Kiszone (nie kwaszone!) ogórki są pyszne i zdrowe! W okresie jesiennym i zimowym ogórkowa zupa rozgrzeje małe i duże brzuszki, a także wzbogaci o cenne wartości odżywcze. Jedzmy zupy, na zdrowie!

 

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego;
  • 6 średnich ogórków kiszonych + 1 łyżka masła (masło można pominąć);
  • 1 szklanka wody po w/w ogórkach;
  • 2 średnie ziemniaki;
  • 1 pęczek koperku;
  • (wyjęte z rosołu lub z bulionu, ugotowane) 2 marchewki;1 pietruszka korzeń;1/4 dużego selera;
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej.

 

Często jest tak, że ugotuję rosół który mamy na dwa dni. Ale można go zawsze przerobić na inną zupę, więc do dzieła.

Ogórki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Następnie dodaj masło i gotuj na małym ogniu ok 10 minut, aż ogórki zmiękną.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody przez 10 min.

Koperek drobno posiekaj. Ugotowane marchewki, seler i pietruszkę, zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Wywar z rosołu/ bulionu zagotuj, dodaj szklankę wody po ogórkach, starte warzywa (ogórki i włoszczyznę), posiekany koperek, ugotowane ziemniaki wraz z wodą i całość doprowadź do wrzenia.

Do szklanki wsyp 2 łyżki mąki, dodaj niewielką ilość wody (ok 1/3 szklanki) i ze dwie łyżki gotującej się zupy. Wymieszaj by powstała gęsta zawiesina a następnie przelej ją przez sitko do gotującej się zupy, by ją zagęścić i zabielić.

Gotowe:)

Maluchom zupę polecamy podawać w genialnym Doidy Cup. Możesz go kupić tutaj/klik/. 

Smacznego!:)

Starszakom i rodzicom zupę można doprawić solą. Zupę możesz podać z grzankiami z chleba:)

14442647_1280792281954353_1695035737_n  14408357_1280792931954288_679889713_o 14455910_1280792288621019_1824589388_o 14438937_1280792325287682_1164879184_o 14446379_1280792798620968_1104013088_o