5 porcji 9 miesięcy+

Chłodnik mojej mamy jest rewelacyjny. Do ideału mi daleko, ale dziś spróbowałam go odtworzyć. I wiecie co? Skoro ja go zrobiłam, to Wy również dacie radę:) Składników jest wiele, ale tak musi być, bo chłodnik  z buraczków i botwinki to bogactwo witamin i warzyw! Do dzieła:

Składniki:

  • ok 2 litry bulionu warzywnego (8 szklanek);
  • 3 małe marchewki;
  • 3 buraki z botwinką (czyli cieńkie łodyżki i ładne liście również);
  • 4 ogórki kiszone (woda po ogórach też się przyda!);
  • pęczek koperku;
  • pęczek szczypiorku;
  • 1 jogurt naturalny (ok 150 ml);

Jeśli nie masz bulionu, kup pęczek włoszczyzny i go zagotuj (tu nasz przepis na bulion). Do gotującego się (bez warzyw) bulionu dodaj obrane marchewki i obrane i pokrojone w kostkę buraki. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj drobno pokrojone łodygi i listki (botwinkę) buraka. Wybierz tylko te najładniejsze i młode. Dalej gotuj.
Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W małym garnuszku wraz z odrobiną wody zagotuj je, zmniejsz ogień i gotuj mieszając co chwilę, aż całkiem zmiękną.
Sprawdź, czy marchew jest już miękka. Wyjmij ją i pokrój w kostkę, wrzuć z powrotem do gotującej się zupy. Dodaj również kiszone ogórki, wodę po ogórkach (ok 3/4 szklanki) i dalej gotuj jeszcze 5 minut.

Teraz wstaw garnek z gorącą zupą do zlewu napełnionego zimną wodą i wystudź zupę do temp. pokojowej. Posiekaj szczypiorek i koperek.Dodaj posiekaną zieleninę. Jogurt wymieszaj z 3 łyżkami zupy, a następnie wlej do garnka i wymieszaj. Odstaw zupę na co najmniej 30 min do ”przegryzienia”:) Podawaj chłodną np. z ugotowanym na twardo jajkiem. Dorośli i starszaki mogą sobie zupę doprawić solą do smaku.

Dziecku podaj chłodnik w kubeczku np. Doidy

Dajcie znać czy Wam smakowała:)

 

Nie masz pomysłów na zdrowe i smaczne śniadania? Rano spieszysz się i nie kasz czasu na skomplikowane dania? Mamy dla Ciebie 30 przepisów na każdy dzień miesiąca. Ebook „Śniadanie z głowy” już w sprzedaży! Kliknij TUTAJ!