2 bakłażany;
300g. mięsa mielonego z indyka;
pół cebuli;
przecier pomidorowy;
oliwa z oliwek;
zioła.
¼ szklanki kaszy jęczmiennej
Kaszę ugotować do miękkości. Bakłażana umyć, przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć miąższ. Posolić wewnętrzną stronę i tą stroną w dół odłożyć na sitko. Posolić również miąższ odłożony do miseczki. Po 20 minutach umyć dokładnie bakłażana, oraz jego miąższ tak, by oczyścić go z soli i goryczy. Cebulkę drobno pokrojoną zeszklić lekko, dodać mięso i przecier pomidorowy i dusić przez około 20 minut. Dodać zioła, pokrojony w kostkę miąższ i szczyptę curry. Dusić jeszcze przez 5 minut.

. Nałożyć na wydrążonego bakłażana troszkę farszu mięsnego, na to kaszę i przykryć ponownie mięsem. Zapiekać w 180 stopniach przez 20-25 minut. 


Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep