Jestem podobna do mamy:), ale w kuchni, jesteśmy jak ogień i woda. Niemniej jednak widzę, jak wiele podczas pichcenia czerpię z jej kulinarnych nawyków. Ta babka jest oczywiscie przeze mnie zmodyfikowana, ale ile by w niej nie było ode mnie, to już na zawsze pozostanie babka mojej mamy.

składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru (dla starszaków i dorosłych)
  • 2/3 szklanki mleka tłustego
  • 100 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 łyżki kakao/karobu
  • opcjonalnie 2 łyżki rodzynek
  • 50 g czekolady 70% na polewę
  • masło do posmarowania blaszki

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blaszkę do babki wysmaruj masłem. Rodzynki namocz w wodzie przez 30 minut. Masło roztop i odstaw do ostudzenia.

Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier (gdy robisz bez cukru, pomiń go) i ziarenka z laski wanilii (przekrój laskę na pół i zeskrob ziarenka nożem). Zmiksuj na puszysty krem (ma być naprawdę puszysty). Do kasy dodaj masło i mleko, zmiksuj. Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj do masy i zmiksuj (będzie gęsta). Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Miksuj do momentu, aż masa stanie się gładka. Dodaj rodzynki i zamieszaj łyżką. Przelej masę do formy i piecz 45 – 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciaso jest suche.

Czekoladę roztop w kapieli wodnej lub nad parą i polej nią babkę. Naszą babkę posypaliśmy różdżką smaku od Helpy.

Jeśli chcesz, by babka miała czekoladowe łatki, przed wylaniem ciasta do formy, odejmij około 1 szklanki masy, a pozostałą wlej do formy. Do odjętej masy dodaj kakao/karob i zmiksuj. Dodawaj po łyżce czekoladowej masy na wierzch wylanej masy w formie i piecz wg przepisu wyżej.

Babka ma tag 8+ jednak dla niemowlaka przygotuj ją bez cukru (do roku nie podajemy go). W jego miejsce dodaj posiekane drobno rodzynki, to wystarczy, by osłodzić ciasto.

Babkę możesz zrobić w małych foremkach na babeczki. W ten sposób przygotujesz babeczki do święconki.

Nasza najnowsza książka już w Empiku w promocyjnej cenie. Klikaj w zdjęcie: