Dzieci zawsze, ale to zawsze, będą zadawać pytanie- czy jest coś słodkiego? No pewnie, że jest:)
Dziś nowa propozycja- muffinki z malinami i kakao.
Bardzo proste, a ich bazą są znana Wam z wielu przepisów ”stare” banany:) których skórka już nie zachęca do jedzenia i których nikt nie chce…
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- garść mrożonych malin, lub sezonowych świeżych,
- 1 czubata szklanka mąki np. pszennej, owsianej, orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki kakao naturalnego.
- 3 łyżki cukru trzcinowego, kokosowego, miodu,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki płatków migdałowych.
Piekarnik nastaw na 185’C z termoobiegiem. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami.
Banany obierz i rozgnieć widelcem. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, olej, mleko, wymieszaj łyżką.
Dodaj kakao, proszek, sodę, cukier/ miód, mąkę i ponownie wymieszaj. Wsyp maliny i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości. Płatki migdałowe rozgnieć w dłoniach, posyp nimi babeczki.
Wstaw do piekarnika na 20 minut, na środkowy poziom.
Po ostygnięciu możesz je dodatkowo posypać ”cukrem pudrem” od Helpy, czyli jabłkową posypką świetnie udającą puder:)
Kliknij tutaj, żeby zobaczyć wszystkie owocowe posypki i kaszki od Helpa
#gallery-3 {
margin: auto;
}
#gallery-3 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-3 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-3 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (119)
Iza
Dodano opinię: 16.04.2020
Hej ? super przepis ns pewno jutro wyprobuje. Myslicie ze z truskawkami mrozonymi wyjdzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.04.2020
tak, dziś robiłam, ale daj po jednej:)
Karolina
Dodano opinię: 16.04.2020
A czym można zastąpić jajka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
1 jajko może zastapić pół banana lub np. papka z siemienia lnianego- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą (ok 1/5 szklanki) i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko.
asja
Dodano opinię: 16.04.2020
Czy olej rzepakowy moge zastapic oliwa z oliwek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Olej rzepakowy ma bardziej neutralny smak
Magda
Dodano opinię: 16.04.2020
Czy wyjdzie bez banana? Moja córka akurat nie lubi bananów i wszędzie je wyczuje, czy mogę pominąć? To istotny składnik jak widzę…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
wybierz inne muffinki w takim razie z naszego bloga
Kasia
Dodano opinię: 16.04.2020
Maliny rozkładamy wcześniej czy zamrożone dajemy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
nie rozkładaj:) daj mrożone.
Dominika
Dodano opinię: 16.04.2020
A mrożone wiśnie będą tez ok? A i czy mufinki tez wyjdą jak mleko zamienię na roślinne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
będzie wszystko ok
Monika
Dodano opinię: 26.06.2021
Tak, ja zrobiłam z mlekiem owsianymi i wyszły świetnie, można dać mniej cukru bo roślinne mleka są słodkie w smaku
M
Dodano opinię: 16.04.2020
a jakieś sezonowe owoce np gruszka?;) bo maliny i truskawki wyjedzone ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
spoko, malina po prostu dobrze komponuje się z kakao:) ale gruszka w kostce też może być.
Marta
Dodano opinię: 16.04.2020
Czy jeśli kakao zastapie karobem, a cukier trzcinowy ksylitolem to też wyjdą i będę mogła podać je 9 msc. córce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Do roku nie powinniśmy niczym dosładzać potraw dziecku, jeżeli chcemy uzyskac słodszy smak potrawy u dziecka poniżej roku to raczej dosładzamy bananem lub suszonymi owocami.
Joanna
Dodano opinię: 16.04.2020
Jak nie mam sody, to dać więcej proszku do pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
tak
Justyna
Dodano opinię: 16.04.2020
Hej ?czy kakao mogę zastąpić karobem? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Możesz 🙂
Agata
Dodano opinię: 16.04.2020
Dzień dobry, upiekłam muffiny dokładnie wg przepisu i niestety podczas pieczenia najpierw urosły, a potem się zapadły, ma pani jakiś pomysł dlaczego tak się stało? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
hmmm to może być wina piekarnika- nie wiem, może otwierałaś podczas pieczenia? lub może za dużo owoców?
Wioka
Dodano opinię: 16.04.2020
Czy bez mleka wyjdzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
tak, dodaj wodę:)
Ania
Dodano opinię: 16.04.2020
Ooo, czyli mrożone maliny też dadzą radę! Jutro! ❤️❤️
Anna
Dodano opinię: 16.04.2020
Czy dla niemowlaka 9 miesięcy z syropem daktylowm zamiast cukru/miodu będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
tak, ale nie jest to konieczne, 2 banany już słodzą, nie musisz dodawać słodziwa dla dań dla bobasa.
Agata
Dodano opinię: 16.04.2020
Czy jeśli pomine cukier lub zastapie syropem klonowym to mogę je podać dziecku poniżej roku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
pomiń w ogóle słodziwo.
Ania
Dodano opinię: 17.04.2020
czyli 1 sztukę truskawki tylko? nie wiem czy dobrze rozumiem ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
??
Sylwia
Dodano opinię: 17.04.2020
Mam 1 banana ???? Czy jakoś można czymś zastąpić drugiego?, żeby wyszło? Plissss
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Masło orzechowe, dynia
Ada
Dodano opinię: 17.04.2020
A owoce mrożone to mrożone do ciasta wrzucamy czy rozmrozone? Mi z rozmrozonych malin wychodzi jedną wielka papka ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Mrożone 🙂
Gosia
Dodano opinię: 17.04.2020
Czy mogę zamiast cukru dodać ksylitol ? Czy wtedy takie babeczki będzie mógł zjeść 10cio miesięczniak ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Do roku niczym nie dosładzamy, ewentualnie bananem lub suszonymi owocami
Amanda
Dodano opinię: 17.04.2020
Czym mogę zastąpić banan, lub czy mogę go pominąć ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
masło orzechowe lub dynia to dobre zastępniki banana
Agnieszka
Dodano opinię: 17.04.2020
Czy jeśli bez dodania cukru może być jako śniadanko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Oczywiście
Kasia
Dodano opinię: 18.04.2020
Można jakoś w tym przepisie zastąpić jajka? Niby najoczywistszy produkt, a nie mam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Jajko dobrze zastępuje banan (1jako+1/2 banana) a tu inne zastępniki: https://www.facebook.com/alaantkoweblw/posts/1133520473445710/
Malwina
Dodano opinię: 18.04.2020
A te banany po co ,mozna bez nich ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Dla słodyczy i konsystencji, można zastąpić dynią.
Nicola
Dodano opinię: 18.04.2020
hej dziś zrobiłam z świeżymi truskawkami . są pyszne jednak musialam przetrzymać w piekarniku dodatkowo 12 min bo owoce sprawily ze ciasto bylo surowe . ale sądzę ze moj nie spełna roczny łasuch bedzie wcinał
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
truskawy są większe, więc dobrze zrobiłaś:))
Agata
Dodano opinię: 18.04.2020
Rewelacja! Wszystkie babeczki zostały zjedzone w ciagu jednego dnia ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
super:))
Ula
Dodano opinię: 19.04.2020
Zrobiłam dzisiaj i katastrofa, mokre i nie da się jeść inaczej niż łyżeczką. Dałam mrożone maliny, czy to może być przyczyną? Trzeba je najpierw rozmrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
a ile tych malin dodałaś? może za dużo, czy wszystko zrobiłaś zgodnie z przepisem? jeśli nie wyrosły, może zapomniałaś o proszku do pieczenia?
Ula
Dodano opinię: 17.05.2020
Robiłam jak w przepisie, może za dużo mieszałam? Malin trochę więcej niż garść. Dziś robię znowu, zobaczymy czy będzie lepiej 🙂
AGNIESZKA
Dodano opinię: 19.04.2020
Pyszne 🙂
Anna
Dodano opinię: 20.04.2020
Czy 12+ jest ze wzgledu na kakao?:) mozna zastapic karobem? Tyle samo go dac? Czy w tym przepisie sie to nie sprawdzi? Mam maluszka i starszaka, to obaj by zjedli;)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
nie, kakao, możesz podac po 6 m, ze względu na cukier.
malwina
Dodano opinię: 20.04.2020
Witam jaką rolę pełnią banany można czymś zastąpić ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
dają słodycz i miękkość babeczkom.
Sylwia
Dodano opinię: 23.04.2020
Nie mam papierowych foremek. Czy mogę zrobić w kokilkach?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
tak, ale natłuśc je olejem lekko
Ozdobka
Dodano opinię: 23.04.2020
Bardzo smaczne! Z mąką orkiszową i syropem z agawy. Następnym razem bez slodziwa i z mniejszą ilością oleju:) Polecam!
Aga
Dodano opinię: 04.05.2020
Zrobiłam z mrożonymi czarnymi porzeczkami i wyszły pyszne ?
Karolina
Dodano opinię: 09.05.2020
Z mleczkiem kokosowym i mąką orkiszową wyszły przepyszne❤ dziękuję za przepis.
Elala
Dodano opinię: 16.05.2020
Czy zamiast kakao można dodać karob?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.05.2020
tak
Mati:)
Dodano opinię: 21.05.2020
Trzymałam w piecu 10 min dłużej a dodałam pokrojone truskawki mrozone (lekko je rozmrozilam) i powiem szczerze że to są moje najlepsze muffinki :)) super! Dzieci też zadowolone:)
Iza
Dodano opinię: 04.06.2020
Czy mogę dodać mąkę kokosową?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Spróbuj 🙂
Ilona
Dodano opinię: 10.06.2020
Czy one w środku są wilgotne? Dałam garść mrożonych malin i w środku są mokre?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Są lekko wilgotne. Jeśli jest ciasto mokre to może za dużo owoców lub zrobił się zakalec.
Gosia
Dodano opinię: 16.06.2020
Robilam muffinki, po godzinie pieczenia nadal surowe w srodku…:/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Coś musiało pójść nie tak.
Marta
Dodano opinię: 02.01.2021
u mnie tak samo, spieczone dookoła a surowe w środku….
Karola
Dodano opinię: 20.06.2020
Muszą być bardzo dojrzałe badany czy takie „normalne” też mogę być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
Mogą, będzie mniej słodkie po prostu.
Paulina
Dodano opinię: 25.06.2020
Czy mąka orkiszowa pełnoziarnista będzie ok? Czy może pół na pół z pszenną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
Możesz użyć.
KAROLINA
Dodano opinię: 10.07.2020
Zrobiłam dziś lekko zmodyfikowane z tego co miałam -z borówkami amerykańskimi, zamiast oleju rzepakowego dałam słonecznikowy i 5 łyżeczek cukru trzcinowego (banany jeszcze niestety nie były na tyle słodkie). Wyszły pyszne, ciekawe czy dzieciom (rok i 11 lat bedą smakować tak jak mi).
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
I jak? Zostało coś dla dzieci?
KAROLINA
Dodano opinię: 17.07.2020
Tak, zostawiłam im ? Ale następnego dnia robiłam z malinami ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Pycha
MariaPa
Dodano opinię: 01.09.2020
Dziewczyny, a czy ciasto po wymieszaniu składników powinno być lepkie jak przy innych waszych przepisach czy lejące?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.09.2020
Lepkie
Małgosia
Dodano opinię: 29.09.2020
Moje ciasto jest lejące, a w środku po upieczeniu dość wilgotne (trzymałam 8 minut dłużej, a mimo to)… ehhh, tak lubię piec, a rzadko coś wychodzi ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.09.2020
Może kwestia ustawień piekarnika. Trzymamy kciuki, nie zniechęcaj się.
Kasia
Dodano opinię: 20.12.2020
Powiem szczerze że robiłam muffinki pierwszy raz w życiu 😀
Wyszły obłędne! Dodałam trochę mniej miodu niż w przepisie i trochę mniej banana. Z malinami palce lizać! 1,5 roczna córka wchłonęła w minutę 🙂
Zrobiłam połowę z migdałami a drugą bez.
Dziękuję, przepisy jak zwykle trafione w punkt.
Ewelina
Dodano opinię: 04.01.2021
Bardzo smaczne ale ja piekłam bez termoobiegu i proponuję to wszystkim, którym przepis się nie udał. Wtedy proponuję jakieś 25 minut w 190-180 stopniach.
Termoobieg idealnie sprawdza się do pieczenia potraw z przypieczonym wierzchem, takim jak lasagne, pizza, zapiekanki czy makarony. Doskonale nadaje się także do mięs, ryb, warzyw oraz do kruchych wypieków. Nie zaleca się natomiast do ciast drożdżowych, które pieczenie te może zbyt przesuszyć.
Magda
Dodano opinię: 14.01.2021
Wyglądają przepysznie i zamierzam wrócić do domu i zabrać się za pieczenie 🙂
Ile porcji mniej więcej może wyjść tego przepisu? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
ok. 12
Agnieszka
Dodano opinię: 18.03.2021
Czy olej rzepakowy może być taki zwykły kujawski? Czy mogłabym zamiast uleju użyć rozpuszczonego masła?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak i tak
Aga
Dodano opinię: 22.03.2021
Czy masło zamiast oleju przejdzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Powinno wyjść z rozpuszczonym w tej samej objętości, co olej
Monika
Dodano opinię: 29.03.2021
A można bez kakao? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Można.
Amelia
Dodano opinię: 30.03.2021
Mam mrożone borówki, sprawdzą się?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Pewnie.
Judyta
Dodano opinię: 01.04.2021
Babeczki cudowne ?❤
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Wygląda super
Rena
Dodano opinię: 12.04.2021
Muffinki po prostu super! Dalam make owsiana, cukier koko, a olej rzepakowy zastapilam kokosowym. Mleko kokosowe tez. Wyszly pyszne, wilgotne. Dzieki za przepis!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Bardzo nam miło
Natalia
Dodano opinię: 21.04.2021
Przepyszne ♥️
W silikonowych foremkach też wyszły ?
Agata
Dodano opinię: 22.05.2021
Dodałam za dużo mleka niestety mo nie wyszły ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Następnym razem na pewno się uda
Aleksandra
Dodano opinię: 27.07.2021
Wychodzą świetne. Są puszyste i wilgotne, ale nie zakalcowate. Do tego wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Moja 2 latka uwielbia je robić i jeść. Robiłyśmy z malinami, a d teraz Z BORÓWKAMI:)Jesteśmy z wami od początku rozszerzania diety metodą BLW czyli półtora roku- Dzięki dziewczyny za pomoc.
Iza
Dodano opinię: 02.08.2021
A czy kakao mogę zastąpić gorzka czekolada ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Bardziej karob. Czekolada jest ok, ale trzeba będzie zmieniać inne składniki, by dobrac proporcje.
Marta
Dodano opinię: 15.09.2021
Czy mogę dodać mrożone jagody?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Pewnie
Natalia
Dodano opinię: 26.09.2021
Zawsze robię ten przepis w keksówce, zamiast płatków migdałowych używam na wierzch amarantusa i wychodzi przepyszne ciacho! Dzięki za przepis 🙂
Klaudia
Dodano opinię: 22.10.2021
Muffinki z malinami wyszły przepyszne ?? a teraz właśnie upiekły się muffinki bananowe ?? w weekend będą owsiane ciasteczka z żurawiną, które poprzednio wyszły cudownie, bardzo nam smakowały ?? wszystkie przepisy od Pań oczywiście ❤
Klaudia
Dodano opinię: 22.10.2021
Dziś bananowe ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Wyglądają obłędnie
Marta
Dodano opinię: 24.02.2022
Babeczki robiłam wielokrotnie głównie z mąka owsiana i wychodzą świetnie.
Jednak mam pytanie czy mogę użyć mąki kokosowej? Mam jej duży zapas a nie bardzo mam pomysł do czego wykorzystać i czy zmieniac ewentualnie proporcje.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Pewnie, spróbuj
Monika
Dodano opinię: 22.05.2022
Macie pomysl dlaczego babeczki sie przykleiły do papilotek ?
Dolna część zostaje w papierku..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
MOżesz spróbować dodać trochę więcej mąki i ciut dłużej trzymać w piekarniku. Jeśli to papilotki papierowe, to niestety niektóre są kiepskiej jakości i wszystkie muffinki się mniej lub bardziej przyklejają.
Karolina
Dodano opinię: 15.09.2022
Dlaczego przepis jest dla,12m+? Czy jeśli zabiorę z przepisu cukier lub miód, to mogę podać muffinki 9-miesięczniakowi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Tak, bez cukry/ miod możesz przygotować dla dziecka poniżej 12mż