12 porcji 8 miesięcy+

Najlepszy pomysł na sycące śniadanie w domu lub do śniadaniówki!
Składniki:
  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (orkiszowej, jeśli nie zleży Ci, by babeczki były bezglutenowe),
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 2 małe, dojrzałe banany,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego.
Wykonanie:

Surową kaszę przesyp na sitko i przelej wrzątkiem. W małym rondelku połącz wodę z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Dodaj rodzynki oraz kaszę, zmniejsz ogień i ugotuj pod przykryciem przez 20minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej np. wieczorem, a babeczki dokończyć rano.

Piekarnik nastaw na 190’C z termoobiegiem. Uszykuj foremki do pieczenia muffinek.
Białka ubij  na sztywną pianę. Do dużej miski przełóż ugotowaną, zimną kaszkę z rodzynkami, dwa banany (rozgnieć je widelcem), żółtka jajek, olej, a następnie całość zmiksuj za pomocą miksera. Dodaj mąkę, cynamon, sodę oraz proszek i ponownie krótko wymieszaj. Teraz dodaj ubite białka i miksuj wszystko jeszcze kilkanaście sekund, aż składniki połączą się.
Nakładaj ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości, a następnie każdą babeczkę posyp niewielką ilością amarantusa ekspandowanego. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.

Zobacz wszystkie nasze propozycje na Święta i Black Friday!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep