Te delikatnie duszone burgery z dorsza będą wartościowym obiadem dla niemowlaka. Dzieki temu, że mięso zblendujesz, zmniejszy się obawa przed ewentualnymi ośćmi. Pamiętaj, że ryba w diecie dziecka jest niezbędna. Podawaj ją co najmniej raz w tygodniu.

Składniki

  • filet z dorsza (ok. 300g)
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 szklanka bulionu/wody
  • bułka tarta do opanierowania
  • mąka pszenna do opanierowania
  • olej do smażenia

Dorsza przeglądamy dokładnie, czy nie ma ości i blendujemy. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę (najlepiej blenderem posiekać). Mieszamy rybę z natką, cebulą, surowym jajkiem, odrobina pieprzu, musztardą.
Formujemy kotleciki i obtaczamy je najpierw w mące, później w bułce tartej. Smażymy na odrobinie oleju tylko do zrumienienia (ok. 7min). Zarumienione burgery podlewamy wodą lub bulionem i przykrywamy. Dusimy ok. 5 min.
Duszone burgery z dorsza podajemy np. z ziemniakami i brokułami:)

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep