1 jajko;
2 łyżki sera białego;
1,5 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna);
1 łyżka rodzynek;
1/2 banana.
Banana i ser rozgnieć widelcem, dodaj jajko, mąkę, rodzynki i dobrze wymieszaj. Smaż do zrumienienia na patelni wysmarowanej olejem rzepakowym (lub innym).
Ilość placuszków z tego przepisu – 8 małych.
Szukasz kubka, talerzyka, bidonu, miseczki? Nie wiesz, co wybrać, który produkt jest dobry dla dziecka? Zaczynacie rozszerzanie diety i nie wiesz,
czego potrzebuje niemowlę?
Kup tylko to, czego potrzebuje dziecko,
a Ty zdobądź niezbędną wiedzę o żywieniu dziecka.
Odwiedź nasz ALAANTKOWY SKLEP, który powstał na bazie wieloletniego doświadczenia w edukowaniu na temat żywienia dzieci.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Wygląda apetycznie 😉
uwielbiam takie placuszki 🙂 ja dodaje platkow owsianych i moje dzieci zajadaja sie az uszy im sie trzesa hehe 🙂
pozdrawiam
Witam, dodajesz platki zamiast maki? Zmielone czy takie normalne suche?
Możesz spróbować ze zmielonymi.
jakby dodać mąkę owsianą to byłyby idealne 🙂
A co moze dac zamiast jajka?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Hm… W tym przypadku może spróbuj dać więcej banana, on klei, albo namocz łyżkę siemienia lnianego w gorącej wodzie (jakieś 2 łyżki). Pokusiłabym się też o pominięcie jajka po prostu.
Oki to poprobuje Korzystam z Waszych przepisow sa świetne pozdrawiam
Cieszymy się!Na zdrowie!:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Uwielbiam ten przepis 🙂
Na zdrowie:)
witam, mam pytanie, dlaczego nie smaży pani niczego na oliwie? pozdrawiam, świetny blog 🙂
Nie wiem,czy pyta Pani o rodzaj tłuszczu, czy że potrawy nie są smażone na większej ilości tłuszczu:)? Smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego, lub rzepakowego (smarujemy nim patelnię lub dodajemy do ciasta), ponieważ większa ilość powoduje wchłanianie go przez potrawy,co nie jest zdrowe, głównie dla dziecka. Taka ilość, jaką dajemy, jest wystarczająca.A co do wyboru oleju-są to najzdrowsze do smażenia oleje. Pozdrawiamy i dziękujemy za ciepłe słowa:)!
Nie powinno się smazyc na oleju rzepakowym, bo wydzielają się trujące toksyny. Można go jedynie używać do podsmazania, ale nie można podgrzewac do temp wyższej niż 40 stopni. Najlepiej smazyc na kokosowym, maśle klarowanym albo smalcu. Dla dziecka wybieram kokosowy albo masło.
Olej rzepakowy również jest bezpieczny do smażenia i używania w wysokiej temp. Nie powodując negatywnych skutków jego użytkowania.
Też myślałam że kokosowy jest najlepszy aż dwa miesiące temu przeczytałam artykuł że własnie jest niewskazany?
Przepis rewelacyjny! Musiałam dorabiać potrójną porcję żeby nakarmić całą rodzinę 🙂
Niezmiernie miło mi,że Wam smakowało:)Polecamy się i pozdrawiamy:)
z mąką ryżową idealne danie dla małego bezglutenowca 😉
Dobrze wiedzieć, że bezglutenowe też wychodzą smacznie:)Pozdrawiamy!
Pyszota! 🙂
Bardzo się cieszymy,że smakowało!:)
Zmieniłam nieco proporcje i wyszło pyszne śniadanie dla całej trójki! Dałam: 250g twarogu, 3 jaja, dużego banana i 4 kopiaste łyżki mąki jaglanej. Wyszło ponad 20 placuszków i wszyscy zadowoleni 🙂
zostało mi kilka placuszków ze śniadania, czy myślicie, że można je bezpiecznie zamrozić?
Nigdy nie mroziłyśmy placków, więc ciężko nam powiedzieć, jak się przechowają. Może na kolację zjecie?:)
nie będę ryzykować w takim razie. są takie smaczne, że na pewno się nie zmarnują 😉
czy wam też tak strasznie gęste to wychodzi?
Baaaardzo gęste nie jest,ale trochę… To wszystko kwestia twarogu jakiego używasz. Ale jeśli smażą się dobrze,to nie zmieniaj niczego. Jeśli natomiast ta gęstość w czymś przeszkadza-dodaj odrobinę mleka lub jogurtu. Pozdrawiamy!
Czy 10 miesięcznej corci można podać juz twaróg?
My podałysmy koło 9 miesiąca:)
Wlasnie usmazone i zjedzone 🙂 byly pyszne 🙂
Na zdrowie!:)
Witam, chciałam się zapytać o jaki ser biały chodzi? Ja zrobiłam z twarogiem (konkretnie mój rodzimy zambrowski) ale chyba to nie to.
Używam zawsze zwykłego białego sera półtłustego na wagę. Ale myślę,że każdy twaróg będzie dobry.
a co zamiast banana ?
Maćkowi bardzo smakowały. Wyszło 8 sztuk, zjadł 7 a my z mężem ostatniego na pół 🙂 są super !
Na zdrowie:)
Wypróbowane, spałaszowane. Na początku mój syno coś nie chciał ich spróbować, ale jak już się przekonał i poczuł smak to ostatecznie zjadł prawie wszystkie 🙂 Dużo bardziej mu podchodzą od tych z kaszką manną i również bananem. Nawet lepiej, bo te są naprawdę błyskawiczne, bo nie trzeba miksera uruchamiać. Polecam spróbować, kto się jeszcze waha 🙂
Odkad sprobowałam ten przepis mam pewniaka- jak cos innego nie podchodzi i nie smakuje to placki twarogowe zawsze ale to zawsze beda zjedzone. blesss za ten przepis
Rewelacja, właśnie moja Iza i mój mąż wcinają te placuszki:)
Bardzo Pani dziękuję za ten i inne przepisy! Gdyby nie Pani, mój Bartuś nic by nie jadł! Rozpaczałam bo mi ubywał cały czerwiec… a on strajkował słoiczki i ogólnie łyżeczkę. Próbowałam inne przepisy blw, ale te Pani są zawsze trafione w jego smak! Dziękuję 🙂
Dziękujemy za miłe sowa. Jesteśmy we dwie:) Ania i Asia, https://alaantkoweblw.pl/poznaj-nas/ Pozdrawiamy Bartusia:)
Szybkie, smaczne, rewelacja :))
a ja tak pytanie ogólnie bardziej – czy te i inne placki na blogu można smażyc nasuchej patelni…? jakoś mam obawy przed smazeniem na tłuszczu dla dizecka (11 miesiecy), wydajemi się, że może być ciężko (ciężko to może przesada, ale ciężej) strawne? może nie potrzebnie sie obawiam? do tej pory starałam się podawać raczej gotowane lub na parze, ale strasznie nudą na talerzu wieje…..
Jeśli nie podajesz ich codziennie, to nie ma powodu do obaw. Podawaj i obserwuj dziecko. Jeśli dobrze reaguje-nie martw sie:)
U nas w wersji z jogurtem własnej produkcji zamiast sera, mąką pełnoziarnistą i bez rodzynek. Bo tych całe mnóstwo było w jabłkowych ciasteczkach na drugie śniadanie. Bardzo często wracamy do tego przepisu. Zwłaszcza kiedy dzieć marudny i śniadanie trzeba przygotować w jak najkrótszym czasie z nim uwieszonym przy nodze.
Pychotka 🙂
A czego mozna dodac zamiast banana? U nas niestety alergia 🙁
Pomiń, dodaj jakieś słodziwo np. miód czy rodzynki:)
Uważajcie na miód. ja dodałam raz do innych placków i zaczął się karmelizować a później przypalać. Może dałam za dużo. Lepiej rodzynki, daktyle itp.
Wyszly cudowne! Ten smak, kurcze, zjadlam dZiecku 2 placki…
Zrobiłam dla córki (9 miesięcy). Rodzynki zastąpiłam suszonymi śliwkami namoczonymi przez chwilę we wrzątku. Mi smakuje bardzo, córce cięzko powiedzieć bo większość rozwaliła w drobny mak 😀 ale coś tam do buzi wkładała. Myślę, że paluszki na stałe wpiszą się w nasze II śniadania.
Juz drugi raz robiłam te placuszki, są pyszne. Dziś akurat robiłam z całym bannem, bo nie miałam jajka i wyszły super słodkie. Córcia jak nigdy zjadała się śniadankiem
Pycha 🙂 nic nam nie zostało na 2 śniadanie
Są przepyszne!! Marysia (8 m.) pochłonęła swoją porcję w mgnieniu oka 😉 Ja też 😀
POLECAMY!
Witam! Czy rodzynki najpierw namoczyć?
Możesz namoczyć, ale nie ma konieczności.
Pychotka! Nam wyszły 4 duże…3 córka zjadła 🙂 10 miesięczna… żarłoczek :))))
Uwielbiam wszystko co ma w tytule "błyskawiczne" 🙂 Placki są tak dobre, że muszę się powstrzymywać przed wyjadaniem córce 😉 Dzięki za wspaniałego bloga!
Wyszły pyszne, zamiast rodzynek dodałysmy z córką kokos 🙂
Mogę serek wiejski zamiast twarogu? Dzieć 9 mies
Serek wiejski jest za mokry-placki nie wyjdą.
ja zrobiłam z wiejskim, ale odsaczyłam wode i sa ok, aczkolwiek ze zwykłym byłyby jeszcze lepsze 🙂
Bardzo fajny przepis na szybkie i pożywne śniadanie!
Pozdrawiam! 😉
Czy z sera mielonego, takiego na sernik też wyjdą? Dziękuję.
Tak.
Pyszne, Majka dostała do tego jabłuszka prażone i była zachwycona ☺
Super przepis. Zrobilam bez jajek dla osmiomiesieczniaka.W koncu cos zjadl:)
Czy to normalne że w środku są odrobinę rzadkie?
Mokre.
Pyszne placuszki, zrobione na szybki obiad. Jestem w drugiej j ciazy, ktora mocno daje w kosc i takie przepisy ratuja mojego synka przed jedzeniem w kolko tego samego. Dziekuje bardzo Autorkom 🙂
Na zdrowie!:) Dziękujemy za miłe słowa.
Witam, nie wiem czemu, ale placki pomimo tego, że na patelni spędziły sporo czasu, były nadal suroowe w środku. Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie. Czy może to być wina rodzynek? inne placki wychodzą super, nawet z borówkami ale tych nie podałam Synkowi bo się bałam. Pozdrawiam
placki rewelacyjne dziękujemy serdecznie
o mało nie "zżarłam " córci wszystkich 🙂
Witam,
czy ilość mąki (czyli 1,5 łyżki) w tym przepisie jest prawidłowa? Raczej 8 szt z tego nie wyjdzie.
Nam wychodzi:)
Wyszły super! Nawet mój mąż zabiera do pracy 🙂
Czy mozna zrobić dzień wcześniej i zaparkować na przekąskę do żłobka? Będą jeszcze zjadliwe?
Jeśli przechowane w lodówce przez noc, to tak.
Pyszne. Po wielu wariacjach Waszych placków z kaszy mannej ten przepis też dobry. Mój niejadek zjadł z apetytem.
Pyszota! Dodalabym tylko szczyptę cynamonu dla aromatu i jednak lyzke mleka dla konsystencji 🙂
Świetne- proste, szybkie i pyyycha! No uwielbiamy Was☺
Uważam, że podawanie małemu dziecku smażonych potraw nie jest zbytnio zdrowe, dlatego trochę tłuszczu dodałam do masy na placki i upiekłam je w piekarniku, Wyszły całkiem niezłe. 🙂
Mam pytanie, dlaczego od 9m? Domyślam się że chodzi o twaróg. Robimy swój twaróg który małą już dostała (7m)… bardzo jej smakowal. Nie powinna go jeszcze jeść? Jesl juz jadła to chyba te placuszki też może? Pozdrawiam
Może.
Ser biały mowa o Bieluchu? 🙂
O twarogu najzwyklejszym
Pycha. Nawet moje nie jedzące dziecko jadło ? dałam płatków zamiast mąki, następnym razem spróbuje z mąką ?
Świetny przepis! Czy jest w Waszych książkach? Kupiłam książki po to, by zaznaczać sobie przepisy, które szczególnie przypadły do gustu mi i moim dzieciom, ale niestety wielu przepisów ze strony internetowej nie mogę w nich znaleźć:((
Tak, w pierwszej
Pyyyyyyszne! Nie zauważyłam, ze ktoś skubnąl ostatni banan, uratował nas syrop daktylowy + troszkę wiórków kokosowych i żurawiny mniaaaammmmmmm!!
Moje dziecko totalnie antyplackowe, nigdy żadnego placka nie tknęło (ma teraz 22 miesiące). Tych placuszków zjadła aż 2 sztuki! Jak na Nią to mega osiągniecie! Są super!
Wyszły bardzo dobre, ale trochę mi się przypaliły. Na wszystkich waszych zdjęciach są jasne, a moje wyszły ciemnobrązowe.
Rewelacja! Mojemu synkowi baaardzo smakowały- słychać było tylko mniam mniam 🙂 mnie i mężowi również bardzo smakowały więc przepis extra! Szybki, zdrowy i co najważniejsze pyszny!
Moje dwa niejadki uwielbiaja te placki, ja zresztą też 🙂 są pyszne a do tego robi się je zaledwie kilka chwil 🙂
Super przepis 🙂 Mojej plackowej panience te też przypadły do gustu 🙂 Jedynie zmodyfikowałam przepis o wiórki kokosowe i cynamon,oraz odrobinę mleka. Pozdrawiam serdecznie ?
Pozdrawiamy❤️!
U nas dzisiaj na kolację ☺
Nie będę oryginalna – placki uratowały mi życie. Dziękuję
Bardzo dziękuję za ten przepis. Moja córeczka niejadek właśnie zjadła całą porcję placuszków, no bez 2 bo Jej podkradałam. Są szybkie, proste i przepyszne
Rewelacja! Smacznie i prosto 🙂 a widok dzieci pałaszujących śniadanie bezcenny!
Jak dobrze Mamy, że Was mamy 🙂
Czy ktoś próbował je robić ze startym jabłkiem zamiast banana? Właśnie smażę bananowe, ale mam jeszcze trochę twarogu i za dwa dni zrobiłabym z czymś innym niż bananem 😉
Faktycznie błyskawiczne, a dobrego pyszne 🙂 i to że składników, które praktycznie zawsze są w domu, wiec super opcja również na czarna godzinę 🙂
Jak wy to robicie że wam wychodzi? Drugie podejście do placków i znowu ciasto do kosza. Na patelni wychodzi breja, nie da się obrócić bo wszystko na wierzchu pływa, a pod spodem już spalone. Nawet przy przekładaniu na talerz placek nie ma konsystecji placka tylko gluta.
ja tez prosze o rade, bo podobnie jak poprzedniczka, przypalaja mi sie, przeracam dokladnie wtedy, kiedy odrobine sie zetna i juz tedy sa czarne.. 🙁 patelnia jest dobrze nagrzana, potem ciut zmniejszam i smaze na srednim, delikatnijszym ognu… co moze sprawiac, ze sa czarne ?:(
Moze ser bardzo tłusty, dodaj odrobinę więcej mąki.
Placuszki rewelacyjne ! Jak zresztą każdy przepis 🙂 dzięki Wam rozszerzanie diety naszego maluszka nie było stresującym doświadczeniem, a jest wspaniała przygoda zarówno dla niego jak i dla nas :-). Mam pytanie odnośnie tych placuszków, rozumiem, że to iż są mokre w środku to normalne za sprawą twarogu i banana ? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za każdy przepis i każda inspirację !
tak, twaróg i banan tak robią.
Najszybsze i pyszne placuszki. Razem z moim roczniakiem uwielbiamy i goszczą u nas często 🙂
🙂
Upiekłam placuszki na małym ogniu. Zamiast rodzynek dodałam łyżeczkę miodu spadziowego. Wyszły pyszne! I nie było surowizny w środku.
Smacznego 🙂
Poradźcie mi, dlaczego ja tego nie potrafię usmażyć? Patelnia granitowa, wysmarowana olejem i klops. Wszystko tak przywiera że nie jestem w stanie ich obrócić, wszystko się rozwala, całość wylądowała w koszu a dziecię zjadło parówkę. .. porażka
Być może nieodpowiednio rozgrzana.
Czy wyjdą bez banana? Chciałabym je zrobić na wytrawnie z koperkiem albo oregano. Czy można pominąć banana, czy lepiej tego nie robić?
Powinny wyjść.
Dziewczyny, czy bez banana się uda? Czym go ew. zastąpic?
Uda się, tylko będzie mniej słodkie. Można spróbować z tartym jabłkiem, nektaryną
Lepiej Jednak z bananem – konsystencja jest inna, bardziej zwarta.
Uwielbiam tą stronę! Nie mam pomysłu na szybką kolację dla dziecka..wchodzę..wybieram..robię i wychodziiii!!! Już któryś z przepisów super prosty a super pycha!!
Bardzo nam miło.
A czy można smażyć na oleju z pestek winogron?
nie
Przepyszne! Dziękuję za ten przepis.
A ja dodałam banana i świeże truskawki i sa ekstra ! :)) tylko bez rodzynek, bo nie miałam:D dzięki dziewczyny!
Polecamy się
Zamiast twarogu dodalam jagod i chyba sa jeszcze lepsze 😀
Nie znajduję słów, by opisać, jak mi tyłek ratujecie! Idealny przepis na 'nie ma nic w lodówce’. Banana zastąpiłam miodem, rodzynki pominęłam, bo nie lubię. Wyszły bardzo bardzo pyszne. Dzieć wsuwa jak szalony, ja szczęśliwa, bo szybkie i mało zmywania. 😀 mam tylko pytanie – czy one nadają się na wynos, czy raczej tylko na zjedzenie od razu?
Ściskam Was mocno, dzięki Wam naprawdę potrafię zamaskować, że kuchara ze mnie słaba:D
Jak już zmieniasz przepisy, to już wyższy level kucharzenia
Właśnie zrobiłam z podwójnej ilości składników. Bardzo szybko i bardzo,bardzo smacznie. Zakochałam się w tym przepisie. Zdrowy i szybki 🙂