieszaj, a następnie dodaj żółtko i pokrojone masło masło. Zagnieć dłońmi ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Chwilę to potrwa, ale warto się pomęczyć. Uformuj kulę, obwiń ciasto folią spożywczą i wstaw na pół godziny lub dłużej (ja ostatnio trzymała aż 2 h) do lodówki. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość 5mm (muszą być cieniutkie). Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze. Ja tym razem wykrawałam szklanką 🙂
Posyp ciasteczka pestkami i płatkami, a nastepnie obficie polej białkiem (robiłam to za pomoca pędzelka) każde ciasteczko.
Piecz przez 10 minut w 180' C z opcją grzania góra – dół, na środkowym poziomie piekarnika. Pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełóż na talerz.
* uprzedzając pytanie o cukier kokosowy- kupujemy go w eko sklepach stacjonarnie bądź przez interent. Można spróbować zamienić cukier na miód lub syrop daktylowy, ale ciasteczka wyjdą bardziej twarde. Myślę, że można dodać ok 4 łyżek płynnego słodziwa.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy faktycznie cukier kokosowy może być stosowany już przez 8-miesieczne dziecko oraz w diecie dziecka do 3 rz?
Nie znalazłam nigdzie przeciwksazań. Oczywiście wszystko z umiarem:)
Robiłam już podobne. baaardzo podobne z przepisu Lady Och Mistrzyni. Dodawałam syrop klonowy i z agawy ok. 5 łyżek. Wyszły ekstra!
Przepis jest dość klasyczyny, więc pewnie na nie jednym blogu spotkasz:) NIe polecamy syropu z agawy, na wysoki IG i jest raczej syntetyczny niz naturalny.
Mozna dac olej kokosowy zamiast masla ? Jaka gramaaturgia ?
Taka sama.
Wcale sie nie dziwi malemu Marcelowi, te ciastka uzalezniaja…Nie wiem czy moj maly (19m) musial dojrzec do moich wypiekow (a juz probowalam wiele przepisow, zwlaszcza z tego bloga)
, ale sa to naprawde pierwsze ciacha ktore wcina jedno za drugim.
I rzeczywiscie pol szklanki cukru to duzo.
A czy można zamiast cukru kokosowego dodać innego, trzcinowego np?
Tak.
dodalam olej kokosowy. Ciasto nie daje sie rozwałkować ponieważ się kruszy i rozrywa. Jak to naprawic?
ja też tak miałam, odrywaj kawałki ciasta i rozgrzewaj w dłoniach, bo po wyjęciu z lodówki jest takie bardzo kruche i się rozrywa. Ciasteczka pycha 😉
Czy cukier kokosowy jest w jakiś sposób zdrowszy od zwykłego cukru?
Poproszę również odpowiedź na to pytanie.
Dziękuję
Megi, na jakie pytanie?
Robiłam zgodnie z przepisem, ale dałam normalnego cukru.
Wyszły tak kruche, że dziecko (10,5 msc) nie doniosło do buzi, bo rozkruszyło.
Czy takie kruche powinny byc? 🙁
Super. Na pewno zrobię.
Czym mogę posypać ciastka zamiast pestek? Boję, się, że Ćoreczka sobie z nimi nie poradzi, zębów brak
Np.płatkami owsianymi, amarantusem ekspandowanym…
Chciałabym zamienić cukier kokosowy na syrop klonowy. W jakiej ilości go zastosować?
2-3 łyzki.
Jak długo można je przechowywać? On ile nie zostaną od razu pożarte, oczywiście 😉
Zostaną pożarte na bank:) Ze dwa dni max.
Dla ulatwienia. Z ciasta robie wałek i w folii spożywczej do lodówki. A potem już tylko zimne ciasto kroję cieniutko na ciasteczka. Bez wykrawania i szybciej ?
Dziewczyny, a czy masło musi być zimne? Ciepłe łatwiej chyba sie ugniecie, nie?
Zimne masło sprawia, że ciastka są kruche
Czy zamiast cukru kokosowego można dać ksylitolu jeśli akurat pod ręka nie ma się kokosowego 🙂 ?
nie, przed 3 r.ż. ksylitol nie jest zalecany dzieciom.
Naprawdę pyszne ciasteczka wyszły, wszyscy się zajadają. Dziękuję za super przepis, łatwy i przyjemny 🙂
Chciałabym zrobić ciasteczka z ksylitolem. Moje dziecię od 8 m.ż. jest pod opieką gastroenterologa ( poważna choroba jelit) i ma zalecony ksylitol do 1 łyżeczki dziennie. Poza tym miód
Podaj zgodnie z zaleceniami lekarza
Trochę za słodkie. Robiłam też kruche maślane z książki z czterema łyżkami cukru kokosowego i też są nieco za słodkie . Następnym razem dam trochę mniej ?
Dalam jedna czwarta szklanki cukru kokosowego, zimne maselko jak w przepisie, pszenna make pelnoziarnista, posypalam wiorkami kokosowymi i wyszly oblednie dobre tak, ze moj maluch tylko wyciagal raczke po kolejne 🙂 Ja sama po kryjomu podkradlam jej kilka.. 🙂