https://alaantkoweblw.pl/?p=72

Składniki:
2 duże bataty;
2 małe cebule;
2 ząbki czosnku;
2 szklanki wody;
3 łyżeczki masła orzechowego (bez soli); (można całkiem pominąć masło orzechowe, jeśli go nie posiadacie);
1 łyżka oleju;
1/3 łyżeczki curry w proszku;
1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
szczypta pieprzu.

Warzywa obieramy. Bataty kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, bataty i podsmażamy całość kilka minut co chwilę mieszając. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż bataty zmiękną. Dodajemy przyprawy i masło orzechowe, a następnie blendujemy zupę na krem. Jeśli zupa jest wg Was zbyt gęsta, dolewamy wody i jeszcze chwilę gotujemy.

Podajemy np. z grzankami z chleba, lub ugotowaną ciecierzycą.

Masło orzechowe możecie wykonać samodzielnie w domu. TO super łatwe :)) Wystarczy kupić ”obrane” orzeszki ziemne, chwilę je podprażyć, a następnie ostudzić i zblendować w minimalakserze (ok. 10 minut!) aż tłuszcz z orzeszków zacznie się wydobywać, i uzyskacie kremową, maślaną masę mniammmm:) (dodając np. odrobinę miodu, możecie masło orzechowe podać do śniadania na kanapce).