Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

18 czerwca 2014

Biszkopciki pełnoziarniste

Składniki (na kilka sztuk biszkopcików): jedno jajkokopiasta łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistejkopiasta łyżeczka mąki z amarantusa (lub dowolnej innej)można zamiast różnych mąk użyć jednej np. pszennejłyżeczka oleju rzepakowego (wychodzą również bez dodatku tłuszczu)garść suszonych rodzynek lub innych suszonych owoców np. daktyle, żurawina, morele (mogą być posiekane na drobne). Rodzynki wrzucamy do szklanki, zalewamy wodą i moczymy...

Składniki (na kilka sztuk biszkopcików):

jedno jajko
kopiasta łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
kopiasta łyżeczka mąki z amarantusa (lub dowolnej innej)
można zamiast różnych mąk użyć jednej np. pszennej
łyżeczka oleju rzepakowego (wychodzą również bez dodatku tłuszczu)
garść suszonych rodzynek lub innych suszonych owoców np. daktyle, żurawina, morele (mogą być posiekane na drobne).

Rodzynki wrzucamy do szklanki, zalewamy wodą i moczymy ok. 10 min.Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki, lub pozostawiamy w całości jeśli dziecko dobrze sobie radzi z gryzieniem.
Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko na pianę. Dodajemy żółtko, wsypujemy mąkę i wlewamy olej i mieszamy masę łyżką stołową. Masa będzie delikatna i puszysta.
Rozgrzewamy suchą, teflonową patelnię i wylewamy masę. Czekamy kilka chwil (ok.minuty) aż się zarumieni, przewracamy na druga stronę i podpiekamy jeszcze kilka chwil. Zdejmujemy placek z patelni i kroimy w paski, trójkąty, czy tak jak ja dziś- wykrawamy foremką:)
Prosta przekąska, idealna na spacer:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (15)

Anonymous

Dodano opinię: 19.12.2014

Świetne! Robię często z podwójnej porcji bo podjadam małemu 😉

Ola

Dodano opinię: 05.08.2015

Wyszły super! Naprawdę bardzo łatwy przepis (zrobiłam z morelami suszonymi). 

Magdalena

Dodano opinię: 09.08.2015

A można z tych suszonych owoców zrobić mus i dodać do reszty szkładników czy wtedy nie wyjdą przez zmianę konsystencji? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Można, a jak!:)

Malyna

Dodano opinię: 13.10.2015

a czy takie biszkopciki mozna przechowy w słoiku ( tym do ciastek:P ) np. 2-3 dni ?? rodzynki nie beda sie psuć ?? czy mozna je zastapic czymś innym 🙂 ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.10.2015

Jasne:) max 2 dni powinny wytrzymać:)

Kasia

Dodano opinię: 06.12.2015

Czy ta masa wychodzi gesta? Bo mi wyszla bardzo gesta i nie mialam jak wlac na patelnie. Zrobilam z podwojnej porcji i maki organicznej pelnoziarnistej.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.12.2015

Tak:)

Karola

Dodano opinię: 11.01.2016

Wyszły przepyszne:-) dodalam jeszcze 1 daktyla i są słodziutkie

Ola

Dodano opinię: 04.02.2016

Czy na pewno chodzi o "łyżeczkę"?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2016

Tak, na pewno:)

Dorota

Dodano opinię: 24.10.2016

Dlaczego to jest od 9m+?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.10.2016

Bo od tego miesiąca moja córka je jadła. Całe rodzinki i biszkopcici z patelni to nie dania dla 6 miesięcznego dziecka:) Ale my podajemy wiek wg tego co nasze dzieci jadły, jeśli Twoje dziecko jest gotowe wcześniej to nie ma przeciwskazań:)

Aneta

Dodano opinię: 14.01.2017

upieczone też pycha 🙂

Ania

Dodano opinię: 27.01.2020

Są rewelacyje, dzięki dziewczyny za świetny, prosty, szybki przepis

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek