Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 grudnia 2014

Buraczane naleśniki

1 burak;4 łyżki mąki;2 jajka;szklanka mleka;łyżeczka soku z cytryny. Buraka ugotować/uparować/upiec w skórce. Ostudzić, obrać i zblendować. Dodać do musu z buraka mąkę, mleko, jajka i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować (jeśli uznasz, że ciasto jest za rzadkie – dodaj mąki, jeśli za gęste-mleka).Smażyć naleśniki na patelni wysmarowanej oliwą (u mnie kokosowa). Delikatnie obracać, gdyż...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/12/buraczane-nalesniki.html#more

1 burak;
4 łyżki mąki;
2 jajka;
szklanka mleka;
łyżeczka soku z cytryny.

Buraka ugotować/uparować/upiec w skórce. Ostudzić, obrać i zblendować. Dodać do musu z buraka mąkę, mleko, jajka i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować (jeśli uznasz, że ciasto jest za rzadkie – dodaj mąki, jeśli za gęste-mleka).
Smażyć naleśniki na patelni wysmarowanej oliwą (u mnie
kokosowa). Delikatnie obracać, gdyż naleśnik będzie bardzo puszysty.
Naleśniki podałam z musem gruszkowym. Gruszka idealnie łączy się z burakiem:) Jednak można nadziać je z  innym owocowym musem.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (77)

Eryczek-Guziczek

Dodano opinię: 03.12.2014

Wygląda tak smakowicie, że ślinka sama cieknie. 😀

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 03.12.2014

piękny kolor!!

Anonymous

Dodano opinię: 03.12.2014

Przywiera:( chociaz ciasto nie wydaje sie zbyt rzadkie. Dodac mąki, czy wiecej tluszczu do smazenia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.12.2014

spróbuj z tłuszczem. Do ciasta i posmaruj patelnie.

Paula W Domowym Zaciszu

Dodano opinię: 03.12.2014

A jak zrobić taki mus gruszkowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.12.2014

To zwyczajnie zblendowana gruszka miękka i słodka:)

Anonymous

Dodano opinię: 29.12.2014

Czy one napewno mialy wyjsc takie mieciutkie? Mnie takie wyszły

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.12.2014

Tak, ciasto jest puszyste i miękkie. Trzeba delikatnie przewracać.

Anonymous

Dodano opinię: 19.02.2015

Naleśniki pyszne, ale bardzo delikatne, u nas nie było opcji, żeby je jeść w formie takich do łapki, bo się rozpadały. I smażyłam mniejsze, wtedy łatwiej przewracać. Pozdrawiam, Kasia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.02.2015

Tak,ciasto bardzo delikatne,ale warte chyba tego zachodu niewielkiego:)Cieszę się,ze smakowały:)

Anonymous

Dodano opinię: 20.02.2015

Tak, warte, zjadł nawet mąż, który nie znosi buraków:-)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2015

Oj, to faktycznie sukces:)Aprobata męża, to wielka nagroda:):):)Pozdrawiam!

mkw98

Dodano opinię: 23.02.2015

ile naleśników wychodzi z tej ilości składników? Tak mniej więcej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2015

Około 6 sztuk.

mkw98

Dodano opinię: 24.02.2015

Zrobiłam wczoraj z podwójnej ilości, żeby były też dla nas, dużych. 😉 Bardzo smaczne. 🙂 Ale dodałam dużo więcej mąki i olej do ciasta.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2015

Cieszę się,że smakowały!:)

FASHION HUNTER

Dodano opinię: 15.04.2015

Zrobiłam w formię racuszków, smakują wyśmienicie, chociaż z prezentacją gorzej:) no ale za setnym razem wyjdą już idealnie:) Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2015

Grunt,to się nie poddawać;)Pozdrawiamy serdecznie!:)

Marlena

Dodano opinię: 05.07.2015

Dzisiaj z musem z mango podam – ostatnio to nasza ulubiona wersja naleśników.  Nawet Babcia przepis wzięła i serwuje na obiad 🙂

Docia

Dodano opinię: 12.07.2015

ostatnio robiłam, przepyszne! 🙂

Kasia

Dodano opinię: 06.09.2015

A ja jutro! mus buraczany już ugotowany czeka w lodówce! 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.09.2015

Powodzenia. Daj znac, jak sie udało.:)

Kasia

Dodano opinię: 07.09.2015

My po obiadku 🙂 Naleśniczki przepyszne, choć faktycznie proporcje musiałam pomiksować i nasmażyłam więcej. A tu moja Ala wcina 😉

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2015

na zdrowie Rodzince!:)

 

naviaa

Dodano opinię: 07.09.2015

Witam, a jakie mlego dodać dla 8,5 miesięcznego dziecka?

naviaa

Dodano opinię: 07.09.2015

WItam, jakie mleko dodać dla 8,5  miesięcznego dziecka i dla nas?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2015

Polecamy roślinne, np owsiane. Ale mała ilość krowiego, jako dodatek do potrawy też nie zaszkodzi, jeśli nie ma alergii.

kasia

Dodano opinię: 15.09.2015

dziewczyny przywróciłyście mi wiarę w moje gotowanie:)czasem i maż pochwali:) mam pytanie czy zamiast buraka mogę dac 100% liofilizowanego eko buraka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2015

Tak:)

Asia

Dodano opinię: 13.01.2016

Nie miałam owoców, które by pasowały do tych naleśników więc podałam z białym serem i wyszło pysznie 🙂 Dzieki!

Ewa

Dodano opinię: 22.02.2016

A nam wyszły 4, ale grubsze i nie miałam żadnych problemów z przewracaniem. 😉 Wyszły przepyszne i zostały zjedzone na sucho z dodatkiem surówki z marchewki i gruszki. 😀

Agnieszka 4*a

Dodano opinię: 25.10.2016

jak zwykle 1 zajada, 2 pluje … o zgrozo!

za jakiś czas zrobimy znów 😉 ciekawe, który rozrabiak tym razem bedzie grymasić

Alia

Dodano opinię: 09.06.2017

U nas to samo. Piotruś zjada wszystko i jeszcze więcej, a brat ledwo liźnie językiem i kręci głową "nie, nie, nie"… Jeden warzywa, drugi tylko mięco by jadł. Życie z bliźniętami…

 

Agnieszka 4*a

Dodano opinię: 26.10.2016

zdecydowanie wrócimy do tego przepisu, 3latek niejadek po pewnym czasie sam przykleił się do ostatniego bezpańskiego naleśniczka i chciał jeszcze "ten pyszny sosik"

Magda

Dodano opinię: 12.12.2016

Jestem mamą autysty wysokofunkcjonującego z ogroooomną wybiurczością pokarmową. Ostatnio podstawą żywieniowa Kordiana są właśnie naleśniki. Właśnie takiego przepisu szukałam! Smażę na jutrzejszy obiad w szkole 🙂 oby zaakceptował nowość 🙂

Ania

Dodano opinię: 17.02.2017

uwielbiamy te naleśniki, je cała rodzina 🙂

AK

Dodano opinię: 24.04.2017

jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach żeby trzymały 'kupę'? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2017

Gryczaną, orkiszową, każdą w sumie:)

Monika

Dodano opinię: 14.06.2017

Niestety podchodzę już drugi raz do tego przepisu – bezskutecznie. Za każdym razem jest to samo – nie jestem w stanie w ogóle przewrócić naleśnika – wszystko się rozwala i na patelni robi się jedna wielka breja 🙁 próbowałam już dodawac mąki, oleju do ciasta, patelnie mam dobrą – wszystkie Wasze placuszki, które mogą być smażone bez oleju zawsze wychodzą super. Nie wiem o co chodzi 🙁 

 

Oliwka

Dodano opinię: 22.09.2017

Udały się! :)))

Agata

Dodano opinię: 05.12.2017

Wyszły! Chyba dałam łyżkę mąki więcej i dałam trochę oleju do ciasta ale wyszły ekstra i od razu podwójną porcją! Uwielbiam Was! 😀

Ania

Dodano opinię: 16.12.2017

W smaku nieziemsko pyszne 😉 ale smażenie dla wytrwałych 😉 podjelam sie, obiecuje sobie,ze nawet raz sie.nie zdenerwuje, Udalo sie 🙂 zaraz serwuje na kolacje 🙂

Emilia

Dodano opinię: 05.01.2018

Pyszneee! robiłam je dzisiaj drugi raz i podzielę się fajnym farszem do nich:) Ze 2 jabłuszka pokrojone w drobną kostkę, podduszone do miękkości na maśle na patelni ze szczyptą cynamonu, do przestudzonych jabłuszek dodajemy trochę (tak z jedną trzecią kostki czyli ok 80 gram) rozdrobnionego widelcem twarogu i ze 3 łyżeczki joguru naturalnego gęstego – u nas akurat kozi. Mieszamy, nadziewamy naleśnik i jemy, pyyyycha:)

Tina

Dodano opinię: 07.07.2018

Zakochałam się od pierwszego kęsa.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.07.2018

Cudowna miłość??❤️

Ola

Dodano opinię: 14.07.2018

Czemu aż dwa jajka na tak niewielka porcje? Ja dałam jedno i parę łyżek mąki więcej i było git. Trzeba smażyć żeby były troszkę grubsze to wtedy się tak nie rozpadają i co jakiś czas podlewac patelnie odrobina oleju.

Anna

Dodano opinię: 21.08.2018

Czy sok z cytryny jest niezbędny? Synek ma alergie na cytrusy.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2018

Nie

Fashionartmedia.com

Dodano opinię: 06.09.2018

Super przepis. Nalesniki wyszły pyszne, mimo ze miałam w domu tylko jedno jajko i bałam się, ze nie będą chciały się przewracać na patelni ? Zrobiłam z musem jabłkowym i świężymi nektarynkami. Franek zachwycony, tata też. Dzięki za inspirację ?

Kasia

Dodano opinię: 11.01.2019

Hej, czym zastąpić jajko? Przepis mam z waszej książki, chciałbym corce dzisiaj zrobić tylko mam wątpliwości czym zastąpić? Bananem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

W tym przpise jajko jets nizbedne, bo naleśniki wychodzą bardzo delkiatne.

Mama Tosi

Dodano opinię: 03.06.2019

Moja córka jest uczulona na jajko i ja zastępuję na kilka sposobów: ściągawka jest na stronie jadłonomii, z której chętnie korzystam – http://www.jadlonomia.com/poradniki/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez/

Mama Tosi

Dodano opinię: 03.06.2019

Jak jest burak, to jajko jest w sumie zbędne ☺ moja córka jest bezjajeczna i zrobiłam te placki w prostszej wersji: 1 zblendowany burak (kupiłam gotowane), 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka ziemniaczanej, 1 kukurydzianej, szklanka mleka, 2 łyżki wody i troszkę oleju do ciasta. Tylko ja robiłam małe placuszki, bo troszkę trudniej je przerzucić. Ale smakują rewelacyjnie!
Proponuję dla bezjajecznych korzystać ze ściągi z Jadlonomii: http://www.jadlonomia.com/poradniki/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez/

Mama Tosi

Dodano opinię: 05.06.2019

Moja córka jest bezjajeczna i na wiele sposób zamieniamy jajko – w tym przepisie już sam mus z buraka jest dość zwięzły. Ja zrobiłam córce placki z teg przepisu i tylko lekko go zmodyfikowałam: mus z 1 średniego buraka (kupiłam gotowane i tylko zblendowałam), szklanka mleka, 2-3 łyżki wody, 4 łyżki maki pszennej, 1 Łyżka ziemniaczanej i 1 kukurydzianej, trochę oleju do ciasta. Smażyłam małe placuszki, żeby było wygodniej je złapać 🙂

Anna

Dodano opinię: 13.03.2019

Mi niestety nie wyszły, nie dały przerzucić się na drugą stronę. Gdzie zrobiłam błąd?

Edyta

Dodano opinię: 11.05.2019

Wyszły wyśmienite choć musiałam użyć większej ilości mąki (burak był dość spory) oraz oleju do ciasta i na patelnię inaczej się przyklejały i rwały. U nas strzałem w dziesiątkę był domowy sok z czarnej porzeczki z całymi owocami + mus jabłkowy. Nawet mąż zjadł bez marudzenia. Taka porcja starczyła dla naszej trójki idealnie 🙂

Mama Tosi

Dodano opinię: 03.06.2019

Moje naleśniki dla bezjajecznej córki: zblendowany burak (kupiłam już ugotowany), 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka kukurydzianej i 1 ziemniaczanej, szklanka mleka, 2 łyżki wody. Pyszne! ☺

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

Super:)

Monika

Dodano opinię: 18.11.2019

To są najlepsze naleśniki na świecie!! wszyscy w domu się zajadają, dziękujemy 🙂

Sylwia

Dodano opinię: 30.05.2020

Pyszne!!! Trzylatka zjadla prawie wszystkie, a te co zostaly zabronila zjesc, zeby zostawic na pozniej 😉 takze musialam sobie cos innego na sniadanie zrobic 😉
Niestety smazenie bylo dramatyczne!!! Moj patent przekroic na pol i wtedy przewracac po polowie na druga strone.

Aga

Dodano opinię: 21.08.2020

Niestety naleśniki nie wyszły
Zrobiła się ciapa na patelni nie chciały się usmażyć o obróceniu nie ma nawet co marzyć.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Może ciasto za rzadkie i patelnia za mało rozgrzana.

Magdalena

Dodano opinię: 10.11.2020

Moim zdaniem w przepisie jest za dużo płynu i dlatego mogą się zamienić w ciapę. Wystarczy połowa tego mleka, które jest podane.
Naleśniki bardzo dobre, z musem mango petarda po prostu!

Magdalena

Dodano opinię: 10.11.2020

Oto one

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.11.2020

Piękne

@malazawadka

Dodano opinię: 09.02.2021

Można dac cos zamiast mleka? Alergia…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Mleko roślinne

Paula

Dodano opinię: 14.04.2021

Będę robić takie, ale zamiast bawic sie w gotowanie i blendowanie to wycisnę sok z buraka. Zrobie ze swojego przepisu na nalesniki, gdzie jest woda też i zamiast wody bedzie sok ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Trzeba sobie ułatwiać życie. Polecamy też buraki już ugotowane- bio z Lidla na przykład.

Magdalena

Dodano opinię: 14.06.2021

Trzeba tylko pamiętać, że w takiej wersji zmienisz się wartość odżywcza tego dania

Magdalena

Dodano opinię: 14.06.2021

Zmniejszy się wartość odżywcza – miało być

Milena

Dodano opinię: 24.07.2021

Szklanka ma 200 czy 250 ml ? I jakiej wielkości ten burak? Ja nie mam problemu z obracanie Ale nalesniki wychodza mi w środku jakby surowe, takie bardzo wilgotne.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

250ml, burak średniej wielkości. Placki i omlety z warzywami lub owocami w masie zawsze są wilgotne w środku

tata

Dodano opinię: 12.12.2021

ponad godzinę przygotowywania i nic z tego nie wyszło. ciasto przywiera i z tłuszczem i bez. Nawet pancakes z tego nie wychodzą. Nie ważne czy piekę kilka, czy kilkanaście minut, naleśnik dalej jest świeży i jedynie przypalony.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Spróbuj z większą ilością mąki- sporo zależy od jej wilgotności i wilgotności buraków.

Natalia

Dodano opinię: 18.02.2022

Bardzo dobre! Córce też smakowały i nie było żadnego problemu z przewracaniem 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Super

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek