1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej;
1,5 szklanki mąki pszennej;
2 jajka;
150 ml. mleka roślinnego;
40 g. zimnego masła;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Łyżka siemienia lnianego;
Opcjonalnie 1 jajko do posmarowania.

Mąkę i proszek wymieszać i połączyć z masłem. Wyrobić jak kruszonkę. Dodać 2 jaja, mleko i siemię lniane. Wyrobić ciasto. Jeśli wychodzi za rzadkie, dodać mąkę (szklanka szklance nierówna, rozmiarów tyle ile ludzi:)). Niewielkie kawałki rolować. Powstały pasek połączyć, tworząc kółko -zdj. nr 3. Zwinąć w podwójną ósemkę( ta czynność kojarzy mi się z ręcznym wykręcaniem prania:)) – zdj. nr 4. Można posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać makiem, czy sezamem. Ja tylko posmarowałam jajem. Piec na papierze do pieczenia przez około 20 minut w temp. 180 stopni. 
Zawijaki są kruche, lekko wilgotne. 

Podałam z miąższem ugotowanej, suszonej figi i śliwki. 



Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep