3 porcje

12464024_1641006086162730_1095712232_n

To zestawienie drożdży i ziemniaków nam bardzo odpowiada… Znacie takie połączenie? Lubicie? Co tam pytać… Zróbcie po prostu:)

1 kg ziemniaków

1 ząbek czosnku

1 jajko

15 g drożdży

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyki kwaśnej śmietany

szczypta pieprzu

1 łyżeczka majeranku

olej rzepakowy do smażenia

Ziemniaki obierz. Zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki (tak jak na placki ziemniaczane). Przełóż na gęste sitko włożone do dużej miski i odsącz je z soku. Sok odstaw, by na dole zebrała się skrobia.

Do dużej miski włóż rozdrobnione w palcach drożdże, jajka, śmietanę wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Dodaj do nich odsączone ziemniaki, mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i skrobię, która została na dnie soku. Wymieszaj wszystko. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli nie masz na to czasu, możesz pominąć tę czynność.

Smaż na małej patelni (średnica około 18 cm) gruby placek około 5 mm, rumieniąc go z obu stron. 

Podawaj z sosem czosnkowym (jogurt + czosnek) lub innym.

Czosnek możesz zamienic  w blinach na szczypiorek lub cebulę.

 

12463483_1641006096162729_1576492906_n12476007_1641006089496063_1705367722_n