Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 maja 2014

Budyń malinowy

Składniki: 3/4 szklanki mleka (u mnie roślinne owsiane) 1/4 szklanki wody 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej garść malin (jeśli mrożone- trzeba je rozmrozić:) ) płaska łyżeczka miękkiego masła  opcjonalnie łyżeczka syropu klonowego, miodu W dużej szklance łączymy mleko z wodą. 1/2 mleka z wodą wlewamy do garnka z dodatkiem masła, syropu i malin (jeśli macie...

Składniki:
3/4 szklanki mleka (u mnie roślinne owsiane)
1/4 szklanki wody
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
garść malin (jeśli mrożone- trzeba je rozmrozić:) )
płaska łyżeczka miękkiego masła 
opcjonalnie łyżeczka syropu klonowego, miodu

W dużej szklance łączymy mleko z wodą.
1/2 mleka z wodą wlewamy do garnka z dodatkiem masła, syropu i malin (jeśli macie mrożone to szybko można je rozmrozić w małej ilości ciepłej wody i zblendować na mus i razem z powstałym "soczkiem" wrzucić do garnka) i gotujemy.
1/2 mleka z wodą łączymy z 2 łyżeczkami kartoflanki (dokładnie rozpuścić mąkę, żeby nie było grudek).
Gdy mieszanka w garnku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka, wody i kartoflanki, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką). Gotujemy ok minuty i gotowe:)
Wylewamy na miseczkę (która wcześniej została opłukana wodą) czekamy aż ostygnie, przewracamy miseczkę na talerzy i mamy "kopułkę" budyniową:)

 

jak tu się dobrać do tej galarety….  

 

jednak pokrojone na kawałki było łatwiejsze do chwycenia i jedzenia:)

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (21)

Anonymous

Dodano opinię: 17.04.2015

Słodka ta dziewczynka 🙂
Dziewczyny czy syrop z agawy służy do słodzenia? tak jak stewia? czy znacie jeszcze inne zamienniki?
Dopiero u Was się dowiedziałam, ze miód uczula, a ja podawałam 10cio miesięcznemu synkowi, oczywiście ilości „śladowe”, ale jednak…
Teraz Robcio ma skończone 15mcy, zamiast mleka roślinnego podaję… tradycyjne, tzn. nie do picia, tylko jeśli w przepisie na placki/ciasteczka jest mleko to daję krowie.
Na zewnątrz żadnych uczuleń nie ma. Bardzo lubi jeść, ze wszystkim co dla niego nie wskazane muszę się ukrywać. Dzięki temu szybko wróciłam do wagi sprzed ciąży, haha

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.04.2015

Dziękuję:) To było rok temu:)))
Edytowałam post ponieważ po przeczytaniu wielu informacji, okazuje się, że syrop z agawy jest mocno przereklamowany. Więc nie poleca się go do słodzenia. Lepiej użyć np. syropu klonowego. Miód natomiast można podawać dzieciom po ukończeniu roku.
Tak, zgadza się, mleko krowie można również dodawać do dań po roku.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.04.2015

Co do stewii, to ja nigdy jej nie używałam:) Natomiast lubię słodzić dania również bananem, czy syropem daktylowym. Przepis na domowy syrop znajdziesz tu:
http://www.alaantkoweblw.pl/2014/07/syrop-z-suszonych-owocow.html

Ewa

Dodano opinię: 20.07.2015

Zrobiłam, umoczyłam już palucha i faktycznie pyszne! Mam nadzieję,  że jak zostawię do jutra na śniadanie, to się nic złego nie stanie.

Taka tylko uwaga – w przepisie raz podajesz, że mleko mieszamy z 2 łyżeczkami mąki a później piszesz 2 łyżkami, to może wprowadzić w błąd. Mam nadzieję, że chodziło o łyżeczki a nie o łyżki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2015

Dziękuję:) Zaraz poprawię:)

JaMama

Dodano opinię: 09.11.2015

Od którego miesiąca można używać syropu klonowego? Na razie słodzę córcemusem daktylowym i bananami, ale chciałabym  czymś innym spróbować. Od kiedy można stosować ksylitol ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.11.2015

Ksylitolu nie podajemy naszm dziecim wcale. Można go dodawać w niewielkich ilościach koło 3 r.ż.  Klonowy tak samo jak daktylowy:)

JaMama

Dodano opinię: 15.11.2015

Dziękuję za odpowiedź, A kiedy mogłabym upiec córce ciasto lub bułeczki drożdżowe? 🙂

Kaja

Dodano opinię: 10.10.2016

Witam,

czy w tym przepisie można zastąpić masło olejem kokosowym? I drugie pytanie, gdzie można kupić taki fajny strój do karmienia ? 🙂

 

pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.10.2016

Tak, pozdrawiamy!:)

E.

Dodano opinię: 20.03.2018

czy zamiast malin mozna dodac sproszkowana truskawke liofilizowana?

Ewelina

Dodano opinię: 21.03.2018

Czy mozna dodac sproszkowanej truskawki liofilizowanej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2018

Tak, ale najlepiej jak budyń przestygnie, by nie zabijac cennych witamin z truskawek:)

Ma

Dodano opinię: 02.09.2018

A mi się zwarzyło mleko z malinami :(((((((

Lucyna

Dodano opinię: 17.09.2018

Mi też się zdarzyło. Właściwie próbowałam kilka razy i cały czas to samo ? co jest nie tak?

Marta

Dodano opinię: 30.09.2018

Mi również się zaważyło….

Ania

Dodano opinię: 19.12.2018

Wg mnie z mlekiem owsianym to smakuje jak kisiel, a nie budyń, no ale mleko owsiane to dla mnie woda z posmakiem owsa ;-P Wyszło smaczne, choć córka (11 miesięcy) pogardziła 😉 A jeszcze dosłodziłam syropem daktylowym, co mi z muffinek Waszych został, bo maliny mam mocno kwaśne. A w ogóle to przestaję kupować gotowe budynie, bo z takim „własnym” roboty tyle samo, a wiem co jem 🙂

Justyna

Dodano opinię: 29.10.2020

A masło można czymś zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

olej kokosowy

Kasia

Dodano opinię: 05.02.2021

Czy mleczko kokosowe z puszki do tego budyniu będzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Tak.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek