10 porcji 12 miesięcy+

Kruche ciasteczka to przekąska, a raczej deser, którą uwielbiają dorośli  i dzieci:) Do ciasteczek zawsze można przemycić coś wartościowego. Sezam, czarnuszka, czy żurawina mają składniki odżywcze, które sprawią, że ciastka nie będą tylko „upieczoną mąką”:) Dziś walentynki, więc poproście swojego lubego :D:D:D, niech upiecze dla Was takie ciasteczka w kształcie serduszek :)))
Ps, pamiętacie te szkolne, niewinne lata, kiedy 14 lutego czekało się na „zdechłego” tulipana od kolegi z klasy? 😛

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej (jeśli nie musisz unikać glutenu, możesz dać orkiszową lub pszenną)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Suszoną żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.

Do duże miski przesyp mąkę ryżową, cukier/ syrop, sezam, czarnuszkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i posiekaną żurawinę. Wymieszaj całość. Dodaj rozbełtane jajko, posiekane na kostki miękkie masło i zagnieć ciasto w dłoniach, aż powstanie zwarta, miękka kula. Przełóż ją na stolnicę, lekko podsyp mąką odrywaj kawałki ciasta i w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj, albo partiami wałkuj ciasto i wykrawaj szklanką okrągłe ciasteczka grubości ok 1 cm – ten sposób lubię bardziej, bo ciastka mają ładny, równy kształt:). Przełóż ciastka na blachę i piecz na środkowym poziomie piekarnika w 180’C  ok 25 -30 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

Jeśli nie musisz unikać glutenu, możesz te ciastka przygotować na mące orkiszowej.