
5 porcji 9 miesięcy+
Chłodnik mojej mamy jest rewelacyjny. Do ideału mi daleko, ale dziś spróbowałam go odtworzyć. I wiecie co? Skoro ja go zrobiłam, to Wy również dacie radę:) Składników jest wiele, ale tak musi być, bo chłodnik z buraczków i botwinki to bogactwo witamin i warzyw! Do dzieła:
Składniki:
- ok 2 litry bulionu warzywnego (8 szklanek)
- 3 małe marchewki
- 3 buraki z botwinką (czyli cienkie łodyżki i ładne liście również)
- 4 ogórki kiszone (woda po ogórkach też się przyda!)
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 1 jogurt naturalny (ok 150 ml)
Jeśli nie masz bulionu, kup pęczek włoszczyzny i go zagotuj (tu nasz przepis na bulion). Do gotującego się (bez warzyw) bulionu dodaj obrane marchewki i obrane i pokrojone w kostkę buraki. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj drobno pokrojone łodygi i listki (botwinkę) buraka. Wybierz tylko te najładniejsze i młode. Dalej gotuj.
Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W małym garnuszku wraz z odrobiną wody zagotuj je, zmniejsz ogień i gotuj mieszając co chwilę, aż całkiem zmiękną.
Sprawdź, czy marchew jest już miękka. Wyjmij ją i pokrój w kostkę, wrzuć z powrotem do gotującej się zupy. Dodaj również kiszone ogórki, wodę po ogórkach (ok 3/4 szklanki) i dalej gotuj jeszcze 5 minut.
Teraz wstaw garnek z gorącą zupą do zlewu napełnionego zimną wodą i wystudź zupę do temp. pokojowej. Posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj posiekaną zieleninę. Jogurt wymieszaj z 3 łyżkami zupy, a następnie wlej do garnka i wymieszaj. Odstaw zupę na co najmniej 30 min do ”przegryzienia”:) Podawaj chłodną np. z ugotowanym na twardo jajkiem. Dorośli i starszaki mogą sobie zupę doprawić solą do smaku.
Dziecku podaj chłodnik w kubeczku lub miseczce, zobacz nasze propozycje w sklepie.
Dajcie znać czy Wam smakowała:)
Nie masz pomysłów na zdrowe i smaczne dania podczas wakacji? Mamy dla Ciebie 55 przepisów na każdy dzień! Ebook „Na wynos.” już w sprzedaży! Kliknij TUTAJ!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Witajcie,
kiedy wg Was można bezpiecznie kupić botwinkę na zupę, bo ta która już się pojawiła to chyba raczej nie nadaje się dla dziecka? czy macie jakieś sprawdzone miejsce w Warszawie gdzie można kupić dobre warzywa? Ja czasami kupuję w Lidlu 🙂 ale chyba nie wszystko tam jest ok. np. nie wiem gdzie najlepiej kupować nowalijki?
Niestety nie jesteśmy z Warszawy. Teraz w sklepach pojawiają się nowalijki, ale to zdecydowanie jeszcze nie sezon. Wstrzymaj sie.
dzięki !
Pierwszy raz robiłam chłodnik, ale muszę przzyznać, że rewelacja 😀
A w jaki sposób powstaje ten cudny kolor? Poszukuję konkretnych wskazówek. Mnie zazwyczaj wychodzi ciemno brunatny
Kolor dobrze podkręca sok z cytryny.
Co zrobić później z tymi liśćmi w zupie?
Jeść:) samo zdrowie!
A czy na pewno dla 9mies dziecka można dodać ogórki kiszone? Przecież są solone..
można:) Wypłucz w wodzie przed pokrojeniem, usuniesz tym samym częśc soli, okazjonalnie niemowlakowi można podawać kiszonki, bo korzyści z jedzenia ich przewyższają nad solą:)
To u nas mamy takie stanardy. Przed rozszerzaniem diet u moich dzieci czytałam książkę, w ktorej było napisane, że w Anglii niemowlaki mogą zjeść 1 g soli dziennie. Poza tym dużo życie weryfikuje, ja zaczęłam podawać odrobinę soli kłodawskiej do wody, bo moje dzieci nie chciały pić czystej, za to wypijały całą sól fizjoligiczną, jeśli zostawiłam jakąś na wierzchu. Miały ok. 10 mc.
Hej, widzę że otagowany jako 8m+. Co bym musiała zmodyfikować żeby podać córce 7msc? Czy dziecko w tym wieku może kiszonego?? Upały straszne u nas i wzięła mnie chętka na chłodnik- ile można się chłodzić arbuzem:)
możesz podać po 7m:)
A czy dla 8 miesięcznego dziecka może już być?
Tak
Czy jak mam 1 litr bulionu mogę dolać 1 litr wody, czy raczej przygotować nowy wywar?
dodaj wodę:) a co tam, w upał komu by się chciało:)
Czy domowy zakwas z buraków zamiast wody spod ogórków będzie ok?
nie, to zupełnie inny smak:)
W składnikach są tylko ogórki kiszone a w przepisie najpierw jest żeby dodać ogórki potem żeby dodać też kiszone, jak to w końcu jest? 🙂
Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W małym garnuszku wraz z odrobiną wody zagotuj je, zmniejsz ogień i gotuj mieszając co chwilę, aż całkiem zmiękną.
Sprawdź, czy marchew jest już miękka. Wyjmij ją i pokrój w kostkę, wrzuć z powrotem do gotującej się zupy. Dodaj również kiszone ogórki, wodę po ogórkach (ok 3/4 szklanki) i dalej gotuj jeszcze 5 minut.
Cały czas mowa o jednych i tych samych ogórkach kiszonych:)
Czy taki chłodnik można zamrozić lub zawekować?
Zamrozić.
A po wyciągnięciu z zamrażarki można jeść bezpośrednio? Czy trzeba jakoś podgrzać i poczekać jak wystygnie? I czy chłodnik z ogórków też można mrozić?
Rozmrozić, podgrzać i podać. Ale najlepiej mrozić bez dodatku jogurtu i dodać go dopiero po rozmrożeniu i podgrzaniu
A czy zamiast jogurtu można podać śmietanę? Dla 10m dziecka? 🙂
Tak 🙂
Można wszystko zblendować przed dodaniem jogurtu i zrobić z tego krem ?
Pewnie
Czy po zblendowaniu można podać Królewiczowi 6m-cy i 1 tydz? Wtedy w kubeczku?
Zawsze rodzic decyduje, ale na sam początek to jednak danie wieloskładnikowe, do tego z ogórkiem kiszonym, który jednak zawiera sporo soli.