Placki z płatków kukurydzianych chodziły za mną od dłuższego czasu. Wiedziałam, że da się z nich zrobić coś fajniejszego niż dodatek do jogurtu lub mleka:) I bingo! Teraz tylko poszaleć z dodatkami, bo dziś to zapewne wersja podstawowa:) Próbujcie!
Składniki:
- 1 szklanka płatków kukurydzianych*
- 2-3 płaskie łyżki mąki orkiszowej/pszennej
- 2 jajka
- 1, 5 dużego dojrzałego banana
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie laska wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Odziel żółtka od białek. Do miseczki z żółtkami przełóż dobrze rozgniecionego 1 banana, cynamon, ziarenka z laski wanilii i jogurt. Zamieszaj. 1/2 banana pokrój w kostkę. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją wraz z mąką, bananem i płatkami kukurydzianymi do masy z żółtek i zamieszaj delikatnie.
Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj po kopiastej łyżce masy i smaż do zrumienienia na niewielkim ogniu z obu stron.
Podawaj z owocami lub miodem (dla dzieci po roku).
*Wybieraj płatki kukurydziane z dobrym składem. Na rynku dostępne są bez konserwantów, soli i cukru.
Zabierz dziękuję i sobie ciepłą herbatę na zimowy spacer w szczelnym, termicznym bidonie lub termosie. Dzięki temu nie zmarzniecie i rozgrzejecie się ciepłym napojem.
#gallery-3 {
margin: auto;
}
#gallery-3 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-3 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-3 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (51)
Zu
Dodano opinię: 06.08.2018
Dzieki za przepis, juz zjedzone?
Olimpia
Dodano opinię: 06.08.2018
Czym można zastąpić banana? Córka ma nietolerancje fruktozy i naradzie nie jadą owoców
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Bez owocow to spróbuj dodać twaróg i odłodź innym słodziwem.
Ola
Dodano opinię: 06.08.2018
Co jest do picia w kubeczku? 🙂 Wygląda smacznie 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2018
Kawka mamusi:)
Ola
Dodano opinię: 29.08.2018
Pyszne są też posmarowane jogurtem naturalnym który został po dodaniu do ciasta :))
Daria
Dodano opinię: 06.08.2018
Dzień dobry, czy można te placki zrobić bez banana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.08.2018
Tak, ale polecam osłodzić Ci je innym owocem, no. słodką nektarynką.
Iwona
Dodano opinię: 06.08.2018
A czy coś zamiast jogurtu można dodać? Córka ma uczulenie bmk:-(
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2018
Gęstą część mleka koko
Justyna
Dodano opinię: 16.08.2018
a jogurt naturalny kozi będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Tak
Monika
Dodano opinię: 28.05.2019
My dodaliśmy jogurt z mleka kokosowego i też wyszło super 🙂
Olka
Dodano opinię: 06.08.2018
Co jest w tym kubeczku? Smacznie wygląda 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.08.2018
Kawka mamusi:):):)
Gabriela
Dodano opinię: 07.08.2018
Nasze dzisiejsze śniadanie. Super placki, dzieci sie zajadaja 🙂
Ela
Dodano opinię: 07.08.2018
Gdzie kupujecie wanilię w dobrej cenie? Jest w bardzo wielu Waszych przepisach, a cena niestety jest wysoka:(
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2018
W Lidlu bywa dobra
Renata
Dodano opinię: 08.08.2018
Ja co prawda bez laski wanili ale za to zamiast jogurtu dodalam serka waniliowego zas mąki uzylam jaglanej i wyszlo równie dobrze i apetycznie
Pati
Dodano opinię: 09.08.2018
Czy płatki kukurydziane trzeba zgnieść/zmielić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Nie
Beata
Dodano opinię: 09.08.2018
Jakich firm płatki kukurydziane polecacie
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Np. Bio planet
Dorota
Dodano opinię: 09.08.2018
Witam,
Jako mama-lekarz odradzam stosowania płatków kukurydzianych w każdej postaci, gdyż w trakcie ich produkcji powstają akrylamidy-czynnik miażdżycowy, alergenny i rakotwórczy ( cytat z książki dr Danuty Mołek Od lekarza do kucharza ,rozdział.III wyd. 2014) Można inne zamienniki jak najbardziej
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.08.2018
Wg naszej wiedzy i wiedzy naszego dietetyka akrylamidy powstają w wielu produktach, w skrórce od chleba, kawie rozpuszczalnej, paluszkach… Wszystko jest kwestią różnorodnej diety i umiaru. Pozdrawiamy!
Ola
Dodano opinię: 31.08.2018
Niestety ale wyszła kicha… rozwalają się przy przekręcaniu i nie są tak ładnie zarumienione, tylko sie przypalają…
Gosia
Dodano opinię: 01.09.2018
Placuszki wyszły pyszne, mięciutkie? W ogóle jestem fanką wszelkich placków i naleśników. A gdzie można dostać te płatki firmy big planet?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.09.2018
W marketach na półkach ze zdrowa żywnością.
Marta
Dodano opinię: 10.10.2018
Wspaniały ten przepis! Zero sprzątania – wszystko, co jej zaserowowałam zniknęło w brzuchu Zuzi (11m) 🙂
Magda
Dodano opinię: 19.10.2018
Czy mozna zamienic platki kukurydziane np. platkami jaglanymi lub orkiszowymi (z Sonko)? Ewentualnie platki owsiane blyskawiczne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.10.2018
To będzie już inna konsystencja i jakość. Nie polecamy.
Magda
Dodano opinię: 20.10.2018
Zrobiłam z płatkami orkiszowymi i mąką orkiszową i wyszły równie fantastyczne ?
sg
Dodano opinię: 26.10.2018
przepyszne, zrobilam bez banana z łyżeczka miodu.
Elwira
Dodano opinię: 03.11.2018
Drogie Panie, placuszki rewelacja!! Dodałam tarta gruszkę, super smak. Dzięki serdeczne za inspirację w codziennym zmaganiu z przygodami żywieniowymi ? pozdrawiamy!! Elwira, Janusz i Mikołaj.
Kasia
Dodano opinię: 01.01.2019
A u mnie dramat nie wiem dlaczego. Rozwalały się na patelni. Skończyłam ze zrobieniem z tego czegoś na postać jajecznicy, której młoda i tak nie zjadła (co oczywiście nie jest winą braku smaku, ja to zjadłam). Chyba pozostanę przy plackach z kaszy manny.
Kinga
Dodano opinię: 17.01.2019
Właśnie robie…może akurat ktoś będzie to czytał…porażka,wszystko się rozpada…co zrobić żeby chociaż trochę ciasta uratować?;)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.01.2019
Nie przewracać za szybko, położyc na naprawdę rozgrzany olej, mieć dobrą patelnię.
Marta
Dodano opinię: 12.02.2019
A czym mogę zastąpić jajka? Mielonym siemieniem z wodą można? Co wtedy z objętością którą daje piana z białek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
W tym przepisie nie zastąpisz
Kasia
Dodano opinię: 27.07.2019
Podczas smażenia rozwalają się, nie da się odwrócić.
Magdalena89
Dodano opinię: 29.12.2019
Witam,czy można przygotować sobie ciasto wcześniej i schować do lodówki?czy trzeba robić na swieżo?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
można
Kasia
Dodano opinię: 20.10.2020
Powiem szczerze że robiłam bez przekonania, ale wyszły pycha! Serio jestem w szoku. Tylko miałam jednego banana i odrobinę miodu dodałam. Naprawdę wow
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.10.2020
Miło nam.
Kasia
Dodano opinię: 21.01.2022
Chcialam juz od dluzszego czasu zapytac, jak to jest z potrawami smazonymi. Podobno malych do roku nie powinien jesc tak przyzadzonych posilkow.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Raz na jakiś czas można podać. Smażone krótko, na dobrym tłuszczu. Można też na dobrej patelni smażyć na sucho
Gosia
Dodano opinię: 24.01.2022
Super przepis!
Fakt za 1x mi nie wyszły i się rozwalały, bo nie dodałam maki 🤦♀️
Za drugim razem urozmaiciłam i nie ubilam białek-śpiące dziecię… dodałam jeszcze amarantus ekspandowany i nie użyłam jogurtu 😌
Ps smażę na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej bez użycia oleju i nic się złego z nimi nie dzieje 😉
Mirela
Dodano opinię: 19.02.2022
Można dodać mąki jaglanej lub kukurydzianej ? Nie będą cierpkie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Kukurydziana nie powinna dawać efektu cierpkości, ale dużo zalezy od jakości mąki.
Kalina
Dodano opinię: 03.06.2022
Zamiast kukurydzy dałam owsiankę królewską z jabłkiem, jest to amarantus, wyszło super
Dorotty
Dodano opinię: 22.06.2022
Kolejny hit! U nas z musem owocowym. Ściskam mocno, pozdrawiam i dziękuję!