
Tak, tak – dziś mamy dla Was bób. Nie śmiać się?. W te upały więcej nie trzeba:) Niby wszyscy go znają, ale wciąż jest to strączek za rzadko spotykany na polskich stołach. A to taki wartościowy smakołyk. Ma dużą zawartość bialka i kwasu foliowego. Genialny dla kobiet w ciąży. Nie przegapcie go, bo sezon na tego zielepucha nie trwa wiecznie. Poza tym – to najszybsza forma sycącego obiadu. Lenistwo podpowiada nam często tę potrawę latem?. Lubicie?
Składniki
- woreczek bobu (około 300g)
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie: jajko, kilka plastrów boczku
- posiekany szczypiorek do posypania jajka
Zagotuj wodę w garnku.
Bób wypłucz na sitku, czosnek obierz, koperek posiekaj. Dodaj bób do gotującej się wody, wraz z czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 7 minut*. Odcedź z wody, przełóż do miseczki. Oddziel czosnek i rozgnieć go widelcem. Dodaj do bobu czosnek i masło, zamieszaj, by się rozpuściło pod wpływem temperatury bobu. Posyp koperkiem.
Niemowlakowi zdejmij skórkę i ugotuj tak, by był miękki i się rozpadał. Możesz go również rozgnieść widelcem.
Bób podajemy w różnych wersjach.
1. Sam, okraszony masłem, czosnkiem i koperkiem.
2. Z jajkiem sadzonym posypanym szczypiorkiem.
3. Z jajkiem sadzonym i czipsami z boczku (plastry boczku usmażone na suchej patelni) – to wersja dla dorosłych i starszych dzieci (usatysfakcjonuje mięsożernych partnerów?)
Dorośli mogą doprawić potrawę pieprzem i solą.
* Kwestia gotowania – im dłużej gotujesz bób, tym bardziej miękki on będzie. W miarę upływu czasu będzie stawał się mazisty i pomarszczony, zmieni również kolor – ściemnieje. Jesli chcesz zjeść bób zielony, chrupki i soczysty, gotuj go maksymalnie 7 minut.
Podnóżek do krzesełka Antilop – drewniany, regulowany, dla prawidłowej postawy ciała podczas posiłku dziecka. Stopy dziecka muszą spoczywać na podnóżku podczas posiłku. Dlaczego? Przeczytaj o tym w TYM WPISIE(KLIK).
Nasz podnóżek to świetne rozwiązanie przy krzesełku, które polecamy jako najlepsze i najwygodniejsze podczas nauki jedzenia, czyli Antilop marki IKEA.

Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Witam, czy 6miesiecznemu dziecku, które juz dość ładnie je, można podać bób? 🙂 serdecznie pozdrawiam.
Decyzja rodzica.
U nas w domu bób jemy nawet zimą ? A to dzięki własnemu warzywnikowi i mrozeniu ?
Ja mam pytanie, może trochę żałosne ;-p ale jaki macie patent na tak piękne jajko sadzone – idealnie ścięte i z nietkniętym żółtkiem… Ja z obawy przed salmonellą smażę jajko z obu stron, ale często żółtko nie przeżywa przewracania…;-/ jak Wy robicie, żeby mieć pewność, że białko jest wystarczająco ścięte? Pozdrawiam! Przepis brzmi pysznie! 🙂
Smaż po jednym jajku i nie przewracaj po kilka razy a jedynie raz. Druga stronę smaż dosłownie chwileczkę. Używaj szerokiej łopatki. Rozwiązaniem jest też smażenie bez obracania ale pod przykryciem.
Nie mam dziś 'konkretnego’ obiadu, spróbuje więc z bobem. Trzymajcie kciuki za moją Alicję, żeby zjadła.. 🙂
Pewnie!
Nie mam dziś nic 'konkretnego’ na obiad, spróbuje więc z bobem. Bez koperku chyba tez wyjdzie, hm?
Trzymajcie kciuki za moją Alicję, żeby zjadła… 🙂
No i po obiedzie. Jeeejku jak Ala (10,5 m-ca) zajadala ten bób. zrobilam bez jajka i boczku, zamiast koperku posypalam szczypiorkiem. Sobie musialam lekko posolić.
Można bób jeść ze skórką ?! 😮
Oczywiście.
Franka uwielbia. Byłam zaskoczona jak wcinała za pierwszym razem.
Od którego miesiąca można podawać bób niemowlakowi ?
My podałyśmy prawie od poczatku.
Aaaa ja jakoś się boje ze się może zadławić ?, ja Wy to robicie ?
rozgnieć w palcach przed podaniem 🙂
Nie lubię… ale moje dziecko pochłania wszystko czego nie lubię. Idę szukać w warzywniaku 😉
U nas alergia na bmk :/ Chce podać córeczce jutro bób i zastanawiam się z czym będzie pasował skoro nie mogę podać masła. Macie jakiś pomysł z jakim tłuszczem/czymś innym się dobrze skomponuje? 🙂
BTW: Love u! ☺️
Masło klarowane, dobry olej.