Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 kwietnia 2014

„Zupa krem z dyni”

300 g. dyni mrożonej; ¼ cebuli; ¼ ząbka czosnku; Marchewka; Cynamon; Olej rzepakowy. Cebulę lekko zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w plastry marchewkę, dolać centymetr wody i dusić około 10 minut. Dodać dynię, wycisnąć czosnek przez praskę i dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Można dolać odrobinę wody, jeśli zabraknie. Całość zmiksować. Dodać szczyptę...

300 g. dyni mrożonej;
¼ cebuli;
¼ ząbka czosnku;
Marchewka;
Cynamon;
Olej rzepakowy.
Cebulę lekko zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w plastry marchewkę, dolać centymetr wody i dusić około 10 minut. Dodać dynię, wycisnąć czosnek przez praskę i dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Można dolać odrobinę wody, jeśli zabraknie. Całość zmiksować. Dodać szczyptę cynamonu, wymieszać. Gotowe:)

 

 Można podać z groszkiem ptysiowym. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (30)

Jesienne BLW – moje sprawdzone przepisy na zupy + KONKURS! | MAMORKI.com

Dodano opinię: 16.10.2015

[…] Zupa krem z dyni […]

MałaMi

Dodano opinię: 03.11.2015

Przepis jest świetny i często go "używam" jednak zamiast smażenia na oliwie, która nie nadaje się do wysokich temperatur polecam masło klarowane albo – najlepszy – olej kokosowy, który jest nr 1 do smażenia czegokolwiek. Oliwa jest tłuszczem roślinnym, ma wiele łączeń nienasyconych tak więc poddanie jej obróbce termicznej prowadzi do powstawania wolnych rodników, które póżniej lądują na talerzu. Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.11.2015

Masz rację! To przepis z początków naszej blogowej kariery:) Wtedy jeszcze nie znałyśmy tych wszystkich info o których piszesz, zaraz poprawimy:)

ANGELIKA

Dodano opinię: 01.09.2021

niesamowite jak wiedza się zmienia. teraz przecież smaży się na oliwie z oliwek extra virgin

Hania

Dodano opinię: 15.01.2016

mam takie pytanie-czy orientujecie się jakie przełożenie ma dynia świeża a pieczona? bo wydaje mi się że 300g jednej i drugiej to zupełnie inna bajka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.01.2016

Pewnie 300g mrożonej będzie nieco cięższa, ale tak naprawdę możesz użyć ile chcesz a dolać mniej wody lub więcej by zmieniać konsystencję:)

Karolina

Dodano opinię: 31.01.2016

Co oznacza dodać centymetr wody? 

Co z czosnkiem?Wycisnąć przez praskę? Kiedy go dodać?

jestem mega początkująca stąd moje pytania 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.01.2016

Centymetr wody,tzn. By płynu przybyło w garnku o centymetr:) Informacji o czosnku brakowało,ale już jest:) Pozdrawiamy!

Tami

Dodano opinię: 04.05.2016

Super smaczna zupka:-) pięknie pachnie nawet mąż sie oblizywal:-P a Tymek  zjadł cala miseczkę i ma druga ba jutro. Nie blendowalam tylko marchewy bo dynie miałam puree i marchew w kosteczkę:-)

Ania

Dodano opinię: 21.07.2016

Gdzie zaopatrzyć  się w groszek ryżowy? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

Bywa w marketach.

Paulina

Dodano opinię: 12.02.2019

a jak on w ogóle wygląda? Bo nawet google nie wie;) i nie wiem za czym się rozglądać i gdzie tego szukać;)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.02.2019

No pewnie, że nie wie, jak dostałyśmy zaćmienia i napisalyśmy źle? Groszek ptysiowy… Wybaczta.

Ewja

Dodano opinię: 15.05.2017

Jakim innym warzywem moge zastapic marchewke?

Ewelina

Dodano opinię: 05.10.2017

Czy zamiast mrożonej dyni można użyć świeżej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2017

Tak

Alciji

Dodano opinię: 19.12.2018

Czy mogę dodać też ziemniaka i kurlume 10 msc

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.12.2018

jasne:)

Bożka

Dodano opinię: 04.02.2019

Na ile porcji starczają podane ilości? Czy zupka jest odpowiednia dla 8 miesięcznego malucha? Dopiero zaczynam przygodę z Waszymi przepisami stąd może troszkę banalne pytania. 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.02.2019

chyba 5-6 porcji, nie pamiętam:) Tak zupkę możesz podać maluszkowi:)

Ania

Dodano opinię: 17.02.2019

Zupka pyszna, moja 16 miesięczna córcia niejadek nawet ją zjadła. Polecam zamiast groszku ptysiowego dodac ziarna słonecznika uprażone na suchej patelni i lekko poszatkowane ? smakuje super

MySy

Dodano opinię: 27.02.2020

Ja pominęłam cynamon. Dodałam za to dwie łyżki masła orzechowego. Pycha!
U nas jako dodatek chlebki lewasz i dla dorosłych trochę soli.

Wiktoria

Dodano opinię: 19.03.2020

Czy zupka będzie odpowiednia dla 7 miesięcznego dziecka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

tak

Aleksandra

Dodano opinię: 21.09.2020

Czy dla 6 miesiecznego malucha można ją również podać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2020

Na start lepiej podawać dania o mniejszej liczbie składników, żeby w razie problemów łatwiej dojść do sprawcy.

Ewa

Dodano opinię: 21.10.2020

Czy zupkę można zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.10.2020

Tak

Betti

Dodano opinię: 06.11.2020

Czy mrożona dynią to może być morozone puree z dyni ? Czy wtedy też takie proporcje ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Może być.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek