Inspiracja przepisem Asi na "Biszkopciki pełnoziarniste"

2 jajka;
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej;
łyżka mąki amarantusowej (może być dodatkowa łyżka mąki pszennej;
łyżka amarantusa ekspandowanego;
łyżka oleju:
wybrane warzywa ( u mnie 1/4 pietruszki, 1/2 marchewki, kawałek papryki);
koperek;
odrobina curry (bez soli).

Warzywa ścieramy na tartce na najmniejszych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, amarantus i oliwę. Delikatnie mieszamy łyżką tak, by składniki się połączyły, ale żeby piana nie opadła. Dodajemy warzywa (nie może ich być za dużo, żeby biszkopciki nie były za ciężkie). Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie i smażymy z obu stron do zrumienienia. Kroimy w wybrane kształty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep