Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 stycznia 1970

Gofry z kremem czekoladowym

Gofry bez dodatku cukru.

 

Składniki:

GOFRY

  • 2 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej;
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 łyżki syropu daktylowego;
  •  troszkę mniej niż 1/2 szklanki oleju rzepakowego;
  • opcjonalnie szczypta soli.

KREM

  • 1/2 miękkiego awokado bez skórki;
  • 3 łyżki ulubionych orzechów np. ziemnych/ włoskich czy laskowych;
  • 1 banan;
  • 2 łyżeczki kakao.

W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej połącz żółtka, olej, wodę i mleko. Połącz zawartość obu misek i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera. Białka ubij na sztywną pianę i przełóż do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.

Rozgrzej gofrownicę ( najlepiej taką która ma minimum 1100 W) i posmaruj delikatnie olejem. Wlewaj ciasto i piecz 8 minut, nie otwierając gofrownicy.

Podczas pieczenia przygotuj krem czekoladowy: Do misy blendera przełóż awokado, banana, orzeszki, kakao i blenduj przez kilka minut, by uzyskać gładki krem. Gotowe!

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek