3 porcje 8 miesięcy+

Jak zrobić pożywną zupę w pięć minut? Wystarczy wygrzebać z zakamarków dostępne warzywa i gotować:) Dziś zupa – krem z cukinii i pomidorów. Prosta, smaczna i gotowa do spożycia w 15 minut:)

Składniki:

  • 1 długa cukinia obrane ze skóry;
  • 2 pomidory malinowe/ inne bez skóry;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej;
  • 1 łyżeczka oregano suszonego;
  • woda;
  • pieprz;
  • w opcji dla dorosłych również sól do smaku:)
  •  

Rozgrzewamy w garnku olej, wrzucamy posiekaną w nieregularną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażamy do lekkiego zezłocenia, dodajemy pokrojoną w małą kostkę cukinię i jeszcze 2 minuty podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy, dodajemy zioła i zalewamy wodą tak by zakryła wszystkie warzywa (lepiej dodać mniej i poźniej rozcieńczyć niż przesadzić i mieć zbyt rzadką zupę). Całość gotujemy bez przykrycia ok 10-15 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać, a następnie blendujemy na krem. Jesli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ponownie by woda odparowała. Jeśli zbyt gęsta, dolewamy wody. Podajemy z grzankami z chleba lub posypaną ziarnami słonecznika, dyni czy suszonymi pomidorami.

 

Smacznego!

12546056_1099433390090244_1913292350_o 12620389_1099433790090204_1968303947_o