8 porcji

image

Smakowite bułki maślane to wspaniały pomysł na weekendowe poranki, ale i nie tylko. Podane z powidłami, czy miodem będą smacznym podwieczorkiem, a w locie złapane i schowane do torebki, przydadzą się jako przekąska na spacerze. 

3,5 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

1/3 miękkiej kostki masła (około 70 g)

40 g drożdży

150 ml ciepłego mleka

2 łyżki syropu daktylowego/miodu (po 12m)/cukru kokosowego

50 ml mleka wymieszaj z żółtkami, pokruszonymi drożdżami, wybranym słodziwem do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników.  Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej przygotowany płyn, pozostałe mleko i masło. Wyrób ciasto, a następnie pozostaw je do wyrosnięcia na około 1 godzinę.  Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta i formuj z niego okrągłe bułeczki (choć z kształtem możesz zaszaleć;)) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować między nimi odstępy. Jeśli masz czas, odstaw bułeczki do ponownego wyrośnięcia na 20 minut, a następnie posmaruj je mlekiem za pomocą pędzelka. Piecz na złoty kolor 15-20 minut w 180’C.

Bułki możesz posypać np. amarantusem ekspandowanym.

Pod koniec wyrabiania ciasta możesz dodać uprzednio namoczone rodzynki.

Bułeczki są słodkie, ale nie tak  jak sklepowe, osłodzone cukrem, więc jeśli bardzo zależy Ci na słodyczy, dodaj więcej słodziwa.

image

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep