Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (ostudzonej)
kilka sztuk dużych buraczków (ok.5-6)
natka pietruszki
jajko
mąka pszenna lub kukurydziana
łyżka oliwy z oliwek
cytryna

Buraki gotujemy w łupinach do miękkości, obieramy i ucieramy na tarce (na dużych oczkach). Skrapiamy sokiem z cytryny. Ostudzoną kaszę mieszamy z burakami, posiekaną natka pietruszki, jajkiem. Mieszamy. Konsystencja będzie pewnie rzadka, dlatego dodajemy ok. jednej łyżki mąki pszennej, tak by ciasto było bardziej zwarte. Mamy dwie opcje przygotowania burgerów:
szybka– na suchej teflonowej patelni – nakładamy łyżką ciasto i obsmażamy z dwóch stron po kilka minut,
wolna – w piekarniku (na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,nakładamy ciasto, robiąc burgery i zapiekamy w 180’C z termoobiegiem ok. 20min).

W wersji dla dorosłych odpowiednią ilość ciasta można doprawić solą i pieprzem.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep