
4 porcje 12 miesięcy+
Chrupiące burgery z dorsza polecają się na obiad nie tylko w piątek 🙂
Niektórzy rodzice stronią od ryb, które mają dużo małych ości (hmm, która ryba ich nie ma). W obawie przed niedopatrzeniem, wolą nie podawać dzieciom ryb. Burgery są o tyle ”bezpieczne”, że filet pozbawiony ości, jest dodatkowo drobno poszatkowany. Ryzyko znalezienia ości i zakrztuszenia jest więc praktycznie = 0. To co, dziś na obiad rybka?
Składniki (ok. 10 sztuk):
- 400g świeżego filetu z dorsza;
- sok z cytryny (kilka kropel);
- 1 jajko;
- 1 mała cebula;
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (lub pół pęczka świeżej, drobno posiekanej);
- 2 czubate łyżki kaszki manny;
- szczypta pieprzu ziołowego;
- 3 plasterki sera żółtego (u mnie morski);
- 3 łyżki bułki tartej;
- 2 łyżki sezamu;
- olej (rzepakowy);
- opcjonalnie woda lub pół szklanki bulionu (jeśli chcemy dusić, a nie smażyć burgery – o tym piszę niżej).
Polecam przygotować najpierw blender, a konkretnie minimalakser czyli pojemniczek z nożykiem do siekania. To znacznie ułatwi Wam pracę:)
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie ma ości, jeśli są – usuwamy:) i skrapiamy rybkę sokiem z cytryny. Siekamy blenderem na drobne (lub kroimy nożem na malutkie kawałki). Przekładamy do miski.
Cebulę obieramy, siekamy blenderem, dodajemy do miski.
Żółty ser siekamy blenderem, dodajemy do miski.
Dodajemy rozbełtane jajo, natkę pietruszki, pieprz, mannę. Zagniatamy farsz rękoma, tak by powstała jednolita masa.
Część farszu, z którego będą pulpety dla dziecka odkładamy, pozostały możemy doprawić solą i większą ilością pieprzu.
Formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron (ok. 10minu) na małej ilości oleju, a następnie podlewamy ”kapką”wody i smażymy pod przykryciem ok 15-20 minut sprawdzając czy nic się nie przypala.
W opcji dla mniejszych maluchów:)) można zarumienione burgery podlać bulionem do 1/2 ich wysokości i dusić na małym ogniu. Będą miękkie i delikatne.
Smacznego!
Podałam z ziemniakami i surówką z ogórkiem kiszonym, marchewką, kapustą. Jeśli chcecie więcej rybnych inspiracji nie tylko na obiady, zapraszamy do naszego najnowszego e-booka „Bez ości” zobacz szczegóły tutaj.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Jutro wypróbuję 😉 dzisiaj na obiadek będzie pyszny gulasz z warzywami i kaszą 😉
wyglądają bardzo apetycznie, ale za dorsza to ja dziękuję, kupiłam niedawno w lidlu, około 50 zł za kg a smakował jak papier, szkoda, że tak trudno dostać łososia łowionego w morzu…
Ja rzadko kupuję mrożone ryby, bo te smaku żadnego nie mają;/ Natomiast świeży dorsz, dobrze doprawiony mniammm:)
przepyszne (dla mamy)… główny smakosz zdegustuje jak się obudzi 😉 pozdrawiamy!
Spróbuję z łososiem bo akurat kupiłam z myślą o jutrzejszym obiedzie 🙂 Dzięki za pomysł na piątkowy obiadek 🙂
POLECAM!!! DZIŚ MIELIŚMY NA OBIAD I BYŁY PRZEPYSZNE:)))
Od jakiego wieku sezam mozna podac?
Pychotka…młodzież zajadala się jak szalona inrodzoce też zrobiliśmy wersję w bulionie dla wszystkich 🙂 pyszne mniam
Sezam od jakiego wieku można podać?
W małych ilościach zaczęłam podawać koło 8 miesiąca.
moja noa zaczela jesc sezam w postaci pasty tahini dodawanej do owockow juz w 6 miesiacu:) oczywiscie najpierw przez dwa dni dostala do zlizania z lyzeczki.
Powiem Wam, że z łososiem burgery też smakują wyśmienicie 🙂
A ser żółty dla 9.5 m-cznego dziecka? Ok?
Tak:) małe ilości, dobrej jakości sera, byle nie smażony:)
a mi wyszły strasznie suche i gumoawte, choć w smaku dobre. sama zjadłam, dziecko nie dało rady pogryźć 🙁
Hmm, jestem bardzo zdziwiona tym komentarzem, czy na pewno postępowałaś zgodnie z przepisem? Robię je bardzo często, nigdy mi się to nie zdarzyło. MOże to kwestia ryby?Ja kiedys kupiłam mrożonego dorsza, który smakował jak…;/
Ja robię z mrożonego i też są super?
toż to jest mistrzostwo!! 🙂 zajadamy się z moją Majką 🙂
Cieszymy się,że smakowało:)
Zrobione dzisiaj. Wyszły przepyszne, mimo że zamiast cebuli dodałam starte jabłko. Super przepis, na pewno wykorzystam jeszcze nie raz 🙂 Dzięki dziewczyny!
Na zdrowie!:)Polecamy się!
Doskonałe! świetny przepis, będę często robić! Dzięki 🙂
Dziękujemy za przepis.Pyszne:) moja córcia nie lubi ryb ale dziś zjadła z apetytem
Przepis rewelacyjny, synek zjadał z wielkim apetytem 🙂
Dziękujemy 🙂
Dziś zrobiłam burgery. Najmłodszemu (11mcy) i mamie bardzo smakowały. Miło było patrzeć, jak wcina. Właściwie to nasze początki z BLW. Przypuszczam, że dalej będziemy mieszać, trochę karmienia łyżeczką, trochę BLW.
I jeszcze jedno spostrzeżenie. Stwierdzam, że przy młodszym jestem odważniejsza, jeśli chodzi o posiłki… nie tylko, że rączką je, ale też to, że daje mu nazwijmy to "dorosłe potrawy" 🙂
Czy dla młodszego dziecka (8m) wystarczy zastosować trik z bulionem czy może też usunąć ser?
Usunęłabym ser:)
Próbowałam wersję z bulionem, wyszły pyszne 🙂
Witaj.
Spróbowałam Twojego przepisu, wyszedł świetnie. Smakowało wszystkim. Dziś robimy powtórkę. :D:D Twoje przepisy są świetne, moje dziecko przekonuje się do nowych smaków i je z radością.
Proszę o więcej…
:D:D
[…] 2. Chrupiące burgery z dorsza z żółtym serem […]
Pyszne! Dziecko jadło aż jej się uszy trzęsły (daliśmy jej tylko skosztować bo ma dopiero 8 miesięcy, ale ciągle domagała się więcej i więcej). Mąż, który za rybami nie przepada też pochwalił. Dzięki za przepis! 🙂
(Na przepis trafiłam dzięki Domowym Zawirowaniom – Agnieszce też już podziękowałam 🙂 )
Super przepis, pierwszy raz Niki zjadł rybę z ochotą
Czy mozna je zrobic w piekarniju?
Tak.
A ile je wtedy piec w tym piekarniku?
Okolo 20 – 25 minut.
Strasznie mi się porozpadały, co mogłam zrobić źle? Dodać więcej jajka?
Ale bardzo smaczne 🙂 Córka zrobiła awanturę i wyrywała mi talerz z rąk jak jej na chwilę zabrałam żeby podmuchać na gorące 😀
MOże ryba puściła wodę? Albo za krótko były obsmażane bez dotykania ich:)
Świetne wyszły! Mimo, że na mrożonej rybie robiłam. Zamiast żółtego sera dałam mozzarellę.
Ja również lubię robić te burgery. Córka je zjada bez większych protestów (choć ogólnie jest niejadkiem), a mąż ostatnio myślał, że je burgery mięsne 😀 dopiero jak zjadł go uświadomiłam, że to ryba 🙂 nie wiem jak on to zrobił, że nie wyczuł 🙂
Dzięki za przepis!
Robiłam dziś, tylko w piekarniku piekłam. Pycha!!!!
„Najpyszniejszy obiad na świecie” – takimi słowami podsumowała danie moja 3-letnia (kulinarno wymagająca) córka 🙂 …dziękuję za przepis 🙂
ps. bratanica, która poza paroma rzeczami nic nie tknie, właśnie bardzo chętnie zjadła owego burgera….bo nie uświadamiałam jej, że jest z ryby 😀
Hihihihi Miło nam tym bardziej!
Kasza manna błyskawiczna czy zwykła? Mogą być bez sezamu?
Obojętnie:) Jasne, mogą być bez.
Czy jest jakaś alternatywa dla maszy manny w tym przepisie (my musimy uwazac na gluten a bardzo mamy ochote na burgerki)?
MOże być ugotowana kasza jaglana .
Dzień dobry. Na wstępie zaznaczę, że do gotowania mam dwie lewe ręce (w moim przypadku określenie dwie prawe będzie właściwsze :)). Moje pytanie brzmi, czy dorsza siekamy razem ze skórą?
Nie, skórę zdejmujemy:)Powodzenia!
Dzięki. Wyszedł smaczny, aż sama jestem zdziwiona i mąż też 🙂
Synek 11 miesięcy, czy mogę czymś zastąpić bułkę tartą bo nie mam domowej roboty??
MOże być sklepowa:) Albo zmielone płatki owsiane.
Chciałabym zrobić w piekarniku, ile czasu pięć?
Pół godziny w połowie czasu przewracając. 200’C piekarnik. i blacha z papierem, wysmarowanym olejem.
Kupiłam obydwie książki, pierwszą oddałam przyjaciółce z młodszym dzieckiem. U mnie szału nie było. No, ale przepisy z drugiej? Mój niejadek zjada całe obiady! Oczywiście są potrawy, których nie rusza, ale zjada nawet szpinak! Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Dzisiejsze kotlety rybne zniknęły w sekundę z talerza dwulatka 😀
Dziękujemy!
Czy można mrozić te burgery?
Nie próbowałam, możesz chyba spróbować.
Chyba w końcu znalazłam sposób na podanie ryby i córce, i mnie 😉 bardzo dobre!
Moim domownikom niestety nie przypadły do gustu, ale i tak zrobię je ponownie, tylko bardziej doprawię 🙂
Niestety, dorsz z Lidla nie jest świeżą rybą 🙁 Z tyłu opakowania, malutkimi literkami, napisane jest że jest to produkt rozmrażany… Zanim odkryłam tę informację, wielokrotnie zdarzyło mi się zamrozić kupioną rybę :/
Pyszne.. Córka sie zajadala :-)do tego kasza bulgur i fasolka szparagowa
Macie dużo przepisów z ryb, które bardzo bym chciała wypróbować ale zawsze gdy smazylam dorsza wszystko mi później smierdziało (kuchnia z aneksem), nawet ubrania przez kilka dni, wietrzenie nie pomagało. Mam więc pytanie czy macie jakieś sposoby na tego dorsza aby nie smierdziało, czy może ja coś robię źle. Ryba zawsze była świeża. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy.
nie mamy, tak jest ze smażeniem ryb niestety, możesz poratować się po prostu pieczeniem w piekarniku.
Mam w domu małego alergika, czym najlepiej zastąpić jajko w przepisie? 🙂
aquafaba, kisiel z siemienia
Mam pytanie odnośnie kaszy Manny- czy dodawać surową czy ugotowaną?
surową
Czym można zastąpić jajko?
Aquafaba.
Dziękuję za odpowiedź! Wyszukałam teraz informację na Waszej stronie. Super! 1 jajko=3 łyżki aquafaby
Uwielbiam Wasze przepisy i mój roczny syn także ? nawet mąż nie zauważa, że dania są bez soli ? dzisiaj na obiad burgery, a jutro piekę ciasteczka z Waszego przepisu ☺️ buziaki!
Cieszymy się
Kotleciki przepyszne 😀a w jaki sposób najlepiej je odgrzać?
na parze, chwilę na patelni lub mikrofala