image

Migdałowy sernik to szybki deser o bardzo ciekawym smaku. Puszystość sera i delikatna chrupkość migdałów to duet idealny. To co? Serniczek,kawa/kakao i zasiadamy do łasuchowania?;)

300 g twarogu sernikowego

100 g ciepłego masła

3 duże jajka

200 g migdałów

laska wanilii

2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodziwa

3, 4 gałązki mięty

 

Nastaw piekarnik na 160'C z termoobiegiem.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Migdały zblenduj na proszek.

Oddziel żółtka od białek.

Masło zmiksuj z syropem na gładką masę.Dodaj żółtka, ser, ziarenka z laski wanilii i migdały do masła i zmiksuj ponownie. Posiekaj drobno listki mięty. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją wraz z miętą do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy i piecz przez okoł 45 – 50 minut. Kontroluj stopień zrumienienia ciasta.

image

 

Dziękuję Dorota Świątkowska!

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep