Składniki:
Pół szklanki ryżu;
1,5 szklanki bulionu warzywnego;
Wybrane warzywa- u mnie: kalafior, marchew, pietruszka, cukinia, papryka, cebula, suszone pomidory;
Zioła;
Pół ząbka czosnku;
Warzywa kroimy w słupki i gotujemy w kolejności adekwatnej do osiągania miękkości. Cebulkę chwileczkę dusimy na odrobinie oleju, dodajemy ryż i czekamy, aż się zeszkli. Dolewamy odrobinę bulionu z warzyw i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, stopniowo dolewając bulion (po łyżce), do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Pod koniec dodajemy warzywa, zioła i wyciśniętą odrobinę czosnku. Mieszamy i jeszcze 3,4 minuty dusimy. Gotową potrawę posypujemy koperkiem.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą, pieprzem i większą ilością czosnku.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep