Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 marca 2021

Muffiny z malinami i kakao

Dzieci zawsze, ale to zawsze, będą zadawać pytanie- czy jest coś słodkiego? No pewnie, że jest:)  Dziś nowa propozycja- muffinki z malinami i kakao. Bardzo proste, a ich bazą są znana Wam z wielu przepisów ”stare” banany:) których skórka już  nie zachęca do jedzenia i których nikt nie chce… Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany, garść...

Dzieci zawsze, ale to zawsze, będą zadawać pytanie- czy jest coś słodkiego? No pewnie, że jest:) 

Dziś nowa propozycja- muffinki z malinami i kakao.

Bardzo proste, a ich bazą są znana Wam z wielu przepisów ”stare” banany:) których skórka już  nie zachęca do jedzenia i których nikt nie chce…

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • garść mrożonych malin, lub sezonowych świeżych,
  • 1 czubata szklanka mąki np. pszennej, owsianej, orkiszowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kakao naturalnego.
  • 3 łyżki cukru trzcinowego, kokosowego, miodu,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki płatków migdałowych.

Piekarnik nastaw na 185’C z termoobiegiem. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami.

Banany obierz i rozgnieć widelcem. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, olej, mleko, wymieszaj łyżką.

Dodaj kakao, proszek, sodę, cukier/ miód, mąkę i ponownie wymieszaj. Wsyp maliny i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości. Płatki migdałowe rozgnieć w dłoniach, posyp nimi babeczki.

 Wstaw do piekarnika na 20 minut, na środkowy poziom. 

Po ostygnięciu możesz je dodatkowo posypać ”cukrem pudrem” od Helpy, czyli jabłkową posypką świetnie udającą puder:) 


Kliknij tutaj, żeby zobaczyć wszystkie owocowe posypki i kaszki od Helpa


kaszki helpa

#gallery-3 {
margin: auto;
}
#gallery-3 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-3 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-3 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */








162218494_284831052999487_3597029698564976619_o

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (119)

Iza

Dodano opinię: 16.04.2020

Hej ? super przepis ns pewno jutro wyprobuje. Myslicie ze z truskawkami mrozonymi wyjdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.04.2020

tak, dziś robiłam, ale daj po jednej:)

Karolina

Dodano opinię: 16.04.2020

A czym można zastąpić jajka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

1 jajko może zastapić pół banana lub np. papka z siemienia lnianego- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą (ok 1/5 szklanki) i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko.

asja

Dodano opinię: 16.04.2020

Czy olej rzepakowy moge zastapic oliwa z oliwek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Olej rzepakowy ma bardziej neutralny smak

Magda

Dodano opinię: 16.04.2020

Czy wyjdzie bez banana? Moja córka akurat nie lubi bananów i wszędzie je wyczuje, czy mogę pominąć? To istotny składnik jak widzę…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

wybierz inne muffinki w takim razie z naszego bloga

Kasia

Dodano opinię: 16.04.2020

Maliny rozkładamy wcześniej czy zamrożone dajemy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

nie rozkładaj:) daj mrożone.

Dominika

Dodano opinię: 16.04.2020

A mrożone wiśnie będą tez ok? A i czy mufinki tez wyjdą jak mleko zamienię na roślinne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

będzie wszystko ok

Monika

Dodano opinię: 26.06.2021

Tak, ja zrobiłam z mlekiem owsianymi i wyszły świetnie, można dać mniej cukru bo roślinne mleka są słodkie w smaku

M

Dodano opinię: 16.04.2020

a jakieś sezonowe owoce np gruszka?;) bo maliny i truskawki wyjedzone ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

spoko, malina po prostu dobrze komponuje się z kakao:) ale gruszka w kostce też może być.

Marta

Dodano opinię: 16.04.2020

Czy jeśli kakao zastapie karobem, a cukier trzcinowy ksylitolem to też wyjdą i będę mogła podać je 9 msc. córce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Do roku nie powinniśmy niczym dosładzać potraw dziecku, jeżeli chcemy uzyskac słodszy smak potrawy u dziecka poniżej roku to raczej dosładzamy bananem lub suszonymi owocami.

Joanna

Dodano opinię: 16.04.2020

Jak nie mam sody, to dać więcej proszku do pieczenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak

Justyna

Dodano opinię: 16.04.2020

Hej ?czy kakao mogę zastąpić karobem? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Możesz 🙂

Agata

Dodano opinię: 16.04.2020

Dzień dobry, upiekłam muffiny dokładnie wg przepisu i niestety podczas pieczenia najpierw urosły, a potem się zapadły, ma pani jakiś pomysł dlaczego tak się stało? Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

hmmm to może być wina piekarnika- nie wiem, może otwierałaś podczas pieczenia? lub może za dużo owoców?

Wioka

Dodano opinię: 16.04.2020

Czy bez mleka wyjdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak, dodaj wodę:)

Ania

Dodano opinię: 16.04.2020

Ooo, czyli mrożone maliny też dadzą radę! Jutro! ❤️❤️

Anna

Dodano opinię: 16.04.2020

Czy dla niemowlaka 9 miesięcy z syropem daktylowm zamiast cukru/miodu będzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak, ale nie jest to konieczne, 2 banany już słodzą, nie musisz dodawać słodziwa dla dań dla bobasa.

Agata

Dodano opinię: 16.04.2020

Czy jeśli pomine cukier lub zastapie syropem klonowym to mogę je podać dziecku poniżej roku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

pomiń w ogóle słodziwo.

Ania

Dodano opinię: 17.04.2020

czyli 1 sztukę truskawki tylko? nie wiem czy dobrze rozumiem ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

??

Sylwia

Dodano opinię: 17.04.2020

Mam 1 banana ???? Czy jakoś można czymś zastąpić drugiego?, żeby wyszło? Plissss

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Masło orzechowe, dynia

Ada

Dodano opinię: 17.04.2020

A owoce mrożone to mrożone do ciasta wrzucamy czy rozmrozone? Mi z rozmrozonych malin wychodzi jedną wielka papka ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Mrożone 🙂

Gosia

Dodano opinię: 17.04.2020

Czy mogę zamiast cukru dodać ksylitol ? Czy wtedy takie babeczki będzie mógł zjeść 10cio miesięczniak ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Do roku niczym nie dosładzamy, ewentualnie bananem lub suszonymi owocami

Amanda

Dodano opinię: 17.04.2020

Czym mogę zastąpić banan, lub czy mogę go pominąć ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

masło orzechowe lub dynia to dobre zastępniki banana

Agnieszka

Dodano opinię: 17.04.2020

Czy jeśli bez dodania cukru może być jako śniadanko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Oczywiście

Kasia

Dodano opinię: 18.04.2020

Można jakoś w tym przepisie zastąpić jajka? Niby najoczywistszy produkt, a nie mam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Jajko dobrze zastępuje banan (1jako+1/2 banana) a tu inne zastępniki: https://www.facebook.com/alaantkoweblw/posts/1133520473445710/

Malwina

Dodano opinię: 18.04.2020

A te banany po co ,mozna bez nich ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Dla słodyczy i konsystencji, można zastąpić dynią.

Nicola

Dodano opinię: 18.04.2020

hej dziś zrobiłam z świeżymi truskawkami . są pyszne jednak musialam przetrzymać w piekarniku dodatkowo 12 min bo owoce sprawily ze ciasto bylo surowe . ale sądzę ze moj nie spełna roczny łasuch bedzie wcinał

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

truskawy są większe, więc dobrze zrobiłaś:))

Agata

Dodano opinię: 18.04.2020

Rewelacja! Wszystkie babeczki zostały zjedzone w ciagu jednego dnia ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

super:))

Ula

Dodano opinię: 19.04.2020

Zrobiłam dzisiaj i katastrofa, mokre i nie da się jeść inaczej niż łyżeczką. Dałam mrożone maliny, czy to może być przyczyną? Trzeba je najpierw rozmrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

a ile tych malin dodałaś? może za dużo, czy wszystko zrobiłaś zgodnie z przepisem? jeśli nie wyrosły, może zapomniałaś o proszku do pieczenia?

Ula

Dodano opinię: 17.05.2020

Robiłam jak w przepisie, może za dużo mieszałam? Malin trochę więcej niż garść. Dziś robię znowu, zobaczymy czy będzie lepiej 🙂

AGNIESZKA

Dodano opinię: 19.04.2020

Pyszne 🙂

Anna

Dodano opinię: 20.04.2020

Czy 12+ jest ze wzgledu na kakao?:) mozna zastapic karobem? Tyle samo go dac? Czy w tym przepisie sie to nie sprawdzi? Mam maluszka i starszaka, to obaj by zjedli;)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

nie, kakao, możesz podac po 6 m, ze względu na cukier.

malwina

Dodano opinię: 20.04.2020

Witam jaką rolę pełnią banany można czymś zastąpić ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

dają słodycz i miękkość babeczkom.

Sylwia

Dodano opinię: 23.04.2020

Nie mam papierowych foremek. Czy mogę zrobić w kokilkach?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak, ale natłuśc je olejem lekko

Ozdobka

Dodano opinię: 23.04.2020

Bardzo smaczne! Z mąką orkiszową i syropem z agawy. Następnym razem bez slodziwa i z mniejszą ilością oleju:) Polecam!

Aga

Dodano opinię: 04.05.2020

Zrobiłam z mrożonymi czarnymi porzeczkami i wyszły pyszne ?

Karolina

Dodano opinię: 09.05.2020

Z mleczkiem kokosowym i mąką orkiszową wyszły przepyszne❤ dziękuję za przepis.

Elala

Dodano opinię: 16.05.2020

Czy zamiast kakao można dodać karob?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.05.2020

tak

Mati:)

Dodano opinię: 21.05.2020

Trzymałam w piecu 10 min dłużej a dodałam pokrojone truskawki mrozone (lekko je rozmrozilam) i powiem szczerze że to są moje najlepsze muffinki :)) super! Dzieci też zadowolone:)

Iza

Dodano opinię: 04.06.2020

Czy mogę dodać mąkę kokosową?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Spróbuj 🙂

Ilona

Dodano opinię: 10.06.2020

Czy one w środku są wilgotne? Dałam garść mrożonych malin i w środku są mokre?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Są lekko wilgotne. Jeśli jest ciasto mokre to może za dużo owoców lub zrobił się zakalec.

Gosia

Dodano opinię: 16.06.2020

Robilam muffinki, po godzinie pieczenia nadal surowe w srodku…:/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Coś musiało pójść nie tak.

Marta

Dodano opinię: 02.01.2021

u mnie tak samo, spieczone dookoła a surowe w środku….

Karola

Dodano opinię: 20.06.2020

Muszą być bardzo dojrzałe badany czy takie „normalne” też mogę być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.06.2020

Mogą, będzie mniej słodkie po prostu.

Paulina

Dodano opinię: 25.06.2020

Czy mąka orkiszowa pełnoziarnista będzie ok? Czy może pół na pół z pszenną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.06.2020

Możesz użyć.

KAROLINA

Dodano opinię: 10.07.2020

Zrobiłam dziś lekko zmodyfikowane z tego co miałam -z borówkami amerykańskimi, zamiast oleju rzepakowego dałam słonecznikowy i 5 łyżeczek cukru trzcinowego (banany jeszcze niestety nie były na tyle słodkie). Wyszły pyszne, ciekawe czy dzieciom (rok i 11 lat bedą smakować tak jak mi).

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

I jak? Zostało coś dla dzieci?

KAROLINA

Dodano opinię: 17.07.2020

Tak, zostawiłam im ? Ale następnego dnia robiłam z malinami ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Pycha

MariaPa

Dodano opinię: 01.09.2020

Dziewczyny, a czy ciasto po wymieszaniu składników powinno być lepkie jak przy innych waszych przepisach czy lejące?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.09.2020

Lepkie

Małgosia

Dodano opinię: 29.09.2020

Moje ciasto jest lejące, a w środku po upieczeniu dość wilgotne (trzymałam 8 minut dłużej, a mimo to)… ehhh, tak lubię piec, a rzadko coś wychodzi ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.09.2020

Może kwestia ustawień piekarnika. Trzymamy kciuki, nie zniechęcaj się.

Kasia

Dodano opinię: 20.12.2020

Powiem szczerze że robiłam muffinki pierwszy raz w życiu 😀
Wyszły obłędne! Dodałam trochę mniej miodu niż w przepisie i trochę mniej banana. Z malinami palce lizać! 1,5 roczna córka wchłonęła w minutę 🙂
Zrobiłam połowę z migdałami a drugą bez.
Dziękuję, przepisy jak zwykle trafione w punkt.

Ewelina

Dodano opinię: 04.01.2021

Bardzo smaczne ale ja piekłam bez termoobiegu i proponuję to wszystkim, którym przepis się nie udał. Wtedy proponuję jakieś 25 minut w 190-180 stopniach.

Termoobieg idealnie sprawdza się do pieczenia potraw z przypieczonym wierzchem, takim jak lasagne, pizza, zapiekanki czy makarony. Doskonale nadaje się także do mięs, ryb, warzyw oraz do kruchych wypieków. Nie zaleca się natomiast do ciast drożdżowych, które pieczenie te może zbyt przesuszyć.

Magda

Dodano opinię: 14.01.2021

Wyglądają przepysznie i zamierzam wrócić do domu i zabrać się za pieczenie 🙂
Ile porcji mniej więcej może wyjść tego przepisu? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

ok. 12

Agnieszka

Dodano opinię: 18.03.2021

Czy olej rzepakowy może być taki zwykły kujawski? Czy mogłabym zamiast uleju użyć rozpuszczonego masła?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

tak i tak

Aga

Dodano opinię: 22.03.2021

Czy masło zamiast oleju przejdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Powinno wyjść z rozpuszczonym w tej samej objętości, co olej

Monika

Dodano opinię: 29.03.2021

A można bez kakao? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Można.

Amelia

Dodano opinię: 30.03.2021

Mam mrożone borówki, sprawdzą się?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pewnie.

Judyta

Dodano opinię: 01.04.2021

Babeczki cudowne ?❤

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Wygląda super

Rena

Dodano opinię: 12.04.2021

Muffinki po prostu super! Dalam make owsiana, cukier koko, a olej rzepakowy zastapilam kokosowym. Mleko kokosowe tez. Wyszly pyszne, wilgotne. Dzieki za przepis!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Bardzo nam miło

Natalia

Dodano opinię: 21.04.2021

Przepyszne ♥️
W silikonowych foremkach też wyszły ?

Agata

Dodano opinię: 22.05.2021

Dodałam za dużo mleka niestety mo nie wyszły ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Następnym razem na pewno się uda

Aleksandra

Dodano opinię: 27.07.2021

Wychodzą świetne. Są puszyste i wilgotne, ale nie zakalcowate. Do tego wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Moja 2 latka uwielbia je robić i jeść. Robiłyśmy z malinami, a d teraz Z BORÓWKAMI:)Jesteśmy z wami od początku rozszerzania diety metodą BLW czyli półtora roku- Dzięki dziewczyny za pomoc.

Iza

Dodano opinię: 02.08.2021

A czy kakao mogę zastąpić gorzka czekolada ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Bardziej karob. Czekolada jest ok, ale trzeba będzie zmieniać inne składniki, by dobrac proporcje.

Marta

Dodano opinię: 15.09.2021

Czy mogę dodać mrożone jagody?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Pewnie

Natalia

Dodano opinię: 26.09.2021

Zawsze robię ten przepis w keksówce, zamiast płatków migdałowych używam na wierzch amarantusa i wychodzi przepyszne ciacho! Dzięki za przepis 🙂

Klaudia

Dodano opinię: 22.10.2021

Muffinki z malinami wyszły przepyszne ?? a teraz właśnie upiekły się muffinki bananowe ?? w weekend będą owsiane ciasteczka z żurawiną, które poprzednio wyszły cudownie, bardzo nam smakowały ?? wszystkie przepisy od Pań oczywiście ❤

Klaudia

Dodano opinię: 22.10.2021

Dziś bananowe ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Wyglądają obłędnie

Marta

Dodano opinię: 24.02.2022

Babeczki robiłam wielokrotnie głównie z mąka owsiana i wychodzą świetnie.
Jednak mam pytanie czy mogę użyć mąki kokosowej? Mam jej duży zapas a nie bardzo mam pomysł do czego wykorzystać i czy zmieniac ewentualnie proporcje.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Pewnie, spróbuj

Monika

Dodano opinię: 22.05.2022

Macie pomysl dlaczego babeczki sie przykleiły do papilotek ?
Dolna część zostaje w papierku..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

MOżesz spróbować dodać trochę więcej mąki i ciut dłużej trzymać w piekarniku. Jeśli to papilotki papierowe, to niestety niektóre są kiepskiej jakości i wszystkie muffinki się mniej lub bardziej przyklejają.

Karolina

Dodano opinię: 15.09.2022

Dlaczego przepis jest dla,12m+? Czy jeśli zabiorę z przepisu cukier lub miód, to mogę podać muffinki 9-miesięczniakowi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

Tak, bez cukry/ miod możesz przygotować dla dziecka poniżej 12mż

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek