12 porcji

Ciasto francuskie to mały pomocnik, gdy czas rodzica się skurczył, a przekąska jest oczekiwana. Czasami można się na niego skusić, zwłaszcza, gdy uda Wam się znaleźć taki o dobrym składzie.

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  •  1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 suszonej bazylii
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej rzepakowy

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij chwilę na patelni, następnie dodaj mięso mielone. Smaż około 3 minut. Paprykę pokroj w drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, duś wszystko w sosie własnym pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnek, posiekane zioła, przecier pomidorowy i duś jeszcze 5-10 minut. Wystudź. Pamiętaj, że nadzienie nie może być zbyt mokre. Jeśli tak jest, odparuj chwilę na gazie.

Rozłóż płat ciasta francuskiego, lekko rozwałkuj, podsypując uprzednio mąką, a następnie rozprowadź na całej powierzchni ciasta mięsny farsz. Zwiń oba, dłuższe boki do połowy i lekko dociśnij /zdj. nr 2/. Następnie poprzekrawaj roladę w poprzek co 3 cm i każdą małą roladkę ułóż w odstępach na wyłożoną papierem blachę.

Piecz w 200 'C przez 20 minut.

Na każdą roladkę możesz połozyć ser żółty i posypać słodką papryką. Do farszu możesz dodać kilka posiekanych oliwek.

Wersję dla rodziców możesz doprawić większą ilością pieprzu, dodać sól i ostrą paprykę w proszku.

Niemowlakom możesz podać wersję podstawową.

Przeczytaj skład ciasta francuskiego.

antek paszt (6)

antek paszt (4)

antek paszt (2)

ZOBACZ NASZE NOWE FARTUSZKI I DŁUGIE ŚLINIAKI Z PIĘKNEGO NIEPRZEMAKALNEGO MATERIAŁU. MAJĄ WIELE WZORÓW, SĄ DELIKATNE W DOTYKU I BARDZO WYGODNE. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep