1 burak;
4 łyżki mąki;
2 jajka;
szklanka mleka;
łyżeczka soku z cytryny.
Buraka ugotować/uparować/upiec w skórce. Ostudzić, obrać i zblendować. Dodać do musu z buraka mąkę, mleko, jajka i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować (jeśli uznasz, że ciasto jest za rzadkie – dodaj mąki, jeśli za gęste-mleka).
Smażyć naleśniki na patelni wysmarowanej oliwą (u mnie
kokosowa). Delikatnie obracać, gdyż naleśnik będzie bardzo puszysty.
Naleśniki podałam z musem gruszkowym. Gruszka idealnie łączy się z burakiem:) Jednak można nadziać je z innym owocowym musem.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Wygląda tak smakowicie, że ślinka sama cieknie. 😀
piękny kolor!!
Przywiera:( chociaz ciasto nie wydaje sie zbyt rzadkie. Dodac mąki, czy wiecej tluszczu do smazenia?
spróbuj z tłuszczem. Do ciasta i posmaruj patelnie.
A jak zrobić taki mus gruszkowy?
To zwyczajnie zblendowana gruszka miękka i słodka:)
Czy one napewno mialy wyjsc takie mieciutkie? Mnie takie wyszły
Tak, ciasto jest puszyste i miękkie. Trzeba delikatnie przewracać.
Naleśniki pyszne, ale bardzo delikatne, u nas nie było opcji, żeby je jeść w formie takich do łapki, bo się rozpadały. I smażyłam mniejsze, wtedy łatwiej przewracać. Pozdrawiam, Kasia
Tak,ciasto bardzo delikatne,ale warte chyba tego zachodu niewielkiego:)Cieszę się,ze smakowały:)
Tak, warte, zjadł nawet mąż, który nie znosi buraków:-)
Oj, to faktycznie sukces:)Aprobata męża, to wielka nagroda:):):)Pozdrawiam!
ile naleśników wychodzi z tej ilości składników? Tak mniej więcej?
Około 6 sztuk.
Zrobiłam wczoraj z podwójnej ilości, żeby były też dla nas, dużych. 😉 Bardzo smaczne. 🙂 Ale dodałam dużo więcej mąki i olej do ciasta.
Cieszę się,że smakowały!:)
Zrobiłam w formię racuszków, smakują wyśmienicie, chociaż z prezentacją gorzej:) no ale za setnym razem wyjdą już idealnie:) Pozdrawiam
Grunt,to się nie poddawać;)Pozdrawiamy serdecznie!:)
Dzisiaj z musem z mango podam – ostatnio to nasza ulubiona wersja naleśników. Nawet Babcia przepis wzięła i serwuje na obiad 🙂
ostatnio robiłam, przepyszne! 🙂
A ja jutro! mus buraczany już ugotowany czeka w lodówce! 😀
Powodzenia. Daj znac, jak sie udało.:)
My po obiadku 🙂 Naleśniczki przepyszne, choć faktycznie proporcje musiałam pomiksować i nasmażyłam więcej. A tu moja Ala wcina 😉
na zdrowie Rodzince!:)
Witam, a jakie mlego dodać dla 8,5 miesięcznego dziecka?
WItam, jakie mleko dodać dla 8,5 miesięcznego dziecka i dla nas?
Polecamy roślinne, np owsiane. Ale mała ilość krowiego, jako dodatek do potrawy też nie zaszkodzi, jeśli nie ma alergii.
dziewczyny przywróciłyście mi wiarę w moje gotowanie:)czasem i maż pochwali:) mam pytanie czy zamiast buraka mogę dac 100% liofilizowanego eko buraka?
Tak:)
Nie miałam owoców, które by pasowały do tych naleśników więc podałam z białym serem i wyszło pysznie 🙂 Dzieki!
A nam wyszły 4, ale grubsze i nie miałam żadnych problemów z przewracaniem. 😉 Wyszły przepyszne i zostały zjedzone na sucho z dodatkiem surówki z marchewki i gruszki. 😀
jak zwykle 1 zajada, 2 pluje … o zgrozo!
za jakiś czas zrobimy znów 😉 ciekawe, który rozrabiak tym razem bedzie grymasić
U nas to samo. Piotruś zjada wszystko i jeszcze więcej, a brat ledwo liźnie językiem i kręci głową "nie, nie, nie"… Jeden warzywa, drugi tylko mięco by jadł. Życie z bliźniętami…
zdecydowanie wrócimy do tego przepisu, 3latek niejadek po pewnym czasie sam przykleił się do ostatniego bezpańskiego naleśniczka i chciał jeszcze "ten pyszny sosik"
Jestem mamą autysty wysokofunkcjonującego z ogroooomną wybiurczością pokarmową. Ostatnio podstawą żywieniowa Kordiana są właśnie naleśniki. Właśnie takiego przepisu szukałam! Smażę na jutrzejszy obiad w szkole 🙂 oby zaakceptował nowość 🙂
uwielbiamy te naleśniki, je cała rodzina 🙂
jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach żeby trzymały 'kupę'? 😉
Gryczaną, orkiszową, każdą w sumie:)
Niestety podchodzę już drugi raz do tego przepisu – bezskutecznie. Za każdym razem jest to samo – nie jestem w stanie w ogóle przewrócić naleśnika – wszystko się rozwala i na patelni robi się jedna wielka breja 🙁 próbowałam już dodawac mąki, oleju do ciasta, patelnie mam dobrą – wszystkie Wasze placuszki, które mogą być smażone bez oleju zawsze wychodzą super. Nie wiem o co chodzi 🙁
Udały się! :)))
Wyszły! Chyba dałam łyżkę mąki więcej i dałam trochę oleju do ciasta ale wyszły ekstra i od razu podwójną porcją! Uwielbiam Was! 😀
W smaku nieziemsko pyszne 😉 ale smażenie dla wytrwałych 😉 podjelam sie, obiecuje sobie,ze nawet raz sie.nie zdenerwuje, Udalo sie 🙂 zaraz serwuje na kolacje 🙂
Pyszneee! robiłam je dzisiaj drugi raz i podzielę się fajnym farszem do nich:) Ze 2 jabłuszka pokrojone w drobną kostkę, podduszone do miękkości na maśle na patelni ze szczyptą cynamonu, do przestudzonych jabłuszek dodajemy trochę (tak z jedną trzecią kostki czyli ok 80 gram) rozdrobnionego widelcem twarogu i ze 3 łyżeczki joguru naturalnego gęstego – u nas akurat kozi. Mieszamy, nadziewamy naleśnik i jemy, pyyyycha:)
Zakochałam się od pierwszego kęsa.
Cudowna miłość??❤️
Czemu aż dwa jajka na tak niewielka porcje? Ja dałam jedno i parę łyżek mąki więcej i było git. Trzeba smażyć żeby były troszkę grubsze to wtedy się tak nie rozpadają i co jakiś czas podlewac patelnie odrobina oleju.
Czy sok z cytryny jest niezbędny? Synek ma alergie na cytrusy.
Nie
Super przepis. Nalesniki wyszły pyszne, mimo ze miałam w domu tylko jedno jajko i bałam się, ze nie będą chciały się przewracać na patelni ? Zrobiłam z musem jabłkowym i świężymi nektarynkami. Franek zachwycony, tata też. Dzięki za inspirację ?
Hej, czym zastąpić jajko? Przepis mam z waszej książki, chciałbym corce dzisiaj zrobić tylko mam wątpliwości czym zastąpić? Bananem?
W tym przpise jajko jets nizbedne, bo naleśniki wychodzą bardzo delkiatne.
Moja córka jest uczulona na jajko i ja zastępuję na kilka sposobów: ściągawka jest na stronie jadłonomii, z której chętnie korzystam – http://www.jadlonomia.com/poradniki/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez/
Jak jest burak, to jajko jest w sumie zbędne ☺ moja córka jest bezjajeczna i zrobiłam te placki w prostszej wersji: 1 zblendowany burak (kupiłam gotowane), 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka ziemniaczanej, 1 kukurydzianej, szklanka mleka, 2 łyżki wody i troszkę oleju do ciasta. Tylko ja robiłam małe placuszki, bo troszkę trudniej je przerzucić. Ale smakują rewelacyjnie!
Proponuję dla bezjajecznych korzystać ze ściągi z Jadlonomii: http://www.jadlonomia.com/poradniki/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez/
Moja córka jest bezjajeczna i na wiele sposób zamieniamy jajko – w tym przepisie już sam mus z buraka jest dość zwięzły. Ja zrobiłam córce placki z teg przepisu i tylko lekko go zmodyfikowałam: mus z 1 średniego buraka (kupiłam gotowane i tylko zblendowałam), szklanka mleka, 2-3 łyżki wody, 4 łyżki maki pszennej, 1 Łyżka ziemniaczanej i 1 kukurydzianej, trochę oleju do ciasta. Smażyłam małe placuszki, żeby było wygodniej je złapać 🙂
Mi niestety nie wyszły, nie dały przerzucić się na drugą stronę. Gdzie zrobiłam błąd?
Wyszły wyśmienite choć musiałam użyć większej ilości mąki (burak był dość spory) oraz oleju do ciasta i na patelnię inaczej się przyklejały i rwały. U nas strzałem w dziesiątkę był domowy sok z czarnej porzeczki z całymi owocami + mus jabłkowy. Nawet mąż zjadł bez marudzenia. Taka porcja starczyła dla naszej trójki idealnie 🙂
Moje naleśniki dla bezjajecznej córki: zblendowany burak (kupiłam już ugotowany), 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka kukurydzianej i 1 ziemniaczanej, szklanka mleka, 2 łyżki wody. Pyszne! ☺
Super:)
To są najlepsze naleśniki na świecie!! wszyscy w domu się zajadają, dziękujemy 🙂
Pyszne!!! Trzylatka zjadla prawie wszystkie, a te co zostaly zabronila zjesc, zeby zostawic na pozniej 😉 takze musialam sobie cos innego na sniadanie zrobic 😉
Niestety smazenie bylo dramatyczne!!! Moj patent przekroic na pol i wtedy przewracac po polowie na druga strone.
Niestety naleśniki nie wyszły
Zrobiła się ciapa na patelni nie chciały się usmażyć o obróceniu nie ma nawet co marzyć.
Może ciasto za rzadkie i patelnia za mało rozgrzana.
Moim zdaniem w przepisie jest za dużo płynu i dlatego mogą się zamienić w ciapę. Wystarczy połowa tego mleka, które jest podane.
Naleśniki bardzo dobre, z musem mango petarda po prostu!
Oto one
Piękne
Można dac cos zamiast mleka? Alergia…
Mleko roślinne
Będę robić takie, ale zamiast bawic sie w gotowanie i blendowanie to wycisnę sok z buraka. Zrobie ze swojego przepisu na nalesniki, gdzie jest woda też i zamiast wody bedzie sok ??
Trzeba sobie ułatwiać życie. Polecamy też buraki już ugotowane- bio z Lidla na przykład.
Trzeba tylko pamiętać, że w takiej wersji zmienisz się wartość odżywcza tego dania
Zmniejszy się wartość odżywcza – miało być
Szklanka ma 200 czy 250 ml ? I jakiej wielkości ten burak? Ja nie mam problemu z obracanie Ale nalesniki wychodza mi w środku jakby surowe, takie bardzo wilgotne.
250ml, burak średniej wielkości. Placki i omlety z warzywami lub owocami w masie zawsze są wilgotne w środku
ponad godzinę przygotowywania i nic z tego nie wyszło. ciasto przywiera i z tłuszczem i bez. Nawet pancakes z tego nie wychodzą. Nie ważne czy piekę kilka, czy kilkanaście minut, naleśnik dalej jest świeży i jedynie przypalony.
Spróbuj z większą ilością mąki- sporo zależy od jej wilgotności i wilgotności buraków.
Bardzo dobre! Córce też smakowały i nie było żadnego problemu z przewracaniem 🙂
Super