Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 lutego 2015

Bezglutenowe pankejki z kaszy gryczanej niepalonej

Składniki:1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej;1, 5 szklanki wody;1 mały, banan;1 jajko;dodatki do wyboru:1 łyżka rodzynek lub 2 daktyle; 2 łyżki twarogu, 1 łyżeczka miodu/syropu z suszonych owoców. Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc – bo to placuszki w sam raz na śniadanie:)Rano odcedzamy wodę, płuczemy kaszę świeżą wodą. Przesypujemy...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/bezglutenowe-pankejki-z-kaszy-gryczanej.html


Składniki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej;
1, 5 szklanki wody;
1 mały, banan;
1 jajko;
dodatki do wyboru:
1 łyżka rodzynek lub 2 daktyle; 2 łyżki twarogu, 1 łyżeczka miodu/syropu z suszonych owoców.

Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc – bo to placuszki w sam raz na śniadanie:)
Rano odcedzamy wodę, płuczemy kaszę świeżą wodą. Przesypujemy do miski. Dodajemy: żółtko, pokrojonego banana i np. rodzynki. Blendujemy składniki niedbale:) do uzyskania zwartej masy (ALE NIE KONIECZNIE NA GŁADKI KREM, wystarczy lekko, by banan się zmiksował, a kasza była tylko lekko rozgnieciona). Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy, mieszamy całość łyżką. Obsmażamy placuszki z obu stron do momentu aż się zrumienią. Można obsmażać na suchej lub lekko natłuszczonej (np. olejem kokosowym) patelni.
UWAGA! Jeśli dodajesz biały ser, pokrusz go i dodaj w tym momencie gdy dodajesz ubite białko. Nie blenduj sera bo wyjdzie „paćka” :)))

W razie pytań GDZIE KUPIĆ KASZĘ NIEPALONĄ- ja mam z Piotra i Pawła, ale z pewnością w większych sklepach powinna być dostępna.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (52)

Susanna szyje

Dodano opinię: 19.02.2015

Tą kasze można też kupić w Tesco – w takich woreczkach po 100 g jak ryż. A ja kupuję na wagę w małym sklepiku. Ciekawe te placuchy tylko zastanawiam się nad tą kaszą – nie gotujecie jej? Hmm to jak surowe jeść…

marcysia

Dodano opinię: 19.02.2015

mąka do naleśników czy placków też nie jest wcześniej gotowana, a nikt nie mówi, że jemy surową mąkę 🙂
Z moczonej kaszy gryczanej smażyłam już rewelacyjne naleśniki jednoskładnikowe, na pewno spróbuję tych placuszków, mój synek lubi nowości 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.02.2015

Podzielam zdanie Marcysi. Kasza jest namoczona, a potem placki są smażone, nie ma wiec w nich niczego surowego, bez obaw:) Jeśli będziesz moczyć całą noc, zobaczysz że rozpada się w palcach, nie jest twarda.

Anonymous

Dodano opinię: 19.02.2015

jak się kiełki z niej robi, to też się je „surową” 😀 podobnie z różnych fasolowatych – na „surowo” nie zjesz, a namoczone, jak wykiełkują, już można 😉

Anonymous

Dodano opinię: 19.02.2015

Kasza niepalona ma więcej składników odżywczych. Ale czy są jeszcze jakieś inne przesłanki, aby dzieciom nie podawać palonej?
Asia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.02.2015

Asiu, ja podaję i niepaloną i paloną:) Nie znam przesłanek do niepodawania kaszy gryczanej palonej.

Kasia

Dodano opinię: 03.06.2016

Z tego, co wiem, niepalona jest poprostu delikatniejsza. Nasza pediatra mówiła, żeby zaczynać od niepalonej przy rozszerzaniu diety.

Kinga Łucja

Dodano opinię: 19.02.2015

Smacznie wygląda 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.02.2015

Równie smacznie smakują:) Polecam:)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 19.02.2015

świetne placki, ja z kaszy gryczanej robię nalesniki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.02.2015

My też:) Ale najbardziej lubię z mąki gryczanej naleśniki ze szpinakiem:)

Ania

Dodano opinię: 19.02.2015

A można użyć zwykłej kaszy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.02.2015

Tak, ale chyba trzeba ją wcześniej ugotować.

Magda Jahnke

Dodano opinię: 20.02.2015

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Anonymous

Dodano opinię: 20.02.2015

Bardzo będzie czuć różnice jeśli zamiast banana dam jabłko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2015

Będą z pewnością mniej słodkie:) Konsystencja tez może być luźniejsza, proponuję pół startego jabłka i coś do osłodzenia:)

Aga

Dodano opinię: 21.02.2015

a czy można zrezygnować z białka jajka albo jakoś je zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.02.2015

Mozna zupełnie pominąć jajko, wyjdą, choć nie będą tak puszyste.

Anonymous

Dodano opinię: 22.02.2015

Czy można zrobić rano i dać do zjedzenia wieczorkiem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2015

Tak:-)

Inok

Dodano opinię: 16.09.2015

Kolejny raz ratujecie nam śniadanie! Bo młodzież ma focha na płatki i kasze, ale na placuszki skusi się zawsze. I tym razem nie było inaczej 🙂 Bardzo udany przepis, sprawdzany przez nas już wielokrotnie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2015

Cieszymy się,ze smakowało:)

Ania

Dodano opinię: 23.09.2015

a czy mąka gryczana to to samo co zblendowana kasza gryczana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.09.2015

Tak:)

Paulina

Dodano opinię: 17.02.2016

A ja zrobiłam z mąki gryczanej z mlekiem ryżowo-waniliowym i wyszły mi takie ładne, że aż nie mogę się nie pochwalić! 🙂
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2016

Piękne!!!!:)

Marta

Dodano opinię: 10.03.2016

A mój synek pogardził tymi placuszkami. To już kolejne, które odrzuca. Chyba nie lubi banana w plackach. Wszystko wylądowało na podłodze.

Agata

Dodano opinię: 18.05.2016

Pyszne nawet bez jajek.

Czy mozna je podac jako zimną przekąskę? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.05.2016

Jasne,że tak:)

borzo

Dodano opinię: 18.08.2016

super dziś młody się zajadał :)i mamusi tez smakowały, tatuś się juz nie załapał 🙂

Magda

Dodano opinię: 31.08.2016

czy można pominąć twaróg? Jesli nie to czym można go zastąpić ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.08.2016

Tearóg jest wymieniony jako dodatek opcjonalnie. Możesz pominąć lub użyć innego z wymienionych.

daria

Dodano opinię: 14.09.2016

Kurczę, rozpadły mi się te placuszki 🙁 Jakby się nie skleiły w ogóle, cała kasza osobno się wala – tzn. usmażyły się normalnie, tylko w trakcie jedzenia rozpad. U was też tak? I jeszcze po obróceniu na drugą stronę straciły swą puszystość, jaka może byc przyczyna?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.10.2016

Hmm u nas się nie rozwalają. Trudno mi poiwedzieć co może być przyczyną.

Anna.bf

Dodano opinię: 30.09.2016

Czy twaróg jest konieczny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Nie, jest skladnikiem dodatkowym do wyboru.

Judyta

Dodano opinię: 19.12.2016

A czy ktoś próbował upiec takie placki w piekarniku?
 

Boqusha

Dodano opinię: 17.10.2019

Upiekłam i usmażyłam. Pieczone mniej puszyste i trochę bardziej suche, ale tez smaczne. Dla mojego 8 mies obie wersje nieco za suche, ale będziemy próbować znów za jakiś czas.

szymszym

Dodano opinię: 03.02.2017

pycha!!!

Kasia

Dodano opinię: 13.03.2017

Co zamiast banana? Nie chce nic słodkiego, bo chcę użyć  w wersji wytrawnej- do ciecierzycy.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2017

może szpinak?

Małgośka

Dodano opinię: 03.04.2017

Mi została ugotowana kasza z wczorajszego obiadu i taka też się nadaje do tych placuszków. Musiałam tylko dodać mąkę (miałam akurat gryczaną), bo placki mi się rozwalały. Po dodaniu mąki wszystko ok. Wyszły pyszne. Dziękuję za takie super przepisy 🙂

Patrycja

Dodano opinię: 18.10.2017

Chyba ktoś zrobił wam psikusa! Proporcje były inne… na 1/2 szklanki kaszy 1,5 szklanki wody? Zrobiłam bez refleksyjnie i ciasto wyszło bardzo rzadkie. A wcześniej już je robiłam i były pyszne.

Dominika

Dodano opinię: 26.10.2017

Kaszę po namoczeniu trzeba odzcedzić:)

Go

Dodano opinię: 18.02.2018

To ile w końcu ma być tej wody? 🙂

Stanislaw

Dodano opinię: 07.07.2018

Jak dotąd robiłem tylko placki owsiane beztłuszczowe, podobnie jak gryczane tutaj. Gryczane jednak wychodzą mi suche, piaszczyste, bardzo chude, wręcz postne. Smakują jak jakieś klasztorne jedzenie pokutne. Bez obfitych dodatków nie przejdą. Robię coś źle czy tak mają smakować?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.07.2018

Mąka gryczana jest bezglutenową mąką, smakuje spec6ficznie i nie każdy musi lubić. Ale prôbuj, może jakieś zestawienie bardziej Ci posmakuje.

ruda

Dodano opinię: 12.12.2018

zrobiłam z podwójnej porcji tylko wyszła mi troche kasza twardawa a moczyla sie przez noc, dla mnie ok, tylko nie wim czy dziecku takie moge podac czy nie bedzie go brzuszek bolał, bo czuc te kasze pod zebami:)

Beata

Dodano opinię: 08.01.2020

Rozpędziłam się i podałam wczoraj 7-miesięcznemu dziecku… Smażyłam na patelni natłuszczonej płatkiem kosmetycznym umoczonym w oleju rzepakowym z oliwą z oliwek. Bardzo zaszkodziłam??? Dietę rozszerzamy od 5 tygodni.

Kasia

Dodano opinię: 25.02.2020

Placki pyszne:) bede je czesciej robila. Moj 4latek zjadl posypane cukrem pudrem (zmielony ksylitol) a ja z maslem orzechowym. Lubie takie dania gdzie moge przemycic synkowi kasze:))

Paulina

Dodano opinię: 03.08.2022

Dzień dobry, mam pytanie: tą kaszę do moczenia na noc wstawiamy do lodówki? Pozdrawiam:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek