7 powodów, dla których warto podać dziecku i rodzinie sok z jagody kamczackiej.

Zauważyłyśmy ogromny wzrost odwiedzin naszego bloga w ostatnich dwóch miesiącach. Zdaje się, że #zostanwdomu, spowodowało, że jeszcze więcej osób chce się zdrowo odżywiać:) I bardzo dobrze, cieszy nas to za każdym razem, zwłaszcza gdy komentarze piszą do nas nie tylko rodzice niemowlaków, ale także osoby, które nie mają dzieci czy są babciami:) i korzystają z bloga. Dziś więc kilka słów nie tylko do mam bobasków, ale do nas wszystkich. Do rodziców, opiekunek, babć i dziadków, którzy tu zaglądają. Jesteśmy tu, by promować zdrowie, dobrą dietę i styl życia, który może pomagać w podtrzymywaniu dobrostanu całego organizmu.
Zapobieganie występowaniu chorób cywilizacyjnych oraz wzrost świadomości na temat tego jak dbać o dobrą kondycję organizmu przez całe życie, to wyzwanie dla nas i dla Was. Asia kończy właśnie studia z psychodietetyki i mogłaby na temat edukacji żywieniowej pisać bez końca:) Ale ten post nie ma być wykładem o zdrowiu. Ma Was zachęcić do tego, by pamiętać, że dbając o rozwój naszych bobasów, musimy dbać również o nas samych, a także o naszych rodziców i dziadków. Czyli:

  • być aktywnym fizycznie,
  • dbać o zbilansowaną dietę,
  • unikać palenia papierosów oraz wdychania dymu tytoniowego,
  • zmniejszyć spożycie alkoholu oraz
  • utrzymywać zdrową wagę.

Szczególnie aktywność fizyczna i dieta bogata w flawonoidy (należą do polifenoli, które znajdują się w wysokich stężeniach w produktach roślinnych, np. w jagodach, kakao i produktach pełnoziarnistych) powinny nam przyświecać każdego dnia. Spożywanie żywności bogatej w flawonoidy* wiąże się z poprawą funkcji poznawczych i wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie pamięć zarówno u osób starszych, jak i u dzieci.

Jagoda kamczacka to prawdziwy super owoce.

Bogactwo polifenoli, owoc zaliczany do tzw. ‘’żywności przyszłości”. Dlaczego? Poznajcie jagodę kamczacką i jej prozdrowotne właściwości!

Jagoda kamczacka to krzew owocowy wywodzący się z Kamczatki. Najbardziej znany jest w Japonii, ale zawitał również kilka lat temu do Polski, gdzie uprawiany jest na skalę przemysłową. Dzięki odporności na warunki klimatyczne, krzew ten potrafi przetrwać nawet i 40 lat. Owoce krzewu wyglądają nieco inaczej niż tradycyjne jagody leśne, które znamy. Są podłużne, owalne, z aksamitną niebieskawą skórką, podobną do skórki borówki. W smaku można powiedzieć, że są połączeniem czarnej porzeczki, borówki, maliny. Mają słodko-kwaśny smak. Jagoda kamczacka najlepiej smakuje świeża, zerwana z krzaczka. Ale z powodzeniem można wykorzystać ją do zrobienia zapasów multiwitamin na jesień i zimę.

Nadaje się bowiem zarówno do wytłaczania soków, powideł, konfitur. Można ją również mrozić i wykorzystać  później np. do smoothie. Jagodę kamczacką można wykorzystywać również do…sporządzania nalewek😊

My od kilku tygodni testujemy sok z jagody kamczackiej, i dziś chcemy Wam o niej nieco więcej opowiedzieć.

Poznajcie niezwykłe właściwości jagody kamczackiej.

  1. JEST KOPALNIĄ ZŁOTA😉

    Jagoda kamczacka to bogactwo polifenoli – czyli cennych związków przeciwutleniających, które są w naszej diecie niemal na wagę złota. Dlaczego? Obecność polifenoli w diecie ma wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki pochodzące z toksyn, żywności, zanieczyszczenia powietrza, chemikaliów, leków oraz z produkcji odpadów w organizmie. W przyrodzie istnieje wiele rodzajów przeciwutleniaczy, z których trzy to fenole (lub polifenole), bioflawanoidy i antocyjany. W badaniach wykazano, że antocyjany, w które obfitują owoce jagody kamczackiej, mogą wykazywać wysoką skuteczność w przeciwdziałaniu powstawania nowotworów, a także łagodzić skutki uboczne chemioterapii. Na tle innych owoców jagodowych, to właśnie jagoda kamczacka ma najwięcej związków przeciwutleniających. W porównaniu z borówką czarną, ma aż o 50% więcej polifenoli. Na uwagę zasługuje duża zawartość antocyjanów, które są wchłaniane w żołądku oraz w jelicie cienkim i mają działanie przeciwmiażdżycowe.

  2. JEST DOBRA DLA WZROKU I OCZU.

    Ponadto antocyjany z owoców jagody kamczackiej mogą wspomagać leczenie chorób oczu, niektóre dolegliwości wzroku, poprawiają adaptację oka do widzenia po zapadnięciu zmroku.

  3. TO ŹRÓDŁO WIELU WITAMIN ORAZ MAKRO- I MIKROELEMENTÓW  WZMACNIAJĄCYCH ODPORNOŚĆ.

    Są skarbnicą wielu witamin oraz makro i mikro elementów, w tym: karotenów (prowitamina A), tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), kwasu foliowego (B9), magnezu, boru, sodu i potasu, krzemu i jodu. Są zalecane szczególnie przy awitaminozie, gdy osłabiony organizm potrzebuje większej dawki witamin, mikro- i makroelementów.

    Dzięki dużej dawce  witaminy C (od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy), stawiana jest na równi z innymi owocami zaliczanymi do źródeł wysokiej zawartości wit. C. np.: czerwonych porzeczek, pomarańczy i kiwi.

    jagoda kamczacka sok alaantkoweblw

  4.  WYKAZUJE DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE.

    Spożywanie jagody kamczackiej pomaga w profilaktyce i leczeniu schorzeń spowodowanych występowaniem wielu szczepów bakterii np. Helicobacter pylori – powodującego chorobę wrzodową żołądka. Jagody te mogą być także wykorzystywane w profilaktyce chorób jamy ustnej o podłożu bakteryjnym.

  5. WPŁYWA NA PRACĘ MÓZGU.

    Codzienne spożywanie soku z jagody kamczackiej u osób w podeszłym wieku poprawia pamięć, zdolność uczenia oraz może ograniczać symptomy związane z depresją. Przeciwutleniacze obecne w owocach, stymulują do pracy, te obszary mózgu, które odpowiadają za procesy myślenia.  Bezpośrednio oddziałują na starzejące się neurony, co prowadzi do poprawy funkcjonowania komórek mózgu.

  6. JEST PRZYDATNA W PROFIILAKTYCE WIELU CHORÓB METABOLICZNYCH.

    Związki fenolowe, w które obfituje jagoda kamczacka, mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają między innymi chorobom takim jak otyłość, cukrzyca, pomagają także w odpowiednim krążeniu i ciśnieniu krwi.

  7. POMAGA PRZY INFEKCJACH PĘCHERZA MOCZOWEGO.

    Ponieważ podobnie jak inne jagody, zawiera związki, które pomagają w zapobieganiu wiązania się bakterii ze ścianą pęcherza moczowego.

Uff, jak to powiedział nasz zaprzyjaźniony farmaceuta, człowiek od zadań i analiz specjalnych – Pan Tabletka, jagoda kamczacka to taka super jagoda na resorach, mercedes wśród jagód.

Aż chciałoby się posadzić w ogródku krzaczek i korzystać przez całą wiosnę z jej owoców. Macie taką możliwość? Zachęcamy.

Jagody kamczackie można podawać dzieciom, podobnie jak każde inne jagody, borówki.

Jeśli jednak nie macie do nich dostępu, polecamy Wam sok z jagody kamczackiej.

 To nowość od Olini, olejarni, którą znacie doskonale z produkcji oleju z czarnuszki.

Sok z jagody kamczackiej od Olini jest sokiem 100%.

Nie znajdziecie tam dodatku wody, czy konserwantów, ani cukru. Jest lekko kwaśny, ale Ala pije go prosto z butelki😊 Można go tez podać w inny sposób dziecku:

  • -wymieszać z wodą, miodem owocowym i dzięki temu mieć orzeźwiający napój owocowy na letnie dni, a przy okazji multiwitaminową bombę!
  • można go dodawać do kaszki, budyniu, kisielu,
  • można go wymieszać z olejem z czarnuszki, to połączenie świetnie sprawdzi się u dzieci, które oleju nie chcą pić, zwłaszcza gdy zależy Wam by wspierać odporność właśnie tym olejem. Więcej o oleju z czarnuszki możecie przeczytać w tym wpisie (klik).
  • można wymieszać go z aragem i zrobić owocowe żelki😊
  • A najlepiej popijać go codziennie tak po prostu!
plaza jaroslawiec
Świetnie smakuje wymieszany z wodą i miodem malinowym Olini.

Sok z jagody kamczackiej to prawdzia bomba witaminowa, wzmacniająca odporność.

Przypominamy! AAP rekomenduje:

  •  Niemowlakom między 6 a 12 miesiącem życia, do picia podajemy tylko mleczko mamy/ mm i wodę.

    Starszakom można podawać soki owocowe, warzywne, najlepiej zimnotłoczone, stuprocentowe, z czystym składem, w określonych ilościach:
  • Między 1- 3 rokiem życia 1/2 szklanki soku dziennie,
  • Między 4-6 rokiem życia, ¾ szklanki soku dziennie,
  • Po 7 roku życia, 1 szklankę soku dziennie.

Zobaczcie pozostałe soki, które Olini wprowadziła do swojego sklepu (klik):

– sok a aronii,

– sok z aronii i rokitnika,

– sok z jabłek i aronii,

– syrop z aronii i rokitnika.

Nam szczególnie smakuje zimnotłoczony sok z jabłek i aronii. Jest słodziutki i znika w sekundę.

Wpis powstał we współpracy z naszą ulubioną olejarnią Olini.

Pamiętajcie o stałym rabacie  – 10% na zakupy w sklepie olini.pl.

Kod to: alaantkoweblw

Szczególnie polecamy przepyszne, owocowe miody:

Informacje zawarte we wpisie mają charakter informacyjny i nie zastąpią profesjonalnej porady medycznej. Jeśli niepokoi Cię coś w rozwoju dziecka, skonsultuj się z lekarzem. 

 

Zdjęcie jagód pochodzi ze strony: zdjęcie należy do strony https://florexpol.eu/krzewy-owocowe/6002-jagoda-kamczacka-aurora.html 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep