Pewnie zastanawiacie się, które ciasto francuskie będzie dobre? Nie ma idealnego, no chyba, że zrobicie je samodzielnie. jedna zrobienie ciasta francuskiego to dodatkowa praca, której tutaj akurat sensu nie widzimy. Od czasu do czasu możecie kupić przecież gotowe ciasto francuskie, zwracając uwagę na skład.
Przyzwoite ciasto francuskie, to te, które w składzie nie posiadła tłuszczu palmowego. Przegląd ciast francuskich znajdziecie tutaj.
Ciastka francuskie z jabłkami zrobicie z pomocą gotowego ciasta w 10 minut!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 małe, słodkie jabłka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 cytryny
- opcjonalnie: różdżki/ łyżki smaku Helpa do posypania
Ciasto wyjmij z lodówki na ok. 15 minut przed rozpoczęciem pracy.
Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, skrop obficie sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.
Rozłóż ciasto i podziel jak na zdjęciu na 10 prostokątów.
Oddziel białko od żółtka i obficie posmaruj za pomocą pędzelka każdy prostokąt ciasta, zwłaszcza na brzegach. Na środku każdego prostokąta ułóż 1 łyżkę pokrojonego jabłka.
Zaklej każdy prostokąt dociskając brzegi, a następnie dociśnij widelcem. Wierzch każdego ciastka lekko natnij nożem w trzech miejscach. Przełóż gotowe ciastka na blachę, zachowując odstępy, a następnie posmaruj każde ciastko żółtkiem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz 20 minut. Gotowe!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)