http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/11/bueczki-z-suszonymi-pomidorami-i-bazylia.html

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej;
2 szklanki mąki pszennej;
2 rozbełtane jajka;
2 łyżki oliwy z oliwek;
2 łyżki posiekanych listków bazylii;
6 suszonych pomidorów (drobno posiekanych);
2 małe cebule;
40g drożdży świeżych;
1 szklanka letniego mleka;
płaska łyżeczka suszonego tymianku.

Niestety nie robi się ich szybko, ale na szczęście łatwo:)
Zaczynamy

1. Rozczyn (pamiętajcie, że niżej wymienione ilości odejmujemy od składników podstawowych).
W kubku mieszamy pokruszone drożdże, 1/4 szklanki letniego mleka, gdy drożdże się rozpuszczą całkowicie dodajemy 3 łyżki mąki , mieszamy dokładnie, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).
2. Cebulkę szklimy na oliwie (1 łyżka).
3. W wielkiej misce mieszamy najpierw drewnianą łyżką: Przesianą mąkę orkisz. i pszenną, jajka, oliwę,cebulkę, pomidory, bazylię, tymianek, mleko, 1 łyżkę oliwy i gotowy rozczyn. Wyrabiamy rękoma ciasto, aż będzie jednolite, zwarte i elastyczne (chwile to potrwa, ręce można posypać mąką, jeśli ciasto jest bardzo klejące).
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1h (tak długo czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość). Następnie kroimy na mniejsze kawałki „bułeczki” jak na zdjęciach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopiero po chwili od wyłożenia, nastawiamy piekarnik na 210’C z termoobiegiem, i po ok. 15 min. wsuwamy bułki do piekarnika.
Pieczemy max. 20min. i gotowe:)

Ciasto po wyrobieniu.
Ciasto po wyrośnięciu (po ok. 1h). Musi Stać w ciepełku:)

Ciasto pokrojone na kilka części.

Podzielone na bułeczki.

Ala też gotuje…