2 porcje 8 miesięcy+

W internecie krąży wiele przepisów na owsiankę z dodatkiem kurkumy. Wszyscy się nią zachwycają, więc postanowiłam sprawdzić czy faktycznie jest czym:)

Mieli rację, świetnie smakuje! Wybornie:) Mówię to ja- Asia, ta co raczej gotuje dla dzieci owsiankę, niż sama je:)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 4 łyżki płatków owsianych (polecam górskie);
  • 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego;
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy;
  • szczypta soli i pieprzu (ponieważ kurkuma „uwalnia” swoje dobrodziejstwo w połączeniu z pieprzem);
  • 1/2 jabłka startego na małych oczkach,
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
  • szczypta cynamonu,
  • kilka pistacji (dla starszaków).

 

Do małego garnka włóż olej koko i lekko go podgrzej, dodaj kurkumę, zamieszaj by się rozpuściła, a następnie zalej wodą i mlekiem. Wsyp płatki i zagotuj. Zmniejsz ogień, niech płatki dalej się gotują. W tym czasie obierz pół słodkiego jabłka, zetrzyj je na tarce o małych oczkach, dodaj do owsianki i gotuj ok 10 minut, aż płatki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę pieprzu i soli. Wyłącz palnik. Jeśli owsianka jest zbyt rzadka, odcedź z nadmiaru płynu. Przełóż na talerz i posyp amarantusem, cynamonem i pistacjami (dla starszaków). Smakuje naprawdę pysznie:)