3 porcje 8 miesięcy+

Czy Was również? My nie potrafimy się bez niego obejść. Ba! Nie chcemy, bo to źródło dobra, zdrowia i smaku. Dlatego też z przyjemnością włączamy się do akcji „Zboże smakuje i inspiruje”, bo zawsze i wszędzie wspieramy to, co niesie ze sobą zdrowie.Bez tytułu

Przyjrzyjmy się zbożu z bliska. Nie musimy go szukać z lupą, bo różnorodność produktów ze zbóż jest niesamowita. Zaczynając dzień od zbożowego śniadania np. w postaci jaglanki zapewniamy sobie i swojej rodzinie energię na cały dzień i pewność, że mnogość wartości odżywczych chroni nasz organizm. A konkretnie jakich? Zboża są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych (fosfor, cynk, magnez, żelazo, mangan) oraz błonnika tak potrzebnego do procesu trawienia. Np. na obiad możemy zjeść wspaniałe kasze,  na kolację pyszne pieczywo a na obiad pełnoziarnisty makaron 

W naszych domach najczęściej korzystamy z kasz, różnorodnych mąk, z których wyczarowujemy np. smaczne desery, ale przede wszystkim z makaronów. Spaghetti, fusilli, penne, lasagne, cannelloni – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępnych w polskich sklepach. Mnogość i możliwości ich przygotowania pozwala nam realizować kulinarne fantazje, nasze dzieci jedzą je z przyjemnością, a my wiemy, że dostarczamy im niezbędnych do ich rozwoju wartości – węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu czy żelaza! A na potwierdzenie naszych słów, dziś proponujemy Wam:

 

Pełnoziarniste penne z pesto szpinakowym:

image

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Opcjonalnie 2-3 łyżek tartego parmezanu
  • 2/3 opakowania makaronu pełnoziarnistego penne

Umyj liście szpinaku, oderwij twarde ogonki i osusz. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Ostudź. Czosnek obierz.

Szpinak, listki natki, migdały, czosnek, oliwę, pieprz, sok z cytryny włóż do misy blendera i zblenduj wszystko na gładką masę.

Makaron ugotuj al dente i dodaj do pesto. Wymieszaj całość tak, by pesto otoczyło makaron.

Podawaj posypane parmezanem (podając potrawę maluchom, pomiń parmezan).

Wersję dla dorosłych możesz doprawić solą. Smaczego!

 

imageimageimage

legalka KFPZ

Basic RGB