3 porcje
To zestawienie drożdży i ziemniaków nam bardzo odpowiada… Znacie takie połączenie? Lubicie? Co tam pytać… Zróbcie po prostu:)
1 kg ziemniaków
1 ząbek czosnku
1 jajko
15 g drożdży
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyki kwaśnej śmietany
szczypta pieprzu
1 łyżeczka majeranku
olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki obierz. Zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki (tak jak na placki ziemniaczane). Przełóż na gęste sitko włożone do dużej miski i odsącz je z soku. Sok odstaw, by na dole zebrała się skrobia.
Do dużej miski włóż rozdrobnione w palcach drożdże, jajka, śmietanę wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Dodaj do nich odsączone ziemniaki, mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i skrobię, która została na dnie soku. Wymieszaj wszystko. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli nie masz na to czasu, możesz pominąć tę czynność.
Smaż na małej patelni (średnica około 18 cm) gruby placek około 5 mm, rumieniąc go z obu stron.
Podawaj z sosem czosnkowym (jogurt + czosnek) lub innym.
Czosnek możesz zamienic w blinach na szczypiorek lub cebulę.
czy odsączanie i późnijesze dodawanie skrobi jest konieczne?
Tak, bo z nadmiarem płynu masa będzie za rzadka.
Chyba zjadło mój poprzedni komentarz 🙂 to jeszcze raz: czy można czymś zastąpić śmietanę? W domu jej brak a do polskiego sklepu daleko 🙂 help!
Jogurtem. Masz?Ostatecznie pomiń.
Smażone są na suchej patelni?? Czy trzeba dodać tłuszczu?
Na małej ilości oleju.
Antek jadł bliny z kiełkami? To są kiełki brokuła? Od kiedy podajecie dzieciom kiełki? Smakują im?
Jada kiełki,ale nie ma z tym reguły. Lubi w potrawach:plackach,surówkach,muffinach.
Coś mnie podkusiło i za mocno odcisnęłam ziemniaki (nie mam gęstego dużego sitka, więc w ruch poszła tetra). Pierwsza tura wyszła zbita, a co za tym idzie średnia w smaku. Dodałam jajko dodatkowe i pozostałe były już ok 🙂 smaczny debiut z blinami za nami !
Eksperymenty są ok:) Ważne, by się nie zniechęcać:) Cieszymy się, że smakowało!
Od kiedy podajecie dzieciom smażone potrawy? Uwielbiam ziemniaczane różności, więc wyglądają kusząco 🙂
Nasze dzieci sporadycznie jadały smażone po około 9 mieisącu.
Czy można użyć mąki gryczanej?
Nigdy nie robiłam,ale próbuj.
Dało radę z kukurydzianą i bez jajka ! 🙂
Suuuuuper!:)
Wyglądają pysznie! Chcę wypróbować ale zastanawiam się czy wyjdą bez jajka, albo czym to jajko zastąpić?
Cięzka sprawa, ale eksperymentuj:) Dodaj więcej mąki i zmielone siemię lniane.
Dzięki 🙂 będę próbować
Placki ziemniaczane nigdy nie robiły na mnie wrażenia. Wczoraj zrobiłam te bliny i… co tu dużo pisać- PYCHA!!! Zasmakowały też mojemu 11-miesięcznemu synkowi, który na początku wciągał wszystko i to w dużych ilościach (śmialiśmy się, że nas blw=bobas lubi wszystko;)), a teraz jest strasznie wybredny.
Czy można użyć drożdży w proszku? Dodać ich tyle samo co świeżych?
7 g drożdży instatnt=25 g drożdży świeżych
Myslicie, ze będą smaczne na zimno? Nadają się na przykład na przekąskę w podróży? (Usmażone w formie małych placków)
Na pewno tak.
Czy drożdże są konieczne? Nie zaszkodza 10 m dziecku?
Konieczne i nie powinny zaszkodzić