Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 sierpnia 2021

Sos z pieczonych pomidorów i papryki

Zapach unoszący się podczas pieczenia warzyw – cudny! Pieczony czosnek nadaje papryce i pomidorom ciekawy, łagodny smak, a  sos doskonale komponuje się nie tylko zmakaronem ale również z pulpetami, czy kurczakiem.     Składniki: 2 czerwone papryki 3 pomidory 1 mała cebula 5 ząbków czosnku 2 gałazki bazylii 3 gałazki oregano szczypta pieprzu 1 łyżeczka słodkiej...

Zapach unoszący się podczas pieczenia warzyw – cudny! Pieczony czosnek nadaje papryce i pomidorom ciekawy, łagodny smak, a  sos doskonale komponuje się nie tylko zmakaronem ale również z pulpetami, czy kurczakiem.  

 

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałazki bazylii
  • 3 gałazki oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • olej rzepakowy

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub przygotuj naczynie żaroodporne. Zastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.

Pomidory natnij krzyżykiem, paprykę przepołów, wyjmij gniazdo nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki. Na blaszkę połóż pomidory nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, cebulę i czosnek w łupinkach. Polej wszystko obficie olejem i piecz przez 25-30 minut.

Wyjmij warzywa i ostudź. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki. Przełóż warzywa do malaksera, dodaj zioła, przyprawy, sok z cytryny i zblenduj wszystko. Przełóż do garnka i podgrzej.

Jeśli chcesz zaostrzyć smak łagodnego sosu, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.

Wersję dla dorosych możesz doprawić solą i ostrą papryką.

Sos możesz posypać tartym żółtym serem.

IMG_1439 IMG_1416 IMG_1419


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (17)

Paulina

Dodano opinię: 27.08.2015

zrobię ale na zimę w słoiki.
czegoś takiego szukałam.
mam sos pomidorowy z pieczonych warzyw marchew papryka bakłażany.
teraz będzie sam z papryka.i przy okazji kolejna partia Keczupu.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.08.2015

Ja też planuję, bo to świetny pomysł na kolejny sos na zimę:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

OK:)

Aga

Dodano opinię: 12.10.2015

Czemu w większości przepisów sugerujecie obieranie warzyw ze skórki? Czy są zbyt ciezkostrawne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.10.2015

Skórka nie blenduje sie do końca, albo jest wuczuwalna. Niespecjalnie ją lubimy w pomidorach czy papryce po uduszeniu.

Sandra

Dodano opinię: 16.08.2016

Hej. Nasunęło mi się pytanie, które mam już od dawna. Jaki ser żółty kupujecie? Jeszcze nie znalazłam takiego bez annato, więc nie daję synowi wcale, a w niektórych przepisach jest. (śmietankę 36% znalazłam po podaniu przez Was firm – dziękuję! 😀 )

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.08.2016

Mozzarelę lub Milbona z Lidla. 

Gosia

Dodano opinię: 16.08.2016

Jak taki sos przełożyć do słoików na zimę? Wlać gorący do słoików i zakręcić? I ile może być w lodówce przechowywany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.08.2016

Tak jak tutaj: https://alaantkoweblw.pl/sos-pomidorowy-na-zime/

A w lodówce bez pasteryzacji w garnku a jedynie zakrecajac gorący, przechowuję do 2 tyg. 

MadziaLenka

Dodano opinię: 06.08.2019

Sandra jeśli to czytasz znalazłam jeden ser z idealnym składem niestety w plastrach pikserki sierpca skład mleko, sól, kultury bakterii, u mnie w Carrefour

Kasia

Dodano opinię: 07.08.2019

Świetny przepis. Zrobiłam z ryżem i mój 10 miesięczny Maluch zjadł z dokładką.

Agnieszka

Dodano opinię: 06.09.2019

Czy taki sos wytrzyma w słoikach bez soli zapasteryzowany?
Zrobiłam go raz na obiad zamiast gotowego sosu spaghetti, chciałam zrobić go większa ilość na zimę, wtedy i dzieciakom będę mogła go dać, tylko zastanawiam się czy wytrzyma? Bo sos jest przepyszny 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

jasne:)

Marta

Dodano opinię: 25.08.2021

Czy można ten sos zamrozić na zimę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak

Aga

Dodano opinię: 30.11.2021

Ech, uwielbiam zdania w stylu „polej obficie olejem”. Ile to jest obficie? 2 łyżki? 1/3 szklanki? czy może pędzelkiem posmarować każde warzywo? Sorka za głupie pytania ale jestem początkująca

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Możesz posmarować. Fajnie się sprawdza atomizer do oleju.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek