Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 października 2015

Błyskawiczny migdałowy sernik z miętą /bez mąki/

Migdałowy sernik to szybki deser o bardzo ciekawym smaku. Puszystość sera i delikatna chrupkość migdałów to duet idealny. To co? Serniczek,kawa/kakao i zasiadamy do łasuchowania?;) 300 g twarogu sernikowego 100 g ciepłego masła 3 duże jajka 200 g migdałów laska wanilii 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodziwa 3, 4 gałązki mięty   Nastaw piekarnik...

image

Migdałowy sernik to szybki deser o bardzo ciekawym smaku. Puszystość sera i delikatna chrupkość migdałów to duet idealny. To co? Serniczek,kawa/kakao i zasiadamy do łasuchowania?;)

300 g twarogu sernikowego

100 g ciepłego masła

3 duże jajka

200 g migdałów

laska wanilii

2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodziwa

3, 4 gałązki mięty

 

Nastaw piekarnik na 160'C z termoobiegiem.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Migdały zblenduj na proszek.

Oddziel żółtka od białek.

Masło zmiksuj z syropem na gładką masę.Dodaj żółtka, ser, ziarenka z laski wanilii i migdały do masła i zmiksuj ponownie. Posiekaj drobno listki mięty. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją wraz z miętą do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy i piecz przez okoł 45 – 50 minut. Kontroluj stopień zrumienienia ciasta.

image

 

Dziękuję Dorota Świątkowska!

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (13)

Gosia

Dodano opinię: 16.10.2015

Mmmmmm brmi apetycznie…koniecznie do wypróbowania w wekend 🙂 Mam pytanko takie-jakie inne słodziwo polecacie oprócz syropu daktylowego? Kokosowy, z agawy, kukurydziany, ryżowy? Który z tych byby najlepszy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.10.2015

Kokosowy jest ok, moze też być klonowy, stewia, ksylitol.

Justyna

Dodano opinię: 16.10.2015

Od jakiego wieku dawałyście dzieciom płatki migdałów? Dziękuję za pomoc 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.10.2015

Koło 9 miesiąca.

Agnieszka

Dodano opinię: 18.10.2015

Zrobione 🙂 Pyszny lekki sernik w sam raz na niedzielne popołudnie 🙂

Karolina Bryś

Dodano opinię: 30.10.2015

Od kiedy ksylitol podaje sie malym dzieciom?! Pracujecie z dietetyczka co ona o nim wie? Dzieci moga miec ostre rozwolnienie od ksylitolu co grozi odwodnieniem! 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2015

Karolino, nasze czytelniczki to nie tylko mamy osesków, ale i osoby gotujące dla siebie więc wymieniłyśmy wszystkie zamiennki, a kto będzie chciał to dopyta, 2) w linku https://alaantkoweblw.pl/uwazaj-na/ informujemy od dawna o ksylitolu, 3) nasza dietetyczka potwierdza właściwości rozluźniające, ale chyba to dziecko musiałoby zjeść cały sernik:P Pozdrawiamy i życzymy spokoju ducha:)

Karolina Bryś

Dodano opinię: 02.11.2015

inspiracja "moje wypiekI" 🙂 warto podpisywać wręcz identyczne przepisy ktore ktoś zrobił troszkę wcześniej 😉 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.11.2015

Zawsze wpisujemy inspiracje.

margareta

Dodano opinię: 21.11.2015

Witam, macie rację – Wasze czytelniczki to pewnie głównie mamy (jak ja) ale potrzebujące także czasami zaczerpnąć jakiś pomysł na spotkania familijne 😉 (jak ja) wykonywane nie tylko pod dzieci 😉

Moje pytanie – na jak dużą formę wyłożyć powstałe ciasto?  Chodzi o taką małą prostokątną blaszkę ?

 

Pozdrawiam serdecznie, Gosia.

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.11.2015

Tak, niewielka prostokątna blaszka. Jak zrobisz na większej to po prostu będzie bardziej płaskie.

Tamara

Dodano opinię: 08.04.2017

Mięta dla 11 miesięcznego bobasa będzie ok? Gdzieś czytałam, że może powodować obkurczenie krtani… Chcemy zrobić na Święta sernik, tylko to mnie nurtuje.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.04.2017

My podawałyśmy.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek